zy  Dołączył: 29 Lis 2006
bEEf napisał/a:
zy, ale bEEf chcieć stałkę i już

do cyfry ? bo do analoga widze masz 28mm, a do cyfry to chyba zblizone tylko sigma 20/1.8 (jesli w ogole mozna ja dostac) no i DA14/2.8

lub polowanie na jakies manuale w okolicach 20mm za straszna kase

bEEf napisał/a:
Jest jak dobry, stały w uczuciach kumpel, który zawsze ma ochotę i czas na piwko wieczorem :-) Zoom to taki napakowany testosteronem karczek - obiecuje, że może wszystko załatwić "na mieście", ale jak przyjdzie co do czego, to dogadać się z nim trudno, za usługi żąda dużo kasy, no i obcowanie już nie takie przyjemne.

finezja i fantazja tej metafory mnie powalila, szczerze :-D

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
zy napisał/a:
...jesli nie to DA 14/2.8...

Sądząc z testów, to 12-24 jest niemal pod każdym względem lepszym rozwiązaniem - lepsza ostrość (co istotne, również na brzegach), brak denerwujących zniekształceń (wąsy w DA14) i większa uniwersalność (póki co, używam tego zooma jakbym miał zapięty zestaw pięciu szerokich stałek - 12, 15, 18, 20, 24mm, zgodnie z oznaczeniami na pierścieniu ;-) ). Na minus jest gorsze światło i większe aberracje chromatyczne...

bEEf napisał/a:
ale bEEf chcieć stałkę i już
:-D

jaad75, zgadzam sie z Toba, jest na jednym z pierwszych miejsc na mojej liscie (juz miala byc Sigma ale 12-24 troche stanialo i coraz bardziej sie sklaniam...)

piotr8  Dołączył: 16 Sie 2007
Proszę o wyjaśnienie co oznacza ten zapis: Dedykowany do lustrzanki MZ-M. Jeżeli to nie pasuje do k10 to z czym to się je :?:

piotr8, pasuje na 100%, i dziala ze wszystkimi funckcjami

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
No tak... ja kombinuję za co pierwsze w życiu lustro kupić, a Wy mi rewię szkieł przedstawiacie. Pytam o tanie, używane szkła, z którymi K100 współpracuje (ta współpraca zrodziła moje zainteresowanie Pentaxem).

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
do cyfry ? bo do analoga widze masz 28mm, a do cyfry to chyba zblizone tylko sigma 20/1.8 (jesli w ogole mozna ja dostac) no i DA14/2.8

No tak. W zasadzie, to myślę o dwóch rzeczach:
1. Szeroka stałka do cyfry. No wiem - raczej marzenia. Dlatego szeroki zoom alias "karczek" też będzie oko ;-) Tylko, że 16-45 nie tak znowu szerszy od kita (fakt, że lepszy). Sigma 10-20 super, może trochę ciemna... Yyyy, sam nie wiem. Myślę :-)
2. Do mesupera chyba jednak dokupię SMC-M 28/2.8, a Soligora będę używał z cyfrą jako "standard" (ma styki). Zawsze to się lepiej M-ka z M-ką komponuje, no i nadal można kupić w miarę tanio.

A610 napisał/a:
No tak... ja kombinuję za co pierwsze w życiu lustro kupić

Ja na ten przykład, na tę okoliczność kredyt biorę. :shock:
Ale do rzeczy - kwestię stałek mam już cokolwiek opanowaną :-/ , ale co z resztą, z makro i zoomem. Jakie sugestie tanie i optymalne dla foto amatora. W makro będę pstrykać tylko i wyłącznie na własny użytek (nie pracuję dla żadnego wydawnictwa) a jeśli chodzi o zoom to też nie chcę nosić armaty na plecach.
Hmm... tak myślę czy nie ma jakiegoś uniwersalnego obiektywu, który by spełniał wszystkie te funkcje :idea:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
piotr8 napisał/a:
Hmm... tak myślę czy nie ma jakiegoś uniwersalnego obiektywu, który by spełniał wszystkie te funkcje :idea:

To może zostań przy kompakcie?
Są wprawdzie uniwersalne obiektywy typu 18-250, ale ich jakość jest marna, a kosztują sporo... Zresztą makro, a nawet pseudo makro, będzie Ci ciężko nimi zrobić... Chyba najbardziej uniwersalny (i sensowny jakościowo) obiektyw jaki przychodzi mi w tej chwili do głowy, to Sigma 17-70/2.8-4 - nawet jakieś niby-makro ma (1:2)...

Cytat
Hmm... tak myślę czy nie ma jakiegoś uniwersalnego obiektywu, który by spełniał wszystkie te funkcje

No niestety nie. Przynajmniej, jeśli chodzi o makro. Co do zakresu ogniskowych, to możesz kupić Sigmę albo Tamrona 18-200. Zakres jest imponujący, jakość optyczna - już mniej. Ale nie jest tragicznie i może się to Ci sprawdzi.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
piotr8 napisał/a:
Jakie sugestie tanie i optymalne dla foto amatora. W makro będę pstrykać tylko i wyłącznie na własny użytek (nie pracuję dla żadnego wydawnictwa) a jeśli chodzi o zoom to też nie chcę nosić armaty na plecach.
Jak będziesz miał możliwość, to bierz w podwójnym kicie, co ci pokryje zakres ogniskowych 18-200, z makro ktoś niedawno polecał cosinę 100 f3.5
Z uniwersalnych możesz sobie zapodać sigmę 18-200 lub tamrona 18-250 (ten drugi trochę droższy)

Poza tym, jeśli uważasz, że potrzebujesz jednego, uniwersalnego obiektywu, to kompakt będzie zawsze wygrywał na tym polu, z zakresem zooma rzędu 12-18x. Lustrzanki właśnie po to są, żeby dało się w nich wymieniać obiektywy. Po drugie - lustrzanki mają duże matryce, dając lepszy obraz, ale przekłada to się też na to, że mega-zoom o sensownej jakości i jasności musiałby ważyć 5kg i mieć pół metra długości. To, co jest (18-200) to tylko półśrodki.

bEEf napisał/a:
mega-zoom o sensownej jakości i jasności musiałby ważyć 5kg i mieć pół metra długości.
a minimalną odległość ostrzenia 5 km - idealny do focenia teściowej

piotr8, do macro to zdecydowanie ta cosina 100 f3.5 - tania, dobra optycznie i daje macro 1:1

a jesli jakies combo to tez bym polecal Sigme 17-70 - macro 1:2 (wcale nie takie 'niby', dedykowany Pentax-M 50/4 tez daje 1:2), jasne, uniwersalne

nie wiem o jaki zoom pytasz, jak krotki to to co u gory bedzie super, jak dluzej to Tamron 70-300, lub drozej Sigma APO 70-300 lub kitowy 50-200 , tylko nie pytaj ktory lepszy :mrgreen:

Dziękuję za wszystkie dobre rady i podpowiedzi, a nawet te dotyczące kompaktów - i tak sobie myślę, że przy kompakcie zostanę. Ale jak kompaktem fajnie zdjąć pszczółkę w locie :-/ . Żartowałem, bo ten bakcyl już mnie toczy od środka i tylko czekam na minimum obniżki i wiem, że na początek będzie to K10 z podwójnym kitem :mrgreen: . A jak już to wszystko osiągnę, na pewno jeszcze nie raz powrócę na te łamy i będę korzystał z porad szacownego gremium.
Dziękuję i pozdrawiam :-B . Piotrek. :-D

piotr8 napisał/a:
na początek będzie to K10 z podwójnym kitem .
I to będzie dobry początek, a później sprecyzujesz swoje potrzeby bardziej konkretnie

Skocz do: