ŁukaszK  Dołączył: 07 Cze 2011
Problem z ostrością MX
Witam wszystkich
Mam następujący problem, zakupiłem Pentaxa MX jednak wymiany wymagała gąbka pod lustrem i tak się stało. Podczas wymiany wyjęta była matówka. Po ponownym zmontowaniu aparatu nie mogę złapać ostrego obrazu w wizjerze :-/ Co może być tego przyczyną?
PS.Do czego służy dźwigienka po lewej stronie (patrząc od przodu aparatu) na jego froncie, obok obiektywu? Normalnie jest w pozycji pionowej jednak u mnie jest luźna.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Na zewnątrz korpusu - dźwigienka samowyzwalacza i podglądu GO. Jej "luźny" charakter mówi o zejpsutym samowyzwalaczu i podglądzie GO ;-)

W bagnecie - z lewej strony to popychacz przysłony, z prawej jej symulator.

Co do ostrości - sprawdź czy aby na pewno dobrze założyłeś matówkę. Jeśli tak - to nie ma opcji - musi być ostro ;-)

pzdr
paw

Faktycznie sprawdzę matówkę. Chodzi o dźwigienkę na zewnątrz, normalnie jest pionowo, ale po naciągnięciu nie wiem jak ją zwolnić.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ŁukaszK napisał/a:
Co może być tego przyczyną?

Matowka zalozona do gory nogami?

Poza tym, czy przypadkiem nie ma tam srubek regulujacych wysokosc jej polozenia?

ŁukaszK napisał/a:
ale po naciągnięciu nie wiem jak ją zwolnić.

uruchom spust migawki ;-)

[ Dodano: 2011-06-18, 13:48 ]
ŁukaszK, jak rozumiem, po kupieniu a przed wyjęciem matówki ostrość dało się złapać ??

Przed wymianą było ok. Podgląd go działa- ruch dźwigienki w lewo (trzymając aparat) zaś w prawą stronę dźwigienka jest luźno :-/

to znaczy że masz zepsuty mechanizm samowyzwalacza

pawgra napisał/a:
to znaczy że masz zepsuty mechanizm samowyzwalacza

No to załamka :-x

etam - musisz być prawdziwym diehardem ;-) naprawa tego nie powinna być istotnie droga...

Jednak samowyzwalacz działa :-D Matówkę zamontowałem ponownie i jest ok :-) Dzięki za pomoc

KBKS  Dołączył: 26 Kwi 2012
Odkopię temat bo mam podobny problem z samowyzwalaczem w MX.

Dźwigienka samowyzwalacza dała się naciągnąć i... już tam została, tzn jest luźna a samowyzwalacz nie chce ruszyć. Nie reaguje ani na spust migawki ani na ten malutki bolec nad dźwigienką. Podgląd GO działa poprawnie. Można to jakoś w miarę bezboleśnie wyleczyć czy tylko serwis tudzież zaprzyjaźniony magik od pleśniaków?

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
a próbowałeś naciągnąć film, dźwignia samowyzwalacza lekko na dół i nacisnąć przycisk samowyzwalacza (ten malutki bolec :)) - dźwignia naciągu nie w pozycji transportowej, tylko lekko do tyłu - takie lekkie pstryknięcie

Próbowałem, nic z tego :-(

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Nie wiem jak "w. instrukcji" używać samowyzwalacza, generalnie w moim MXsie nie działa jak się naciągnie samowyzwalacz, bez naciągu migawki, jak się to zrobi, to żeby ruszył, muszę naciągnąć migawkę, jeszcze bardziej pchnąć samowyzwalacz w dół i nacisnąć przycisk samowyzwalacza (te "małe" coś)

Próbowałem mniej więcej taką kombinację, pytanie tylko czy mniej czy więcej ;-)
Czyli że MX nie lubi jak mu się naciąga samowyzwalacz bez naciągniętej migawki? Będę musiał zapamiętać bo chyba takie coś popełniłem :oops:
Teraz mam film w aparacie więc eksperymenty ograniczone, ale mam wrażenie że poprzednio jak był zablokowany to wystarczyło wcisnąć ten mały "dinks" i ruszył, choć wcześniej też za Chiny nie chciał trybić. A czy może to mieć związek z czasem jaki jest ustawiony? To tylko takie moje "wydajemisię", ale MX jest w pełni mechaniczny i na długich czasach brzęczy jak na samowyzwalaczu... może używa tego samego mechanizmu do obydwu funkcji? Może przez to po zablokowaniu nie da się go odblokować jeśli ustawiony jest długi czas (powyżej X-sync.) Tu pytanie właściwie do magików serwisantów :-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
KBKS napisał/a:
może używa tego samego mechanizmu do obydwu funkcji?

Nie. Samowyzwalacz tylko naciska spust migawki. Widać nawet jak spust powoli opada w miarę upływu czasu. To, czy migawka jest naciągnięta czy nie, nie ma znaczenia. Prawdopodobnie poluzowała się śrubka trzymająca dźwigienkę od samowyzwalacza (jest pod czarną zaślepką).

Ale podglad GO dziala bez zarzutu, a uruchamia go ta sama dzwigienka. Poza tym samowyzwalacz dal sie bez problemu naciagnac, bez zadnych luzow, teraz tylko nie daje sie uruchomic. Dzwigienka lata luzno wcalym zakresie pracy samowyzwalacza, ale przy uruchamianiu podgladu GO lapie nalezyty opor i podglad dziala jak nalezy.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
To to pewnie coś jest nie tak z dynksem od zwalniania. Trzeba by zajrzeć w bebechy.

Niedobrze... no nic, wystrzelam kliszę i oddam do jakiegoś magika. Może się okaże że trzeba będzie poprawić jeszcze coś innego :-/

Skocz do: