predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Obiektywy serii A
Witam
Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie kolegów.
Mianowicie chodzi mi o obiektywy serii A, miałem okazję dzisiaj uzywać Pentax-A 50 f1,7 i Pentax-A f28 2,8 z korpusem MZ-5n. Aparat w wizierze rozpoznawał przysłone tylko w położeniu pierścienia na obiektywie w pozycji A. Czy tak ma być czy coś może z obiektywem czy korpusem. Myślałem że w innych położeniach pierścienia przysyłony aparat wyświetla aktualną przysłonę.
Natomiast z obiektywem serii AF wartość przysłony jest przekazywana do korpusu niezależnie od położenia pierścienia.
Proszę o odpowiedź
pozdrawiam

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
w pozycji A styk aparatu wysyła do body informacje o przesłonie i z pozycji aparatu można ja ustawić.
Natomiast na wszystkich innych pozycjach styk sie cofa w obiektywie (zobacz to sam :)) i obiektyw jest wtedy zwykłym manualem i aparat nie widzi jego przysłony

Dzięki za odpowiedź, teraz jest jasne, niestety nie mam juz obiektywów A wiec nie sprawdze dokładnie, a czy w przypadku F i AF jest podobnie?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
wydaje mi sie, że w F i FA styku nie cofa, ale i tak nie przekazuje informacji o przysłonie

A więc tak sprawdziłem z obiektywami AF
AF 28-70 f4, oraz z Sigmą AF 50 f2,8 Makro. W położeniu pierścienia przysłony innym niż A wartość przysłony jest przekazywana do korpusu i można nią sterować np w trybie Tv.
Natomiast nie wiem jak jest w przypadku obiektywów F, ale wydaje mi sie że powinno byc tak samo.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
predoo, mam(razem z instrukcją)pentaxa ZX-M.Wg instrukcji tylko obiektywy AF w pełni przenoszą info o przesłonie w kazdej pozycji-takze serii F.Pozostałe ,tak jak napisał Gringo, i jak sam zauważyłeś w praktyce.Wiem,że ZX-M(MZ-M) to nie MZ5n,ale w tym zakresie działają tak samo.
Edit-nie przenoszą,bo robią to zawsze-raz elektrycznie,a raz mechanicznie-nie zawsze wyświetlają wartośc przysłony na wyswietlaczu.Jęsli zmieniasz przysłone recznie,to wiesz,co sobie ustawiłeś,zatem producent uznał,że nie ma potrzeby dublować informacji.Dopiero FAJe zostały pozbawione pierścienia przysłon,i sa sterowane z korpusu.

Skocz do: