unum  Dołączył: 03 Kwi 2012
World Press Photo 2014
https://www.worldpressphoto.org/awards/2014

Werdykt zaskakujący, przynajmniej dla mnie, ale podoba mi się.
W gronie nagrodzonych trzech Polaków.

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Moje heurystyki wskazują, że z roku na rok poziom spada.

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
Powiem szczerze, jak na WPF "szału nie widzę".

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
jannad napisał/a:
Powiem szczerze, jak na WPF "szału nie widzę".

A ja przewrotnie powiem tak: dobre zdjęcie prasowe ma być nie tylko dobrym zdjęciem, ale także... prasowym. Ma nieść jakąs informację, ilustrować świat, jakim on jest, pokazywać to, co ginie i jest niewidoczne, ale także to, co się wyłania na horyzoncie.

Wrzuciłem niedawno fotkę zrobiona Samem GX20 na pewien znany portal fotograficzny. Kliknałem sobie na statystyki i okazało się, że pierwsze bodaj osiem sprzętów marki Samsung, z których najwięcej zdjeć trafia na ten portal to smartfony. Oczywiście, my, jako fotografowie to wiemy, bo uderza to w nasze umiejetności i rynek dla tych, ktorzy staraja sie zarabiać, ale opowiedzenie całej historii jednym zdjęciem, dostępnym dla szerokiego odbiorcy... to jest wlasnie to, czego oczekuje od fotografii prasowej.
To naprawdę nie zawsze musi być wojna, dramat, wielka polityka. Minimalizm i pójście wbrew trendom może być ożywcze...

deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
Nie podejmuję się oceniać całej edycji.
Co raczej zapamiętam:
Occupied Pleasures - materiał częściowo przejmujący, częściowo nawet dowcipny;
Massacre at Westgate Mall - duża odwaga fotografa, dobre kadry;
Może jeszcze: Days of Night - Nights of Day - po prostu ciekawe (zdjęcia + tekst).

Wiel  Dołączył: 10 Lut 2014
Bardzo ładne zdjęcie !

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Doskonały rok, jak i poprzednie. Już się wystawy doczekać nie mogę. Mniam mniam.

Skocz do: