Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
K-r, 16/2, 35/2, 105/2.5 i z rzadka inne...
disciple napisał/a:edit:
dopowiem jeszcze że pierscień ostrzenia na wysokości jednego punktu (ft 0,82 / m 0,25) chwycony palcami i pociągnięty wzdłuż obiektywu w kierunku na zewnątrz, daje się odciągnąć ok. 1mm. Natomiast w innych punktach pierścień nie odchodzi i trzyma się prawidłowo.
Znalazlem temat opisujący demontaż kita 18-55
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=41492
ale trochę boję się rozbierać obiektyw. Patrząc na zdjęcia rozebranego kita z tego tematu, myślę że mógł zostać odłamany jakiś zaczep plastikowy.
Czy Waszym zdaniem warto samodzielnie rozbierać i sprawdzić co dokładnie się stało?
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
disciple napisał/a:Dzięki za wyjaśnienia!!!
Mam jeszcze jedno małe pytanie:
Wykonałem trochę zdjęć po tym uszkodzeniu i ostrzenie wydaje się prawidłowe.
Jednak względnie szybo wyczerpała się teraz bateria. A przyznać tu muszę, że bateria w moim GX-10 (mimo że działam na niej od 2008) trzymała się dotąd bardzo dobrze i mogłem naprawdę długo na niej pracować.
Czy zatem jest możliwe, że to uciążliwe działanie pierścienia ostrzenia powoduje teraz szybsze rozładowywanie akumulatorka?