Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
M.K napisał/a:Jest duży i dosyć ciężki i straszy i zwraca uwagę na siebie. Za to go nie lubiłem.
M.K napisał/a:Ma dosyć duże ca.
M.K napisał/a:Tamron jest bardzo ostry. I ma głośny af, i czasem sie walnie w ustawianiu. Ale optycznie to świetne szkło.
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
Sid Gotama napisał/a:@M.K
Ma dosyć duże ca.
yyyy...co ma?
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
M.K napisał/a:. Idź do sklepu złap go w dłoń podłącz i zobaczysz ze nie zrobi na tobie plastykowegomwrazenia. Wręcz przeciwnie - ma sporo metalu.
.
Sid Gotama napisał/a:Powiem tak, chciałbym jeszcze raz trafić szóstkę w dużego ale...
...piękne są tylko chwile...
Zenit 12xp + Helios, Jupiter i inne,
K200, K3 II, kit II, DA 15/4, DA 35/2,8, S 50/1,4, DFA 100/2,8, DA*60-250/4 + HD1,4 AW, AF 540 FGZ
Sid Gotama napisał/a:Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG OS HSM......................3800
Sigma 70-200 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM.............4300
Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO HSM II................4450
Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM.....?
Sid Gotama napisał/a:Stabilizację mam w body i szczerze mówiąc nie znam tematu czy warto/lepiej mieć ją w obiektywie czy nie.
Pentax K-3, Leica M9
kazio napisał/a:Sid Gotama napisał/a:Powiem tak, chciałbym jeszcze raz trafić szóstkę w dużego ale...
Już raz trafiłeś?
komisarz napisał/a:
A nie ma przypadkiem tylko 2 wersji, starszej i nowszej?
komisarz napisał/a:
Żadnej nie miałem, macałem sigmę 50-150 OS, która jest obudowie 70-200, dla mnie za duża, no i kupiłem używaną 50-150II. Ale zaprawdę powiadam Ci, mimo wielokrotnego płacenia, mimo awaryjności i co tam chcesz, OS w obiektywie miażdży OS w korpusie.
Pamietaj też, że tamron 70-200 to stosunkowo stara konstrukcja, porównywana ze starszą sigmą, nowa sigma (zwłaszcza 50-150, która na APS-C daje Ci więcej niż klasyczna 70-200 na FF) stoi w równym rzędzie z sigmami 35/1.4 i 18-35/1.8. (Tzn. w przed-pierwszej lidze)
arkan napisał/a:
Dla Twoich zastosowań lepsza by była w szkle z trybem panoramowania (tak jak np w eLkach Canona). Wszystkie rozważane przez Ciebie szkła bedą się sprawowały podobnie jeśli chodzi o pracę AFu. W systemie Pentaxa system AF-C jest dużo mniej skuteczny niż serii 1 Canona czy D4 Nikona i co za tym idzie nie będzie jakiejś znaczącej różnicy w ilości trafień pomiędzy HSM Sigmy i AFem Tamrona. Brałbym szkło lepsze optycznie i lżejsze (czyli Tamrona) Nie przejmowałbym się opiniami na temat wykonania, czy głośności. Na zdjęciach tego nie bedzie widać.
Sid Gotama napisał/a:@Apas
Wbrew pozorom kryterium "naj..." jest bardzo proste np.
... dla mnie obiektyw xxx jest lepszy od pozostałych bo xxx
... a xxx jest gorszy bo
Nie chodzi mi o elaborat na ten temat tylko powód, dlaczego on.
Sid Gotama napisał/a:
Co do tamrona, przyznaje sam nie wiem. Wczoraj trochę czytałem o tych obiektywach i przy tamronie było najwięcej obiekcji. Chodziło przede wszystkim o wykonanie.
Sid Gotama napisał/a:
Co do priorytetów, jak już napisałem w pierwszym poście, jeżeli już coś kupię to Tamrona ze względów finansowych.
Sid Gotama napisał/a:
Ale... i po to założyłem ten temat, jeżeli by się okazało że Sigmę od Tamrona dzieli przepaść i warto ją kupić bo ... , lub może bardziej dosadnie czyli, nie warto kupować Tamrona bo... to by nieco dało do myślenia.
Bo jeżeli te obiektywy są z podobnej półki to wówczas mogę się zastanawiać czym się kierować.
Sid Gotama napisał/a:
Muszę poszukać jakieś zdjęcia poglądowe, ale wymiarami wszystkie które wymieniłem są podobne. Najlepiej w porównaniu do Sigmy 70-300mm f/4-5.6 macro bo taki posiadam (chodzi i o wielkość)
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
M.K napisał/a:Jak nie można sie przyczepić do jakości to trzeba znaleźć inne sposoby oczerniania.
M.K napisał/a:Poza tym to dość awaryjne układy są.
Apas napisał/a:
I ta, rozsądna skądinnąd, deklaracja czyni tę dyskusję bezprzedmiotową
Apas napisał/a:
Warto kupić Sigmę, bo jest nieco lepiej zrobiona, ma OS i HSM. Nie warto jej kupić, bo jest słabsza, lub - zaleznie od wersji - najwyżej zblizona optycznie do Tamrona, przy czym sporo droższa.
Tamrona warto kupić, bo jest tani, dobry optycznie i nieźle wykonany. Tamrona nie warto kupić, bo oszczędzano na materiałach w produkcji i jest zauważalnie słabiej wykonany (choć nadal dobrze), do tego ma glośny AF i czasem wolny...
Jak widzisz - masa sprzeczności. MUSISZ ustalic priorytety. Skoro jest nim cena - wiesz, co kupić...
Apas napisał/a:
Jesli masz na mysli zdjęcia poglądowe odnośnie jakości produkowanego obrazka - to od tego trzeba było zacząć. Jeśli jedna masz na myśli fotki samych szkieł - to one nic ci nie powiedzą. Pomacaj konkretne obiektywy, niekoniecznie u siebie w mieście - to najlepsza metoda. Pomacać, podpiać, strzelić kilka fotek, wywołać RAWy w domu tak, jak zwykle wolasz - i wiesz wszystko!
schwefel napisał/a:M.K napisał/a:Jak nie można sie przyczepić do jakości to trzeba znaleźć inne sposoby oczerniania.M.K napisał/a:Poza tym to dość awaryjne układy są.
No właśnie...
Spotkałeś się z przypadkiem awarii OS w 70-200?
Sid Gotama napisał/a:Prawda jest jednak taka że nie znalazłem żadnych porównań tych obiektywów
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Sid Gotama napisał/a:Prawda jest jednak taka że nie znalazłem żadnych porównań tych obiektywów
Prawie wszystkie były przetestowane przez Optycznych.