alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
yoki, a Ty zdaje sie napisales, ze pracujesz jako wolny strzelec dla jakiejs konkretnej gazety

To dosyc czesty uklad w tym zawodzie... niestety :-/

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
ja bym powiedział, że bardzo częsty, nie wiem jak za granicą, ale kiedy ja pracowałem w pewnej dolnośląskiej gazecie (jako dziennikarz) fotografów na etacie było chyba dwóch, reszta żyła z fotograficznej "wierszówki", zdolni kolesie, ale co z tego. Logika kosztów itp. Tak samo było zresztą z początkującymi dziennikarzami - ja miałem szczęście, bo trafiłem na moment, gdy akurat tworzyli etat, na który półprzypadkiem wskoczyłem (na początku 1/4 etatu ;-) )... swoją drogą było to ładnych kilka lat temu, praca dziennikarza zdążyła mi się znudzić i teraz robię zupełnie co innego (może z tym podobieństwem, że nadal dużo piszę)... na umowy o dzieło :-/ .

yoki  Dołączył: 28 Maj 2007
nom freelancuje ale czesto robie foty dla the hearld a konkretniej dla SMG

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Wykopuję wątek bo kto wie czy ten słaby występ Marka nie jest spowodowany tym:
http://www.fotoclub.pl/wy...d-mark-iii.html

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
Od kiedy AF odpowiada za kolory?

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
cypis napisał/a:
kiedy ja pracowałem w pewnej dolnośląskiej gazecie (jako dziennikarz) fotografów na etacie było chyba dwóch, reszta żyła z fotograficznej "wierszówki", zdolni kolesie, ale co z tego. Logika kosztów itp.
Pachnie to jak Słowo Polskie Gazeta Wrocławska :)

Pozdrawiam,
Kytutr

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kolory, to akurat ZNACZNIE lepsze miał Canon. Zdjęcie z K10D wygladało bardzo kompaktowo pod tym względem. Ewidentnie lepsze było w K10D odwzorowanie niskokontrastowych tekstur i ostrość w rogach kadru. Poza tym, zdjęcie z K10 było znacznie bardziej wyostrzone. Nie widzę natomiast związku z jakością akurat tego zdjęcia i działaniem układu AF w 1D Mk.III...

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Dla mnie dylemat który miał lepsze kolory nie istnieje bo te sobie zrobię jak mi się podoba majstrując w PSie natomiast bardzo nie podoba mi się ostrość zdjęć z Marka właśnie - wyostrzone czy nie jak na taką klasę sprzętu liczbę pikseli i optyki to po prostu nic specjalnego.
Podejrzewam że ten model który użyto w tym "teście" mógł mieć wspomnianą wadę co by tłumaczyło te ewidentne rozmycia np gałęzi.

Skocz do: