DamianF  Dołączył: 17 Wrz 2011
[K-r] Czarny pasek, czy to koniec?
Witam, otóż właśnie mija pół roku odkąd gwarancja na mojego K-r dobiegła końca. Aparacik ma nalatane ok 35tyś klatek.

No i dzieję się... Dzieje się coś niedobrego. Przy pewnych specyficznych ustawieniach na ekranie pojawia się czarny pasek, który wychodzi od góry. Jest to wysokie ISO, od ok 1600 w górę ( im większe tym pasek zajmuje większą część ekranu) oraz przy krótkich czasach naświetlania rzędu 1/2000 i krótszych (tutaj im krótszy czas naświetlania tym pasek większy).
Cóż może być tego przyczyną? Matryca siada?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Migawka pada.

Migawkę opłaca się naprawiać/wymieniać? Jaki to koszt?

btw. 2 i pół roku użytkowania, 36 tyś na liczniku, 2 razy w serwisie, migawka już pada. To są jakieś za przeproszeniem jaja. Pentax go home, you're drunk.

Może wystarczy czyszczenie.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
koszt taki, że opłaca sie niemal szukać nowego K-r ;-) zanim zaczniesz rzucać żabami, przejedź sie do jakiegoś fotoserwisu, niech obejrzą - może skonczy się na ew. prostowaniu lamelek albo czyszczeniu

Jeśli chodzi o fotoserwis to jaki będzie najlepszym wyborem na terenie Warszawy?

metall1000  Dołączył: 13 Maj 2010
Naprawa Sprzętu Fotograficznego
al. Jerozolimskie 113/115
02-017 Warszawa

Afer  Dołączył: 24 Sty 2014
Sorry że się wtrące. A jakie macie doświadczenia z serwisem Apollo?

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Afer napisał/a:
A jakie macie doświadczenia z serwisem Apollo?

Jest cały wątek o tym :-P

S.

Wiem bo czytałem.
Ale jest troche... Nieaktualny.. Ostatni post z października roku przeszłego... :oops:
Dlatego śmiałem się spytać...

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Może wszyscy potrzebujący przenieśli się do innych serwisów ;-) :?:

Jeżeli sprzęt jest gwarancyjny, to wyboru nie masz, jeżeli po, to bym się zastanawiał.

Zapracowali sobie na reputację, czytałeś.

Pozdrawiam,

S.

Niestety gwarancyjny... :shock:
:-B

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Re: [K-r] Czarny pasek, czy to koniec?
DamianF napisał/a:
pojawia się czarny pasek, który wychodzi od góry.

Dostałeś czarny pasek bo osiągnąłes mistrzostwo w użytkownaiu aparatu. Natomiast do góry idzie, bo źle zawiązany - japonski obi tak ma... :mrgreen:

Na poważnie - wal do srwisu. Skoro naprawa pogwarancyjna to poza Apollo moze być szybciej i taniej a przyczyna może być "zatarcie' lamelek. Czyszczenie moze pomóc i będzie taniej, niz wymiana calej migawki.
I nie wiąż tego z marką - zwyczajny pech. Czasem migawka chodzi jak złoto pomimo przekroczenia 'zaplanowanej' ilości strzałów o 50 procent, czasem pada po 35 tysiacach. Jak miałeś sporo bałaganu w komorze lustra to takie cuda się dzieją, choc czasem pada i w najczystszej puszce. Wypada współczuć i zyczyć powodzenia w naprawie...

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Apas napisał/a:
I nie wiąż tego z marką - zwyczajny pech.

Tym bardziej, że migawka raczej nie jest produktem Pentaksa (czy też Ricoha albo Hoyi) ;-)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Imo w K-5 miałem chwilke (kilka kadrów) gdzie coś takiego się pojawiło. Dosłownie jednego dnia kilka takich klatek z czarnym paskiem i przestało (najniższe ISO, umiarkowany czas, dokładniej nie pamietam). Od tego czasu (z dwa miesiące temu to było) zrobiłem kilka tys. zdjęć i jest z powrotem si. Aczkolwiek u mnie ma prawo bo puszka ma ponad 100 tys na liczniku i ma prawo się skończyć (szczególnie że nie oszczędzałem aparatu).

PIOX  Dołączył: 08 Gru 2013
K3
proponuję zmianę tematu
mam pytanie odnośnie K-3
otóż po podpięciu obiektywów krótszych niż 10 mm ( sigma 8-16, samyang 8 mm ) w pliku EXIF nie jest zapisywana wartość ogniskowej
w przypadku sigmy zapisywane są wartości do 10m w górę
czy ktoś z lepiej obeznanych w temacie zna powód -problem z obiektywem , problem z aparatem czy też K-3 po prostu nie obsługuje wartości poniżej 10 mm
będę wdzięczny za odpowiedż

PIOX napisał/a:
czy też K-3 po prostu nie obsługuje wartości poniżej 10 mm

Wszystkie pentaksy tak mają.

PIOX  Dołączył: 08 Gru 2013
tak podejrzewałem , ale wielkie dzięki za tą informację

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Prawdopodobnie producent wyszedł z założenia że skoro najkrótsza ogniskowa jaką maja jego obiektywy wynosi 10mm (rybka 10-17) to nie ma sensu dawać możliwości opisywania mniejszych. Sam mam Sigme 8-16 więc spotykam nieraz się z problemem.

BTW- Ciekawi mnie coś innego - czy ta źle/wcale podana ogniskowa nie może mieć czasami wpływu na stabilizacje obrazu. Niby 8,9 mm to nie wymaga za wiele stabilizowania ale teoretycznie jak stabilizacja zacznie "głupieć" to może popsuć zdjęcie. Bo de facto nie wiem czy w takiej sytuacji SR działa niepoprawnie czy może po prostu nie działa wcale (sensowne byłoby te drugie).

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
Kupiłem w tym samym czasie co Ty KR, dostałem o rok dłuższą gwarancję za zarejestrowanie (coś w tym stylu) mailem do nich. Musiałeś przegapić okazję, teraz miałbyś problem z głowy

Skocz do: