Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Jaka jest wartość przysłony?
Witam, mam pewien dylemat związany z manualnym szkłem.
Jest to obiektyw z bagnetem Pentax A 70-210 f/4-5.6 styki w obiektywie umożliwiają zmianę przysłony z poziomu body.
Wartości przysłony jak widać są w zakresie 1:4-5.6
Podpinam go do aparatu ustawiam ogniskową 70mm i przysłonę f4 i taką wartość wyświetla mi body. Następnie zmieniam ogniskową na 210mm i wydawało mi się że wartość przysłony powinna urosnąć do f5.6, tak jednak się nie dzieje, na długim końcu wyświetlana wartość przysłony to nadal f4.
Co faktycznie dzieje się w aparacie? Czy przysłona pozostaje na wartości f4? Czy przymyka się do wartości f5.6 a body tej zmiany nie odnotowuje?
Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Yalin napisał/a:
Następnie zmieniam ogniskową na 210mm i wydawało mi się że wartość przysłony powinna urosnąć do f5.6, tak jednak się nie dzieje, na długim końcu wyświetlana wartość przysłony to nadal f4.
- a naciskasz ponownie spust (lekko?) jezeli nie to nacisnij...jezeli nadal nie zmieni sie to cos chyba jest walniete....

Fafniak napisał/a:
a naciskasz ponownie spust (lekko?)

Mało tego że naciskam, robię zdjęcia że hej :)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
a ekspozycyjnie? jest roznica?

W zakresie 4-5.6 różnica jeśli jest to niewielka, ale generalnie przysłona działa. Wychodzą ładne zdjęcia w całym zakresie przysłon.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Yalin, a mozna zapytac co to dolkadnie za obiektyw? bo o Pentax-A 70-210/4-5.6 nie slyszalem

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zy napisał/a:
bo o Pentax-A 70-210/4-5.6 nie slyszalem
Masz rację :-) Jest tylko Pentax A 70-210/4

zy napisał/a:
Yalin, a mozna zapytac co to dolkadnie za obiektyw? bo o Pentax-A 70-210/4-5.6 nie slyszalem

Z BAGNETEM Pentax A
Nie ma na nim nazwy producenta, ale wygląda dokładnie tak -->
KLIK tylko światło jest od f4.0

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
to pewnie maja klopoty z dogadaniem sie, albo dostales dzialke swiatla w promocji :-)

Może i mówią innymi językami ;) tylko zastanawiam się jaka jest faktyczna przysłona przy ogniskowej 210mm. i wyświetlanej wartości f4?

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Hej,

styki w obiektywie informują body jaka jest minimalna przysłona. Wraz z zmianą ogniskowej, powinna się zmieniać informacja na stykach.
Jeśli ta informacja się nie zmienia bo obiektyw jest np. uszkodzony, albo tak jest zrobiony, że zawsze daje informacje stałą, to body myśli że f4 jest cały czas, niezależnie jaką ustawisz ogniskową.
Natomiast faktycznie światło się zmienia - zmieniasz ogniskową która ma bezpośredni wpływ na światło obiektywu - przysłona jest cały czas na maksa otwarta, ale jasność obiektywu się zmienia.
Więc jeśli przy ogniskowej 210 domkniesz przysłonę teoretycznie z f4 do f5,6 to faktycznie domkniesz z f5,6 do f8.

gilby

Skocz do: