aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
MZ5n - nakłada klatki, skubany
Witam po latach.
Nałożył, drań, tak ze 3 klatki na siebie, niewiele, bo po jeden, max. dwa ząbki perforacji. I tylko na początku filmu, od 12 klatki problem cudownie ustał. Doznał ktoś takiej plagi?
Film nie jest zagięty, nie jest zniszczony, perforacja idealna, nic się nie rwało nie ślizgało, ani ryski nie ma.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
aldek, miałem podobnie w MZ 10, w czasach gdy aparat stanowił dość spory majątek. Poszedł jakiś czujnik. Naprawiali w serwisie w Gdyni. Zaczęło się podobnie. Później nakładał coraz bardziej. Okazuje się, że w tej konstrukcji, ten dodatkowy wałek z ząbkami w dolnej części, służy tylko do prowadzenia filmu, a nie jak dawniej również do "odmierzania" klatek. Pzdr.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja też miałem ten sam problem i też Gdynia pomogła.

A moglibyście, konkretnie, powiedzieć co to Gdynia? I ile to kosztuje?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
aldek, to była Fototechnika, autoryzowany zakład Pentaxa. Niestety już nie są, chociaż zakład istnieje. Możesz do nich zadzwonić i popytać. Pzdr.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
aldek napisał/a:
co to Gdynia

Rendaszka

pzdr
paw

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
aldek napisał/a:
co to Gdynia? I ile to kosztuje?

Obecnie serwis Sigmy. Ile kosztuje trzeba zapytać.

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie uznawaj mojej odpowiedzi jako rady, być może rzeczywiście coś się popsuo. Ale jakiś czas temu także włożyłem film do MZ-5n i miałem tak samo. Na drugim filmie już problem ustał całkowicie. Trzeciego filmu nie zakładałem. Może to tylko jakieś "zastanie się sprzętu"? Jak rozruszasz może będzie git.

Dam mu jeszcze jedną szansę, na świeżych bateriach w takim razie.
Dzięki za wsparcie.

Skocz do: