Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Seria A oznacza, że obiektyw ma styki. Będziesz mógł spokojnie podpiąć obiektyw i w bonusie otrzymasz pełen pomiar światła oraz ogniskową dla SR.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Da się podpiąć i ma wszystko co trzeba oprócz AF.

iwan1977  Dołączył: 22 Cze 2012
Witam.
kupiłem obiektyw o którym pisałem i dziś mi przyszedł.
I tu jest problem, bo po podpięciu pod body K-5 nic nie da się zrobić. Wygląda to tak jak by aparat nie wykrywał obiektywu :-/ Czy ma ktoś jakiś pomysł co sie dzieje?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
iwan1977, pogrzeb w menu i ustaw obsługę obiektywów z pierścieniem przysłony.

Jeśli kupiłeś A 50/1.7 to przełącz przysłonę w pozycję A.

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
A potem przełącz Auto Focus na MF.

Może użyć pułapkę ostrości ;-)

iwan1977  Dołączył: 22 Cze 2012
Już wszystko śmiga. Pogrzebałem w ustawieniach tak jak pisaliście i obiektyw działa :)
Jutro go przetestuje :-D

Wielkie dzięki Panowie za pomoc :-B

Rychubil  Dołączył: 01 Sie 2012
Podepnę się:
W mojej kolekcji manuali m.in. mam M50/1.4 i 55/1.8. Rozważam pozbycie się jednego z nich.
Który zostawić, który lepszy?

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
O ile się orientuję,

to oba są wysoko oceniane, 50-tka ma chyba bardziej nerwowy bokeh, osobiście wolałbym 55 zostawić sobie, gdybym stał przed takim dylematem ;-)

S.

Zastanawiam się również nad sensem trzymania 24/2.8 i A35/2 skoro mam ten zakres w kicie.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Rychubil, podepnij sobie kita do MX-a.

jorge.martinez napisał/a:
Rychubil, podepnij sobie kita do MX-a.

dobre :mrgreen:
MXa trzymam gdzieś w torbie już chyba tylko z sentymentu do mechanicznych zabawek. No może kiedyś założę film, kto wie :-/

Rychubil, skoro masz te obiektywy to dlaczego od nas wymagasz byśmy wiedzieli, które Ci bardziej pasują?

Używam większości kita z wygody nie żonglowania kilkoma szkłami a 24 i 35 chyba raz założyłem i nie wiem na ile kit jest optycznie gorszy od 24 i 35, żeby się ich pozbyć. Jeśli różnica jest niewielka to może je sprzedam a jeśli znaczna, to je zatrzymam - tyle!
plwk napisał/a:
Rychubil, skoro masz te obiektywy to dlaczego od nas wymagasz byśmy wiedzieli, które Ci bardziej pasują?

No cóż - macie wiedzę i doświadczenie, dlatego wymagam! Po to chyba jest forum, żeby zapytać, porozważać a nawet podzielić włos na czworo, prawda?

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Rychubil napisał/a:

plwk napisał/a:

No cóż - macie wiedzę i doświadczenie, dlatego wymagam! Po to chyba jest forum, żeby zapytać, porozważać a nawet podzielić włos na czworo, prawda?

Tyle, że są to kwestie czysto subiektywne i to Ty sam powinieneś je porównać i ocenić pod kątem własnych potrzeb. Dla każdego co innego ma znaczenie, a co innego jest kwestią drugorzędną :roll:

Skocz do: