lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A ja jednak myślę, że aparat jest zepsuty. Na Twoim miejscu bym wymienił. Koniecznie. Po co masz się męczyć? Po co denerwować?

Na Twoim miejscu dood, wymieniłbym na jakiegoś ciut zaawansowanego kompakta albo podręcznik do fotografii.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ale standardowo w ustawieniach jest ustawione:Release when charging:off, więc jeśli tego ustawienia nie zmieniał, to nie zrobił by zdjęcia bez lampy. A swoją drogą, to bym proponował ustawić w trybie M wszystkie parametry tak jak w Fuji i wtedy zrobić zdjęcie.
Jak nie wyjdzie tak samo jak tu:

to bym zaczął się zastanawiać, co jest nie tak.
Poza tym jest już dzień i dood powinien móc zrobić lepiej lub gorzej naświetlone zdjęcie niezależnie od sposobu pomiaru śwaitła.

[ Dodano: 2007-08-15, 15:19 ]
Tak mnie naszło - a może w obiektywie przycinają się listki przysłony i jest cały czas przymknięta???

dood  Dołączył: 18 Lip 2007
ok duzo zawalilem pod wplywem min paniki... od poprostu:
kiedy kupilem aparat zaczalem robic nim zdjecia na okolo... usiadlem i namierzylem szafke i robilem zdjecie poczym zmienialem ustawienia i znowu pstrykalem jedoczesnie ogladajac je i starajac sie zaobserwowac roznice, oczywiscie mowa tu o zdjeciach w pokoju gdyz jest tam mniej zmiennych wplywajacych na zdjecie niz na polu- od fotka zrobiona w tym samym pokoju o 22 bedzie tak samo wygladac (oczywiscie zagladajac ze aparat, ustawienia, obiekt itp sa te same).
tak wiec zwazywszy ze lampy bardzo zadko uzywam zaczelo mi sie "zdawac" ze cos jest nie tak gdy zdiecia byly ciemne w porownaniu z tymi robionymi kilka nascie dni wczesniej...
dzis porownalem inne zdiecia robione w takich samych warunkach (dzienne w pokoju) i wychodza podobnie wiec jednak swirowalem zabierajac wam czas... inna sprawa za af nadal "szaleje" (w dziennym swietle wg mnie jasnym pomieszczeniu), wprawdzie bardzo zadko kozystam z af ale nieraz sie nim bawilem na roznych obiektach by zobaczyc jak dziala i nigdy tak nie "szalal"... moze nie zawsze byl dokladny ale nie krecil sie na skrajne wartosci.

zorzyk dzieki za konstruktywny post ale nie rozumiem pkt4 tzn niewiem jak to zrobic... czy mam znalezc szary obiekt i w menu fn zapisac go jako "wb manual" ? czy najpierw mam wlasnie ustawic wb na bialej kartce?... poprostu nie wiem jak zestroic swiatlomierz (pewnie robilem to juz nieraz tylko myslalem ze sie to zwie inaczej albo robilem nie swiadomie)...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie chodzi o balans bieli ale o obiekt o średniej jasności. Jeśli ustalisz ekspozycję na podstawie pomiaru punktowego obiektu o średniej jasności to cała scena powinna być naświetlona prawidłowo.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dood napisał/a:
czy mam znalezc szary obiekt i w menu fn zapisac go jako "wb manual" ?
Tu nie chodzi o balans bieli, tylko o prawidłową ekspozycję.
zorzyk pisał o tym
link

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dood, - prosze cie... kup sobie ksiazke o fotografii....

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
dood, nie obraź się proszę, ale przeczytaj kilka razy ZE ZROZUMIENIEM instrukcję obsługi. Po pierwsze - takie wyważanie otwartych drzwi i dochodzenie samemu do tego, co w książce - jest - imo - stratą czasu.
Po drugie - lustrzanka, to nie kompakt - sama zdjęć za ciebie nie zrobi - efekty będą lepsze - ale musisz wykazać się znajomością sprzętu i podstaw. W internecie jest naprawdę wiele bardzo dobrych stron z których nauczysz się "fotograficznego myślenia".
Trzymamy kciuki za ciebie !! :-B

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Tak dood kup sobie książkę i poczytaj choć wątpię czy znajdziesz takie określenia jak opisałeś nawet w instrukcji.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ten wątek jest serio???... :shock:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
jaad75 napisał/a:
Ten wątek jest serio???...

Przecież na tym forum jest wszystko na serio.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak tak dalej pójdzie, to na serio znajdzie się w Hyde Parku.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
zorzyk napisał/a:
Jak tak dalej pójdzie, to na serio znajdzie się w Hyde Parku.
Gdzie od dawna powinno być jego miejsce

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Według mnie różnica naświetlenia na foto 1 i 2 może być spowodowana tym, że w kadrze zrobionym Pentaxem znalazły się dwa punkty świetlne z sufitu w Twoim pokoju. Jako bardzo jasne fragmenty zafałszowały pomiar światłomierza :-?

Skocz do: