Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
[K-5] K-5II dziwny Live view
Cześć,

Od tygodnia mam nowy k5II,
Z podpiętą manualną 100/2.8 bez styków, po włączeniu LV pojawia się podgląd i za sekundę znika... ?! Nic kompletnie nie widać na lcd, mimo że przysłona jest otwarta, nawet gdy kieruję obiektyw w niebo. Z manualną 35mm bez styków działa.
Oprócz tego kiedy podpinam 100mm to w korpusie mogę sobie ustawiać przysłonę od F1.0 a w przypadku 35mm od F2.4 (obydwa obiektywy są bez styków). Użycie pierścienia przysłon ustawione na dozwolone, ale gdy ustawię na niedozwolone to też można robić zdjęcia. Mam starą k5 od 3 lat, pierwszy raz coś takiego widzę.
Czy k5II ma tu jakieś dodatkowe ustawienia w porównaniu do k5 ?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ytr napisał/a:
Czy k5II ma tu jakieś dodatkowe ustawienia w porównaniu do k5 ?
Nie.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Ytr, dziwna sprawa, bo powinno działać - tym bardziej jak hula z 35ka, nie ma czasami obiektyw uwalonego popychacza przysłony (możliwość ustawienia od f/1.0 - (?), a ta 35/f-ile ?

arQ, te obiektywy są całkiem manualne. Dzyndzle od przysłony nie mają styku z popychaczem w body.

[ Dodano: 2014-02-10, 16:15 ]
Trzeci pin od lewej strony w mocowaniu korpusu k5-II macie płaski czy kulkowy?
W moim k5 jest płaski a w k5II kulkowy - taki sam jak pozostałe.
Czyli pewnie tu jest pies pogrzebany..

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
W mojej K5II jest płaski.

W tym roku to drugi k5II z którym mam problemy. Pierwszy kupiłem na zakupach forumowych. Nie chcieli mi wymienić chociaż wysłałem zdjęcie na którym widać że puszka miała dziwne odpały (włącznik w pozycji OFF a na górnym wyświetlaczu świecą się przypadkowe znaki). Według nich wszystko było ok więc pozostał mi zwrot z tytułu zakupu przez internet. Musiałem dołożyłem, kupiłem drugi i znów jakieś jaja.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ytr napisał/a:
Trzeci pin od lewej strony w mocowaniu korpusu k5-II macie płaski czy kulkowy?
Zarówno w K-5, jak i IIs mam płaski. Chyba jakąś "grzebaną" tą K-5II masz?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
We wszystkich cyfrowych mam płaski.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A spróbuj zakleić taśmą ten styk i zobacz jak reaguje aparat po założeniu tych samych obiektywów.

Cytat
A spróbuj zakleić taśmą ten styk i zobacz jak reaguje aparat po założeniu tych samych obiektywów.

Po izolacji pinu obydwa obiektywy działają w LV, i nie da się robić zdjęć kiedy użycie pierścienia przysłon jest wyłączone w body. Czyli na pierwszy rzut oka działa ok.

Cytat
Zarówno w K-5, jak i IIs mam płaski. Chyba jakąś "grzebaną" tą K-5II masz?

Chyba nie możliwe.. Kupiłem nowy w Fotostradzie z kartą gwarancyjną Apollo. A według licznika photo me zrobiłem pierwsze zdjęcie. Ciekawe czy na taśmie produkcyjnej jest możliwość takiej pomyłki.

[ Dodano: 2014-02-12, 15:58 ]
Naprawa gwarancyjna w serwisie, reklamacja w sklepie czy wysyłka do serwisu w Japonii (jeśli mógł być "grzebany"), co radzicie?

Naprawa gwarancyjna w serwisie, reklamacja w sklepie czy wysyłka do serwisu w Japonii (jeśli mógł być "grzebany"), co radzicie?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Najlepiej chyba w sklepie i powołanie się na towar niezgodny z umową. Pzdr.

Skocz do: