Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Full HD może wyświetlać obraz z przeplotem i bez, zależnie co mu nadajnik poda. Z Pentaxa nie wyciągniesz nic ponad PAL/NTSC.

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Mam taki TV z wejsciem na karty chyba wszystkie bardziej popularne (SD, CF, XD itd..)
Jest tez gniazdo USB, ale podpinalem tylko Pendrive'a ze zdjeciami i MP3 :-)
Zdjecia od biedy mozna tak ogladac, chociaz soft do przegladania jest taki sobie w tym TV.
Tylko o co chodzi z tym full HD?? Przeciez obraz jest interpolowany do rozdzielczosci natywnej monitora/telewizora. Live view i tak nie ma.. Nie bardzo kumam o co chodzi z tym podpinaniem aparatu do TV. Karte wrzucasz i ogladasz w takiej rozdzielczosci jaka daje monitor/TV.

[ Dodano: 2007-08-17, 11:10 ]
Do autora watku:
K10D nie ma live view przede wszystkim, a do ogladania zdjec na TV w wyzszej niz PAL rozdzielczosci to masz rozwiazania takie:
a) TV z gniazdami na karty pamieci,
b) TV z wejsciem VGA (takim, zeby komputer podpiac) wtedy masz rozdzielczosc natywna LCD'ka,
c) TV z gniazdem USB i podpiecie Pendrive'a ze zdjeciami (a moze nawet aparatu.. nie probowalem)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Tak apropos, to po co wam telewizory z Full HD (jak rozumiem 1080p), skoro nikt nie zamierza w najbliższej przyszłości wykorzystywać tego formatu (a jak już zacznie zamierzać, to powstaną nowe, niekoniecznie kompatybilne)? Wszystkie kanały HD są w tej chwili nadawane w 720p (ewentualnie 1080i) - nie widzę sensu przepłacania za telewizor 1080p, po to by oglądać interpolowany obraz...

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Ja akurat nie mam TV full HD, tylko 720p. I nawet nie mam w kablowce kanalow HD, ale samo ogladanie filmow DVD czy divX juz jest bardzo przyjemne.

[ Dodano: 2007-08-17, 13:30 ]
Chociaz i tak najwazniejszym argumentem za LCD jest jak dla mnie oszczednosc miejsca. CRT 32" odstawalby od sciany ze 60cm.

Ja nie mówię o CRT, tylko o bezsensie inwestowania w telewizor 1080p (plazmowy, LCD, czy jakikolwiek inny), gdy praktycznie nikt nie używa (i raczej nie będzie używał) tego formatu. BTW, do oglądania DVD, czy większości DivXów wystarczy zwykły telewizor z rozdzielczością PAL - oglądanie ich na telewizorze HD (zwłaszcza LCD) powoduje skalowanie i obniżenie jakości w porównaniu ze zwykłym telewizorem. No chyba, że oglądasz filmy z Blu-Ray, czy HD-DVD...

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
Trochę materiału w full hd można dorwać na torrentach. Swoją drogą szkoda, że nie pojawiają się filmy w 720 wciśnięte na kilka dvd, ale chyba odsetek ludzi odtwarzających filmy z kompa jest zbyt niewielki aby się to opłacało.

Pojawiają się 720p/1080i, a Full HD, to 1080p - nie widziałem jeszcze niczego konkretnego w tym formacie...

Tak na szybko:
http://www.mininova.org/search/?search=1080p
Kumpel - maniak hd ma kilka szpul dvd, min władcę pierścieni. Nie będę się sprzeczał co do tego jaki odsetek tych filmów faktycznie jest w 1080p, dla mnie już 720p to cud miód. Szkoda tylko, że nie ma możliwości zakupu filmu hd na dvd, zwłaszcza że kamery hd dostępne są już od dłuższego czasu i sporo materiału powstaje w tej rozdzielczości.

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
Chodzilo mi o to, ze skoro jest telewizor z FullHD czyli 1080p to
bedzie stabilny obraz wyswietlany z aparatu. Myslalem tylko o
wyswietlaniu zdjec juz zapisanych na karcie pamieci, gdzie
posrednikiem jest aparat, ktory przekazuje obraz zgodny z FullHD.

Oczywiscie temat poszedl w innym kierunku, ale warto przeczytac
wszystkie posty, duzo mozna ciekawego sie dowiedziec. :)

Aby nie było totalnie offtopicznie ;-) Oglądałem zdjęcia z DL'a na plazmie 720p (hd ready), żadnych niestabilności nie uświadczyłem. Karta wetknięta w gniazdo w tv. Jednak na tv wolę oglądać filmy, zdjęcia chyba lepiej prezentują się na komputerowym lcd. Na plazmie kolory były przejaskrawione i ostrość jakby mniejsza.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
No cóż, a D3 i D300 już mają HDMI. Za tydzień pewnie będzie K10Super z tym złączem więc nie ma się co martwić :-)

Skocz do: