Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jeżeli LightZone Ci odpowiada, a co najważniejsze otrzymujesz z niego to, co sobie zamierzyłeś - stanowczo przy nim pozostań.
Co do przeglądarki - polecałbym bardziej darmową wersję Zonera. Większe możliwości i chyba szybszy.

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
A ja znowu sobie problemik znalazłem :-)

Ale po kolei.
LightZone po prawej mamy różnej maści narzędzia takie jak: zonemapper, tonemapper, wyostrzenie...

Po lewej [styles] czyli pod jakąś nazwą jest jedno lub więcej narzędzi, odpowiednio ustawionych.
Tak przynajmniej ja to widzę.

Ale.

Po lewej pod nazwą Clarity i Clearity II mam narzędzie ToneMapper odpowiednio ustawione?

No nie do konca bo w ToneMapper brakuje dwóch suwaków
[depth] i
[Fuzz]

Jest również inna skala
Highlights w ToneMapper jest 0 - 10 a w cleariti 0 - 1
A detal odpowiednio 0 - 4 i 0 - 10
Przyznam że jest to nieco mylące gdy suwaki ustawiamy "wzrokowo"

Czy gdzieś te dwa suwaki i taką samą skale trzeba ustawić, czy jet to po prostu takie udziwnienie.
A może ja to źle interpretuję i cleariti to osobne narzędzie tylko w innym miejscu?

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
To co nazywasz narzędziami (np. Clarity) moim zdaniem bardziej odpowiada presetom znanym z innych programów. Zauważ, że wybór takiego narzędzia dodaje na stos przetwarzania jeden lub kilka elementów równocześnie. W tym programie jest o tyle ciekawie, że możesz włączać lub wyłączać poszczególne składniki ze stosu oraz zmieniać ich kolejność w dowolnym momencie niezależnie od suwaczków danego elementu na stosie. Wśród suwaczków znajdziesz takie, które pozwalają ustawić coś w rodzaju maski dla danego elementu ze stosu. Podobne, chyba bardziej rozbudowane, rozwiązanie znajdziesz w Darktable.

Chyba troszkę zakręciłem. Bo jest tak jak piszesz, może nie dość jasno się wyraziłem.

Za narzędzia uznałem (na potrzeby tego problem) zbiór po prawej.

Zbiór po lewej z napisem [STYLES] to niby te same narzędzia tylko już skonfigurowani i niekiedy występujące z innymi narzędziami jako np. filtr

Problem dla mnie jest taki że narzędzie po prawej pod nazwą ToneMapper występuje po lewej pod nazwą Clarity, Clarity II i Polarizer.
(Tak przynajmniej podejrzewam bo oznaczenie okien jest takie same "księżyc")
Tyle że brak mu dwóch suwaków i ma inną skalę.
I chyba tylko w wypadku tego jednego narzędzia ToneMapper występuje zjawisko "kastracji" funkcji.

W innych filtrach, stylach, presetach po lewej występują narzędzia "te z prawej" bez żadnych dodatkowych suwaków.

Najlepiej po prostu otworzyć ToneMapper i Clearity a będzie dokładnie wiadomo o co chodzi.

[ Dodano: 2014-01-09, 21:12 ]
Przed chwilą sprawdziłem jak wygląda to o czym pisałem w starszej wersji LighZone czyli 3.9 i ku mojemu zdziwieniu okazało się że w 3.9 opcja o której pisałem występuje w pełnej formie. Wygląda że 4 została z tego wykastrowana albo trzeba to gdzieś włączyć.

Przed chwilą sprawdziłem jak wygląda to o czym pisałem w starszej wersji LighZone czyli 3.9 i ku mojemu zdziwieniu okazało się że w 3.9 opcja o której pisałem występuje w pełnej formie. Wygląda że 4 została z tego wykastrowana albo trzeba to gdzieś włączyć.

Przepraszam że jeszcze raz ale nie wiedziałem że posty się łączą.

wedkarz8  Dołączył: 22 Lis 2009
Witam.
Bardzo proszę koleżeństwo o pomoc w sprawie:
- zainstalowałem Gimp 2.8.10 , oraz UFRaw 0.19.2 w którym klikając w "Wyślij zdjęcie do Gimpa" wyświetla się w pięknej rameczce komunikat: "Błąd uruchamiania Gimpa" :cry:
Co robić ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
GIMP 2.8 i UFRaw 0.19 już nie są "parą" :/
Trzeba w ufrawie po prostu zapisywać plik do tiffu, a potem niezależnie plik otwierać gimpem.

Można w folderze gimpa zainstalować starszego ufrawa, 0.18, któren działa; ale nowszy jest lepszy.
Nowy - instalować już poza gimpem.
Chyba że kolega linuksowiec, - a to przepraszam :)

==
i gimp 2.8 jakoś gorzej działa na windowsie, ufraw przestał współpracować - przestałem walczyć i postawiłem na lajtróma (abonament z fotoszopem, ok. 40 zł/miesięcznie)
Kiedy potrzebuję coś na szybko lub na wczoraj: myk-myk, w gimpie gotowe.

wedkarz8  Dołączył: 22 Lis 2009
romeck, - inst. w syst. Windows Vista.
Jak już mam okazję to jeszcze zapytam z wielką nieśmiałością :oops: :
- dotychczas zdjęcia robiłem tylko w JPEG i poprawiałem je - prowadzony za rączkę przez pewnego bardzo cierpliwego forumowicza - w Photo Scape.
Jeżeli będę robić w RAW, które potem obrobię w w/w UFRaw i na tym zakończę dalsze obróbki to moje "dzieła" powinny ulec znacznej poprawie ?
Pozdrawiam.
Nieskuteczny wędkarz.

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
wedkarz8 napisał/a:
Jeżeli będę robić w RAW, które potem obrobię w w/w UFRaw i na tym zakończę dalsze obróbki to moje "dzieła" powinny ulec znacznej poprawie ?

hmm... to zależy, jak obrobisz:-)
Generalnie RAW daje większą możliwość w zakresie obróbki np. wyciągania z cieni albo ze świateł, ustawiania balansu bieli - w tym drugim przypadku przestaje być istotne pilnowanie ustawień w puszce w trakcie robienia zdjęcia.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Cytat

Normalnie powiem WOW! :)

Twoje stare nawyki".
1. nastawiasz wywoływarkę RAWu w kamerze.
2. pstrykasz
3. kamera (software aparatu) wywołuje zdjęcie automatycznie z zadanymi ustawieniami i zapisuje stratnie w .jpg.

Twoje nowe nawyki:
1. jak wyżej, ale nie musisz się matrwić nietrafioną ekspozycją, balansem bieli.
2. pstrykasz
3. komputer (software, czyli UFRaw) wywołuje zdjęcie z zadanymi przez ciebie ustawieniami (choć możesz wywołać "jak aparat"), które możesz znaleźć metodą prób i błędów. Jeżeli wynik nie jest zadowalający, powrót do punktu 3., czyli "pętla". Każy wynik możesz zapisać osobno, jako: xxx-1.tif, xxx-2.tif i potem sobie porównać. Zapisujesz (jeżeli potem w gimpie chcesz obrabiać, kadrować itd) do bezstratnego formatu .tif, a dopiero potem do .jpg.

A co do czy ulegną poprawie: napiszę za dwa tygodnie. Teraz jem obiad na klawiaturze - a to niezdrowo - bo "urobiony jestem".

Skocz do: