Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Gumenek napisał/a:
ład.BC 700,prąd ładowania 200 mA
Mało, aku są przystosowane do większych prądów i sugeruję 500 mA. Poza tym zrób im "refresh".

Gumenek  Dołączył: 21 Paź 2010
500 mA mówisz...dobra-"przyładuję" :-D im większy prąd,ale po rozładowaniu.Na razie się ładują pr.200mA -a nie chcę przerywać.
Dzięki :-D
PS.To taka rada po "sąsiedzku" :lol: -wszak Beskid Mały graniczy z "moim" :mrgreen: -Żywieckim.... :-D :-D :-D
Czyli-jak rozumiem-te 200mA to mało ?-a zawsze zdawało mi się że nalezy ładować małym prądem-ale cóż-człowiek całe życie się uczy....
Jeszcze jedno-akumulatorki mają raptem 4 lata......"chodzą" w aparacie i nawigacji....

Gumenek napisał/a:
Na razie się ładują pr.200mA -a nie chcę przerywać.
Strata czasu. Spokojnie możesz, nic im nie będzie. Albo jeszcze lepiej przełącz na refresh. Przy okazji zobaczysz jaką mają po odświeżaniu pojemność i czy wszystkie taką samą, lub zbliżoną.
Gumenek napisał/a:
-akumulatorki mają raptem 4 lata
Trwałość aku liczy się w cyklach. Dla Eneloopów to ok. 800-1000.

Oki..."idem" :-D je przełaczyć....
Zobaczymy co będzie....
Jeszcze w sprawie ilości ładowań-nie wiem czy mają 100-150 cykli...a i to może być nawet wartością zawyżoną....
Aparat wbrew pozorom przy zwykłym "szczelaniu" :-D fotek bierze mało pradu-za to nawigacja wytrzymuje ok.20-30 godzin i aku pada....

[ Dodano: 2014-02-24, 20:28 ]
Hmmm-faktycznie coś albo z Eneloopami albo z ładowarką.Po 5 godzinach pokazały "Full" (pr.ład.200 mA)
Dałem "Discharge-refresh" ale nie mogę dać większego prądu niż 100mA...Pożyjemy-zobaczymy co z tego wyniknie.

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Dada napisał/a:
Mało, aku są przystosowane do większych prądów i sugeruję 500 mA

O ilem elektryk z zawodu ;-) i elektroniką się parałem też lat kilka, to akumulatorki ładuje się standardowo prądem 10-godzinnym, czyli mówiąc inaczej pojemność (2.000 mAh) / 10 = 200 mA.

To im daje znamionową żywotność, którą przyśpieszone ładowanie większym prądem (500 czy nawet 700mA) niestety obniża.

Te nowe Eneloopy mają mieć już nawet możliwość do 1.800 cykli ładuj/rozładuj w standarcie. Ale to zawsze zależy od danego użytkownika i sposobu eksploatacji.

Jak napisałeś : refresh jest zalecany, nawet 2 x w roku, to im nie zaszkodzi.

Pozdrawiam,

S.

[ Dodano: 2014-02-24, 19:32 ]
Gumenek napisał/a:
"Discharge-refresh" ale nie mogę dać większego prądu niż 100mA...

Wyłącz ładowarkę i włącz ponownie, w ciągu kilku sekund musisz wybrać inny tryb i wartość prądu, potem cykl się zaczyna. Ale przy refreshu jest połowa normalnej wartości ładowania, czyli jest OK.

S.

Dzięki :-D
Ufffff-a już myślałem ze ładowarka pada.... :mrgreen:

Też mam ją,

jest OK.

S.

sycamor napisał/a:
O ilem elektryk z zawodu ;-) i elektroniką się parałem też lat kilka, to akumulatorki ładuje się standardowo prądem 10-godzinnym
Kiedyś w technologii Ni-Cd. Ni-Mh są wymyślone do większych prądów rozładowania i także przy ładowaniu wymagają więcej. Standartem jest ładowanie prądem 5-godzinnym, a dopuszcza się nawet 1-godzinnym.

Na razie się....Refreszuje :mrgreen: -ładowarka-oczywiście.
Co mi pokaże-napiszę.....
THX

Dada napisał/a:
dopuszcza się nawet 1-godzinnym.

Owszem, ale to skraca ich żywotność, tak samo jak jazda samochodem non-stop 200 km/h

S.

Ooo :!: -lubię takie...loty :mrgreen: 200km/h

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
sycamor napisał/a:
O ilem elektryk z zawodu i elektroniką się parałem też lat kilka, to akumulatorki ładuje się standardowo prądem 10-godzinnym, czyli mówiąc inaczej pojemność (2.000 mAh) / 10 = 200 mA.

Moja praktyka mija się z Twoją teorią. Podobnie jak Dada radzę ładować Eneloopy prądem 500mA. Przy mniejszym okazywało się, że któreś z ogniw było niedoładowane i np. w przypadku K-x aparat się nie uruchamiał.
Co do trwałości - mam komplety kupione do K-x parę lat temu i działają nadal. Teraz zasilają lampy błyskowe.

Mnie się to nigdy nie zdarzyło za czasów K100D, który był prądożerny...

Potem te aku wylądowały w lampie, najpierw Canonowej, potem Sigmowej i do dziś działają...

Mamy wolny wybór, ktoś chce szybciej, i mocniej, proszę bardzo ...

S.

Oj tam....co będzie to będzie.
Na razie-tak jak napisałem-"się odświeżają" :-)
Popaczę :mrgreen: jutro jaką będą miały pojemność,jak zachowają się przy czyszczeniu matrycy.
Na razie bardzo Wam dziękuję-o efektach odświeżania napiszę-a następne ładowanie dla"dobra nauki" :-) przeprowadzę większym prądem.I zobaczymy jak będzie z trwałością....
Dzięki jeszcze raz ......

No jakby to nie pomogło,

to daj większy prąd, jak koledzy sugerowali i być może to "odetka" któreś aku i problem zniknie.

S.

Pewnie ze dam większy-a jak nie pomoże to może 220V pomoże :mrgreen: ......
Zobaczymy co będzie jutro-na razie to aku się"przygotowują"-nie mylić z ...gotują :mrgreen:
Jak dam radę wyczyścić na tym odświeżanym komplecie matrycę to i tak już będzie sukces....potem najwyżej włączę nagr.filmu i LV i zobaczymy.....

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Gumenek napisał/a:
Popaczę :mrgreen: jutro jaką będą miały pojemność,

Jeśli dałeś refresh przy prądzie rozładowania/ładowania 100/200 mA dzisiaj wieczorem, to istnieje bardzo mała szansa, abyś wyniki zobaczył jutro. Fragment instrukcji mówi "Cykle rozładowywania i następnie ładowania będą się powtarzały do momentu kiedy dalsze polepszenie ładowności akumulatorów nie będzie już możliwe." W praktyce, w ekstremalnym przypadu może to oznaczać dwa, trzy dni pracy. Oby w tym czasie nie zabrakło prądu, bo wtedy cała zabawa o kant...

Poczekajmy do jutra ;-)

Dajmy Eneloopom szansę :-D

S.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
zipzip, racja. Zwłaszcza przy tak małym prądzie ładowania to kilka dni z głowy.

No to co teraz :?:
Wy....walić do kosza te Eneloopy :?:

Skocz do: