kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Super szeroko jest, tylko na niektorych widac jak strasznie znieksztalca. W ogole to zazdroszcze Ci tych miejsc :p

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
właśnie te zniekształcenia, często nie do usunięcia w PS. Ciekawy jestem porównania skrajnych ogniskowych z sigmą 10-20 - czy np. na 16 mm w 8-16 jest większe zniekształcenie niż na 20 mm w 10-20?. Ja w niej często używam 20mm do zdjęć np. ludzi gdy nie ma czasu ani ochoty zmieniać obiektywu więc chcę jak najmniejsze zniekształcenia na najdłuższej ogniskowej i przy okazji jak najdłuższą mieć ogniskową (lepiej 20 niż 16; 8 czy 10 to dla mnie już mała różnica i tak 10 to baaardzo szeroko)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
FraZa napisał/a:
właśnie te zniekształcenia, często nie do usunięcia w PS

Przy fotografowaniu przyrody nie powinno ich być specjalnie widać.
Przy architekturze te zniekształcenia to cała słodkość zdjęcia. Dodają tylko kadrowi uroku... :mrgreen:

zawsze widać, choć dodaje to często dynamiki zdjęciu. dziękuję za takie słodycze :-/

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
kierdel napisał/a:
Super szeroko jest
Mysle ze jednak jeszcze za wąsko ... chyba lepsze bedzie to 8-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
wuzet napisał/a:
chyba lepsze bedzie to 8-)
ale fisz to nie to samo :->

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Waldku, a wrzucilbys cropy ze srodka kadru oraz kilka z krawedzi. S10-20 potrafi dac niezle mydelko. Jak S8-16 z tym sobie poradzi to wybor jest oczywisty - nie biorac pod uwage oczywiscie mozliwosci stosowania filtrow - chociaz moze da sie jakos dostosowac holder Lee ;-)

Bartek, wysle Ci dzisiaj wieczorem kilka plikow z pełnymi wersjami i sam sobie przeanalizujesz.

Sigma dzisiaj wraca do sklepu i biore FA 31 , bo w koncu maja na stanie :roll:

Jesli komus moje pseudo testy tej Sigmy w czymkolwiek pomogly to sie ciesze ... mnie daly tyle ze wiem, ze takie szerokie kąty póki co nie są dla mnie. Moze kiedys dojrzeje do takich :-)

[ Dodano: 2010-08-08, 08:17 ]
BartekKw napisał/a:
chociaz moze da sie jakos dostosowac holder Lee

Moze i by sie dało ... ta osłona przeciwsłoneczna w Sigmie, która jest stałym elementem obiektywu, ma od środka takie prążki które wyglądają jak gwint ... być moze dałoby sie wkręcić tam pierscień mocujacy. Niestety nie mam żadnego filtra 72 mm a taka jest średnica, wiec nie moge sprawdzić tego na 100%.

wuzet: mi sigma 10-20 zastąpiła kita. Obecnie mój podstawowy (bez zabierania plecaka) zestaw bojowy to właśnie ona i FA 50/1.4, z którym się godzę ostatnimi czasy. Zestaw minimal universal to body i FA 35/3. Jakbym miał 31 to bym go pewnie nie zdejmował, chyba najlepsza ogniskowa uniwersalna.
Zaczynałem od dłuższych ogniskowych, teraz mi się poszerzyły horyzonty.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006

Pentagram napisał/a:
Pojawił się teścik:
http://www.swiatobrazu.pl...test-21223.html

No prosze ... a zdjęcia testowe wykonane w Rzeszowie :shock: :-P

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Pentagram napisał/a:
Pojawił się teścik:
http://www.swiatobrazu.pl...test-21223.html

A w nim padają zdania:
Cytat
Ostrość, jaką uzyskuje Sigma 8–16 mm f/4.5-5.6 DC HSM, ocenić należy jako dostateczną, momentami osiągającą wyniki dobre.

Cytat
Obiektyw nie zachwyca ostrością

Cytat
Wady:
* ostrość jedynie dostateczna

Podczas gdy apteczni piszą:
Cytat
Biorąc pod uwagę ekstremalnie duże kąty widzenia jakie daje nam Sigma 8–16 mm, jej zachowanie w kategorii rozdzielczości możemy opisywać w zasadzie w samych superlatywach.

Cytat
Do zachowania na ogniskowej 16 mm nie ma już nawet najmniejszych zastrzeżeń. Tam, wynik ponad 50 lpmm osiągany na maksymalnym otworze względnym jest wręcz rewelacyjny

Cytat
Zalety:
* bardzo dobra, a momentami nawet rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
* dobra jakość obrazu na brzegu tak dużego pola widzenia,

:-P

No i wierz tu człeku testom...

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Cytat
No i wierz tu człeku testom...

Na szczęście testy nie przeszkadzają w robieniu zdjęć :-D

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Ja już mam od roku i dalej mnie zachwyca :-D
Daj znać czy na K-3 albo K-5IIs zapisuje poprawnie ogniskową poniżej 10mm.

action01  Dołączył: 22 Maj 2008
Szukałem szerokości dosyć długo, przerobiłem DA 12-24, DA 15, brałem pod uwagę 16 mm krótkiej gwiazdki.
Kupiłem od kolegi z forum prawie nówkę Sigmę 8-16 i jestem zadowolony. Brzegi ostre, naprawdę szeroko, obraz jak na te kąty widzenia niepowyginany nadmiernie. Ogólnie super. Wady - trochę ciemny i brak mozliwości stosowania filtrów.

Mój aktualny stan posiadania to S 8-16 i DA 14. DA 14 dla światła, możliwości stosowania filtrów i w miarę równej rozdzielczości w kadrze, zastąpił DA 15, którego uważam za najsłabsze szkło ze wszystkich które testowałem. Nawet zoom gwiazdka 16-50 produkuje lepsze obrazy od limitowanej stałki.

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
action01 napisał/a:
zastąpił DA 15, którego uważam za najsłabsze szkło ze wszystkich które testowałem. Nawet zoom gwiazdka 16-50 produkuje lepsze obrazy od limitowanej stałki.

Masz na myśli nierówną rozdzielczość w kadrze czy coś innego? Właśnie jestem na etapie kupowania 15 i wydaje mi się właśnie jedną z najlepszych (o ile nie najlepszą) z szerokich.

espresso, dzięki :-B , uspokoiłeś mnie (nie pierwszy raz chyba zresztą) ;-)

DA 15 na brzegach jest lichutka, dopiero przymknięcie do F8 daje użyteczny obraz.
Dużym plusem tego szkła jest rozmiar, jakość optyczna bez rewelacji.
Ale najlepiej sprawdzić samemu ;-)

action01, wiem, że na brzegach dobra przy f8. Tak sobie wymyśliłem, że na f4 do jakiegoś portretu (gdzie brzegi zwykle nie są ważne) a krajobraz na f8 lub f11 (bo wtedy zwykle statyw i czas nie gra zbyt dużej roli). Takie 2 w 1 portretowo-krajobrazowe w zależności od przysłony ;-)

To ja wolałbym kupić 16-50. Miałem, sprzedałem i żałuję. Pomimo nienajlepszych opinii, to szkło ma w sobie coś. A w porównaniu z DA 15 nie powinno mieć kompleksów.

Skocz do: