Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Tapety / zdjęcia aparatów - obiektywów Pentaxa
Z racji siedzenia w domu i nudzenia się (choróbsko) szukałem sobie zajęcia, zacząłem przeglądać kolekcje i przyszło mi do głowy zrobienie tapet na pulpit z Pentaxem (w sieci parę reklamówek, ale raczej ubogo) - próbka:

... generalnie warunki chałupnicze - statyw, stół, karton i jakieś lampki.

jak by ktoś chciał obejrzeć w rozdzielczości FHD: http://pentax.net.pl/TAPETY.html

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
Fajnie, fajnie.
Ja jestem raczej fanem "sterylnych" zdjęć produktowych i przez ten kurz na Twoich fotkach zupełnie nie mogę się skupić. Następnym razem postaraj się jeszcze bardziej zmiękczyć światło i nie przesadzać z f-stop, bo dyfrakcja zaczyna zjadać szczegóły ;-)

Skoro ubogo, to ode mnie takie na szybko :-) :

philip100 napisał/a:
Następnym razem postaraj się jeszcze bardziej zmiękczyć światło i nie przesadzać z f-stop, bo dyfrakcja zaczyna zjadać szczegóły ;-)

Urok czarnych mebli, przetarłem płynem antystatycznym od monitora, a kurz i tak wyszedł :evil: na następny raz muszę coś matowego dać na spód (ale wtedy nie będzie nawet małego odbicia) albo obróbka w komputerze. Odnośnie przysłony - starałem się znaleźć kompromis - obiekt w całości ostry/lekko rozmyte tło/ogniskowa (żeby nie było "beczki"), a że miałem zamiar i tak przeskalować na 1920/1080 to liczyłem, że dyfrakcja bardzo nie zaszkodzi. Na następną sesję może zdobędę namiot bezcieniowy to kórz nie powinien się pojawić ;-) . Miękkie światło - bez odpowiedniego sprzętu była i tak gimnastyka żeby nie było ostrych cieni i temperatura - z jednej strony światło dzienne, z drugiej żarówka i jeszcze latarka diodowa - rozpiętość spora.

ps. a do MZ7ki pasował by srebrny 43ltd
ps. 2 patrząc na Twoją stronę, chyba zabiorę się też za sesję komputera :-P

Szakal napisał/a:
(...) przetarłem płynem antystatycznym od monitora, a kurz i tak wyszedł (...)

Szakal napisał/a:
(...) Na następną sesję może zdobędę namiot bezcieniowy to kórz nie powinien się pojawić (...)

Walka z wiatrakami :lol:
Radzę Ci zapomnieć o walce z kurzem i od razu zabrać się za trening cierpliwości podczas plamkowania w PS :evilsmile:

Co do namiotu - odradzam. Lepiej kupić 2 softboxy i jakieś blendy (ja używam foli śniadaniowej :-P ). Otrzymasz bardziej uniwersalny zestaw i o niebo łatwiej będzie Ci "wymodelować" przedmiot.
Namiot szybko Ci się znudzi, bo za każdym razem wychodzi tak samo oświetlony, zupełnie płaski obrazek - :-x ble...

Szakal napisał/a:
(...) do MZ7ki pasował by srebrny 43ltd (...)

Niestety, nie posiadam ani 43'ki, ani żadnego innego srebrnego szkła :-/

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Szakal a słyszałeś o Prącie?

Świetny preparat antystatyczny, długo nie działa, ale wystarczy na sesję.

O, nawet sam Espresso o nich wie!

Cytat
Szakal a słyszałeś o Prącie?
:mrgreen:
espresso napisał/a:
Czy to nie mialo być PRONTO? Są też ściereczki antystatyczne....

... testowany był płyn do mycia szyb, pronto i płyn do monitora - najlepiej (ale i tak kiepsko) sprawił się ostatni, ściereczek niestety nie miałem, czyli pewnie:
Cytat
Walka z wiatrakami :lol:
Radzę Ci zapomnieć o walce z kurzem i od razu zabrać się za trening cierpliwości podczas plamkowania w PS :evilsmile:

kris81pl, tylko, że to prącie trzeba czymś rozetrzeć. Czymś, co nie zostawi żadnych paprochów. Uwierz, że nie da się wyeliminować kurzu do zera ;-) , a papranie się z tymi antystatykami i sterylnymi ściereczkami, po każdych kilku pstrykach, tylko po to by pozbyć się 50% kurzu, męczy dużo bardziej niż plamkowanie wszystkiego w PS

Wierzę. Pozostaje posprzątać w pokoju (może Pani Rozynek przyjedzie), ewentualnie dodać nawilżacz powietrza z jonizacją - mniej kotów będzie fruwać w powietrzu :)

... to jest to Forum ... i dyskusja zejdzie na "Perfekcyjny Fotograf, czyli jak uniknąć kurzu na zdjęciach" :-P :-B

Jak kurz pokryje wszystko kożuchem będzie ok. Najgorzej jest na początku, pojedyncze pyłki widać, potem będzie coraz lepiej.

kris81pl napisał/a:
potem będzie coraz lepiej

Jeśli ma choć odrobinę samozaparcia, to będzie coraz gorzej :mrgreen:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
philip100 napisał/a:
że nie da się wyeliminować kurzu do zera
Odpowiednia wentylacja, filtry hepa i kontrola wilgotności gwarantują sukces. Ale koszty dosyć wysokie. :-P

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Tapety czyli OT pt. "perfekcyjna pani domu"?

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
To ja pozwolę sobie taki skromny efekcik dzisiejszej wieczornej sesyjki, będącej odtrutka na depresje deszczową:

Chyba już to gdzieś wklejałem, ale tu też pasuje :-)

i jeszcze takie cuś :roll:

philip100 napisał/a:
i jeszcze takie cuś :roll:

a to fajne, i przy najbliższej okazji muszę poćwiczyć takie ujęcia

Miło, że się podoba :-B
Kolejna tapeta :-)

ArtuR2d2  Dołączył: 13 Paź 2013
Bardzo fajne ;)

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
philip100 to na granicie robione zdjęcia? Bardzo przyjemne dla oka.

Skocz do: