120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
Nijak. To tak, jakbyś, za przeproszeniem, zegarek kłonicą nakręcał. W materiałach do C-41, obojętnie: barwnych czy monochromach, zawarte w emulsji związki srebra nie są przeznaczone do tworzenia zasadniczego obrazu. Są elementem pomocniczym, pośrednim na drodze do obrazu barwnikowego. Produkt "przereagowanej" substancji wywołującej i innych substancji pomocniczych wywoływacza barwnego sprzęga się z komponentami barwnymi zawartymi w warstwie światłoczułej materiału tworząc barwnik. Ten barwnik dopiero tworzy obraz. Halogenków srebra jest po prostu za mało do utworzenia obrazu o takich parametrach pozwalających na uzyskanie prawidłowego obrazu negatywowego i ostatecznie pozytywowego. Dlatego uważam, że można sobie poeksperymentować, ale z tej mąki chleba nie będzie.sioux napisał/a:jak się ma klisza przeznaczona do c-41 wołana w domowym zaciszu np. w D-76 czy innym takim.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
W poszukiwaniu kadru...
solarsky napisał/a:
A że dopiero zaczynam nową przygodę... z fotografią analogową, stąd moje pytanie - jaki (tani) film do fot. miejskiej/krajobrazu wybrać?
Pozdrawiam.
W poszukiwaniu kadru...
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Pentax K5II + Pentax DA 35mm 2.4
120 | 135 | APS-C
Twój post w niczym nie neguje tego, co napisałem wcześniej. Acros wyszedł na Twój gust pięknie, bo od razu wstrzeliłeś się w połączenie wywoływacza i negatywu. Gdybyś popracował trochę nad poprzednimi filmami, to też byś się "wstrzelił" w najlepszą kombinację. Inna sprawa to gust. Dla Ciebie akurat zestawienie Acrosa z konkretnym wywoływaczem jest tym co "tygrysy lubią najbardziej", ale ktoś inny może kręcić na to nosem, że za kontrastowe, albo za mało kontrastowe, że ziarno nie takie, że coś tam innego nie tak. Jeden lubi blondynki, drugi brunetki. Jeden lubi wysokie, inny niskie. Następny znowu gustuje w szczupłych, ale inny w pulchnych. Tak samo jest w filami i wywoływaczami. Przy tym należy pamiętać, że wśród blondynek i brunetek, chudych-niskiech i krągłych-wysokich (albo odwrotnie) znajdą się zarówno demony seksu jak i "królowe lodu", mądre, głupie, przemiłe i zołzowate. Każdemu według gustu i potrzeb.Jasiek Matacz napisał/a:Techniku, chyba nie do końca, bawiłem się FOMA,Rollei RPX(które swego czasu było świetną kliszą,ale tylko dopuki były na nim loga AGFY jak widać) i czegoś mi brakowało. Zakupiłem partie Acros`a i już wyciągając negatyw z koreksu byłem zachwycony...
ME Super
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
W takim razie możesz sobie Fomę 400 darować. Przerobiłem kilometry tego materiału i zdecydowanie najlepiej wychodzi on w ID-68 (Microphen), dalej: Xtol. Można uzyskać prawie doskonałe wyniki z Hydrofenem 1:1 (jak kto lubił APX 400, to Fomę 400 w tej konfiguracji też polubi). Możliwe, że jeszcze w jakimś wywoływaczu jest ładna, ale w D-76 daje zbyt "rozkałapućkane" ziarno. Tonalnie nawet ładnie, tylko to ziarno. No i w D-76 oraz Rodinalu trzeba naświetlać ją na max. 320 ASA. A z ID-68, i Hydrofenem można ją traktować według pudełkowych 400 ASA.krzychu1979 napisał/a:Czego moge oczekiwać od Fomy? Musi być wywoływana w d76 bo mam jeszcze ponad litr. Dla mnie rożnica w cenie to ok. 10 % czyli i dużo i nie dużo :/