siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
A610 napisał/a:
Czy DA 50-200 F4-5.6 o którym mówicie, to taki sam jak dają w zestawie K100D z dwoma obiektywami czy coś innego?

Ten sam ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Czy DA 50-200 F4-5.6 o którym mówicie, to taki sam jak dają w zestawie K100D z dwoma obiektywami czy coś innego?

A610, dokłatnie to.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Taki sam

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
A co mi tam, też się wypowiem: taki sam :mrgreen:

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Niech chwile pomysle.....
tak ten sam :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
zgadzam się z przedmówcą

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
niesamowite :roll:

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
Dzięki za informacje z kilku źródeł. Rozumiem, że to szkło za mniej niż pół ceny można kupić w podwójnym zestawie. Dyskusja zaś upewnia, że szkło nie jest złe.

jinxx  Dołączył: 30 Kwi 2007
A610 napisał/a:

Żeby rozwiać ew. wątpliwości: tak to ten sam. ;-)

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
jak ktos jeszcze raz powtorzy, ze to taki sam, to dostanie bana :mrgreen:

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
A610, Kup z dual kitem, sprzedaj i następnie zakup Sigmę 70-300 APO ;-) Jeszcze zostanie Ci kasy na :-B

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
dtox napisał/a:
jak ktos jeszcze raz powtorzy, ze to taki sam, to dostanie bana :mrgreen:
I d e n t y c z n y :mrgreen:

P.S.
Szczerze mówiąc po obejrzeniu zdjęć z Sigmy 70-300 nie rozumiem tego pędu do zakupu SMC 50-200 ... i to za takie pieniądze - 1000 zł (sic).

PiotruśP, W związku z tym, że mam kita i inne szkiełka w tym zakresie, to kupiłem Sigmę 17-70 Macro. Dziś przyszedł, czyli jutro potestuje. Jak na pierwsze podłączenie to szybkość AF jest taka sama jak w kicie i wygląda lepiej.

dyptam napisał/a:
A610, Kup z dual kitem, sprzedaj i następnie zakup Sigmę 70-300 APO ;-) Jeszcze zostanie Ci kasy na :-B

W czym ta Sigma ma przewagę, poza 200-300 i Makro?

Dyptam, jak mnie przekonasz do takiego scenariusza, to masz piwo (mam nadzieję, że na avatarze nie jest Twoje aktualne foto)

Pozdro

A610, Sigma na + ma właśnie Macro, wielu uważa że mydli na 300, w DA w ogóle nie ma 300 ;-) Więc jeśli chcesz to możesz używać zakresy 70-200, a w tym nie mydli. Na pewno bardzo dużą zaletą DA jest waga i kompaktowe rozmiary. No i jak dasz do 200 to nikt się na Ciebie nie ogląda, inaczej jest z Sigmą tu na 300mm i z "tulipanem" wyglądasz jak snajper 8-)
Używałem S jako specerzooma i trochę się natachałem. Teraz zadowolony z 70-300 zakupiłem 17-70 i zamieniam z kitem. Jeśli chcesz to nieopodal na forum masz owe 300 w realu (post Sigma czy Tamron, ostatnie fotki). Przestałem czytać porównania i robić tysiące testów, rozpocząłem robić zdjęcia.

dyptam napisał/a:
Na pewno bardzo dużą zaletą DA jest waga i kompaktowe rozmiary. No i jak dasz do 200 to nikt się na Ciebie nie ogląda, inaczej jest z Sigmą tu na 300mm i z "tulipanem" wyglądasz jak snajper 8-)

Dyptam, tym mnie przekonałeś do DA! Teraz z małpką wyglądam śmiesznie, nie chcę ze skrajności w skrajność popadać. I tak będę miał 2 razy większy zakres ogniskowej.
Pozdrawiam serdecznie

A610, Boisz się ABW?

Romek  Dołączył: 22 Kwi 2007
Wracając jeszcze do meritum sprawy, a mianowicie Pentaxa Da 50-200. Jak juz wcześniej kilka osób pisało, w tym i ja sam, w dniu 18 lipca w krakowskim internetowym sklepie d-photo zamówiłem rzeczony obektyw za najbardziej optymalną wowczas kwotęm, bo w dniu zamówienia wynoszacą 690 zł. Czas zamówienia miał wynieść 30 dni. Kilka dni po upływie tego terminu, czyli 21 sierpnia skontaktowałem się z tym sklepem i dowiedzialem się, że mają trudności w dostaczaniu tych obiektywów, bo nie doszły do nich, itp. Ogólnie wniosek z tej rozmowy był taki, iż absolutnie nie są w stanie sprecyzować terminu, w jakim bedę mógł u nich go kupić. M.in. na tym wątku osoby pisaly, iż także w tym sklepie zlozyły na niego zamówienie. I tu moje pytanie, czy jest taka osoba, która np. zlożyła zamówienie wczesniej niz ja i istotnie go zakupła w tym sklepie, bo nie wiem czy czekac w nieskończoność, czy doskladać, bo pojawia się już w innych sklepach w okolicy kwoty 950-1000 zł. Pozdrawiam.

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Romek napisał/a:
czy jest taka osoba, która np. zlożyła zamówienie wczesniej niz ja i istotnie go zakupła w tym sklepie

Szczerze wątpię, by taka osoba się znalazła (a może jednak ??)

Ja zamówienie złożyłem na początku lipca. Przez miesiąc nikt się nie odezwał, więc anulowałem zamówienie. Zupełnie niepoważne podejście sklepu. Powinni go wpisać na jakąś 'czarną listę'...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja właśnie pozyczyłem od kolegi Pentaxa 55-200 i mam zamiar porównać go z Sigmą 70-300 jakieś sugestie lub specjalne propozycje co do testu?

Skocz do: