kabu  Dołączył: 01 Lip 2007
Tulipanek
Tak mnie droczy myśl do czego jest to wycięcie w tulipanie org z kompletu w aparacie, do czego ono dokładnie służy ?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Do kręcenia filtrem.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Wycięcia mają na celu zniwelować efekt winietowania u szerokich kątów przy założonej osłonie

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
malyglod, tak, ale kolega pyta chyba o to z klapką. No to to z klapką jest, jak pisze matb, do kręcenia polarem.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Też mnie to nurtowało ;-)

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
Przydaje się też jak trzeba ten cholerny dekielek założyć/zdjąć z kita z tulipanem.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
matb napisał/a:
Do kręcenia filtrem
... i bardzo się ten ficzer przydaje ...
goldenSo napisał/a:
Przydaje się też jak trzeba ten cholerny dekielek założyć/zdjąć z kita z tulipanem.
A bodajże w instrukcji stoi żeby tego nie robić jak jest tulipan założony :-P

Cytat

goldenSo, nie męcz się, tylko kup sobie dekielek z wycięciami na paluchi od przodu.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
goldenSo a nie denerwuje Cie ze jak juz zdejmiesz ten dekielek to nie masz co z nim zrobic ?
Dlatego jakis czas temu poszedlem za namowa mojego szanownego przedpiszcy i zakupilem taki dekielek za 8 pln z uchwytami wewnatrz i na dodatek z kawalkiem sznureczka co by mozna przytroczyc do body :-D

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
@Polar
Nie, zawsze chowam go albo do kieszeni kiedy torbe z aparatem mam w plecaku, albo w boczną zewnętrzną kieszonkę torby.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
to co pisze Polar to dobra rada szczególnie dla tych którym kilka sztuk zdążyło się z kieszeni uwolnić

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Polar napisał/a:
mozna przytroczyc do body :-D
Dobry sposób pod warunkiem, że wszystkie szkła mają gwint 52 mm. W innym przypadku dekielek może służyć jako breloczek :).

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
PiotruśP napisał/a:
W innym przypadku dekielek może służyć jako breloczek :).

I dyndać niczym choinka zapachowa. :-P

A choroba gubienia dekielków jest znana chyba każdemu fotografowi.. ;-)

smiechoo  Dołączył: 31 Mar 2007
bEEf napisał/a:
malyglod, tak, ale kolega pyta chyba o to z klapką. No to to z klapką jest, jak pisze matb, do kręcenia polarem.

Heh, ciekawe, wcześniej nawet nie zauważyłem, że w osłonie jest jakaś klapka. W innych systemach też są takie, czy to kolejny dowód na wyższość produktów firmy na Pe.

smiechoo, nie wiem, ale przede wszystkim w takim Canonie, to kit np kręci mordą, więc tulipan w ogóle odpada, nie mówiąc już o jakiś fancy-klapkach czy innych japonkach ;-)

Skocz do: