pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
PYtanie o obiektyw z obrazka na stronie Pentax klubu
Przyjrzałem się przed chwilą dokładniej obiektywowi, który jest przypięty do tego ME Super u góry strony forum. Na stronie Dimitrova podają 3 wersje tego obiektywu:
K, M i A. Ale zastanawia mnie co innego - czy ten obiektyw (z którymkolwiek mocowaniem) to duża rzadkość i czy droga??? Ktoś wie, widział, kupował ostatnio to cudo?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Heh, no tak, Alkos sprzedawał, się zgłosi to pewnie odpowie, tudzież szczęśliwy nabywca :-) Swoją drogą, jak komuś zbywa, albo ma na oku, to niech da znaka, bardzo chętnie sobie dokompletuję. Brakuje mi szerokiego kąta lekutko.

Przyznam, że jeszcze nie widziałem go na Allegro.

A ja się zastanawiam, na ile ktoś to wyceni? Tyle zakupów przede mną. Na wszystko mi nie starczy! :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Brakuje mi szerokiego kąta lekutko
Przecież masz Soligora i kita?

A mi brakuje jasnego standardu do syfry i jak ostatnio zacząłęm przeglądać Allegro z ofertami jasnych obiektywów 28-35mm to mi włosy dęba stanęły. Za ile to ludzie chcą sprzedać! Niektóre egzemplarze manuali tak drogie, że niewiele dokładając to sobie kupię Sigmę 30/1.4. Będę miał całą automatykę z ostrzeniem włącznie.

Jarek Dabrowski, zgadza się, ale soligor jest ze stykami i trzymam go na stałe zapiętego do kasetki. A ja do mesupera szukam coś z rodziny M. Tak do kompletu :-)

Bo to do mesupera mi brakuje szerokiego, no.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
A ja do mesupera szukam coś z rodziny M.
Aaaa, całkowicie zapomniałem, że Ty też spleśniałeś.
Do ME Supera to M 20/4 i na miasto.

Cytat
Do ME Supera to M 20/4 i na miasto.

No właśnie - coś takiego.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
pawelek-79 napisał/a:
Ktoś wie, widział,

A no widział. Ostatni raz wczoraj wieczorem. Tylko obok identycznego ME-S a nie razem.
Parę osób widziało ten egzemplarz na PPD.
Pod koniec ubiegłego roku? na początku tego? ktoś wystawił na Allegro za 799 zł.
Nie poszedł.

Cytat
ktoś wystawił na Allegro za 799 zł

oops :-/

oops :-/
Tak jak mówiłem. Ceny takie, że lepiej dozbierać sobie na jakąś jasną stałkę Sigmy to będzie i światło i automatyka przysłony i af.

pawelek-79, a widzisz, ok, tylko, że ja szukam do pleśniaka. Jakoś tak dziwnie mi montować szkiełko AF, nawet jeśli ma pierścień przysłon. Poza tym potrzebne by mi było pełnoklatkowe.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
28/2.0 seria K i M.
test
Raczej znane.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Ja go mam od alkosa. Spinner niedawno kupil na ebayu - zaplacil zdecydowanie mniej niz 779 ;-) Ale naprawde dlugo na niego polowal. To jest chyba jedna z najrzadszych emek - ja widzialem ja 2 razy w zyciu na ebayu. Wersja K to zupelnie inny obiektyw - strasznie duzy - nie wyglada wcale jak szerokatny, raczej jak jakies male tele - chyba nawet rzadszy. Uwielbiam M28/2 za swiatlo i rozmiary. Nie jest tak ostry jak K28/3.5, ale przynajmniej moge w ogole zrobic zdjecie w listopadowy, deszczowy wieczor - 1/15 od biedy utrzymam, 1/4 na pewno nie. No i jeszcze ta duza dziura pozwala na wieksze rozmycie tla niz w ciemniejszych szerokokatnych.

dz.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
28/2.0 seria M

Też może kiedyś upoluję........

dickkett napisał/a:
28/2.0 seria K i M.
test
Raczej znane.

Czy cyfry np. 62/62 oznaczaja rozdzielczosc w centrum i na brzegu kadru???

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
http://www.takinami.com/y.../procedure.html

raczej nie, pierwsza liczba to srodek, ostatnia rozdz pion/poziom na brzegu

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Odkopie starutki watek, bo przegladalem rosyjskie allegro i znalazlem cos takiego:
SMC-M 28/2

Drogo ale taniej niz na ebayu.

[ Dodano: 2007-10-19, 08:50 ]
O cholera, jednak kupe kasy :-/

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Zaczynam sie zastanawiać, czy kiedykolwiek na to uzbieram...

A tak mi sie marzy...

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kierdel napisał/a:
Drogo ale taniej niz na ebayu.
To jest rozboj w bialy dzien a nie drogo

fotonyf napisał/a:
Zaczynam sie zastanawiać, czy kiedykolwiek na to uzbieram...

Troche cierpliwosci i za 200 dolarow z hakiem na pewno sie znajdzie ;-)

dz.

Skocz do: