piterkerto  Dołączył: 13 Mar 2014
Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Di Macro 1:2
Witam
Syn kupił aparat Pentax K-X z obiektywem kitowym 18-55
Kupił już stałkę 50mm 2:0 i doszedł do wniosku ze potrzebuje też coś dłuższego.
Wybór padł (ze względu na kasę też) na Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Di Macro 1:2 gdziej jest na niego 5 lat gwarancji po zarejestrowaniu na stronie w cenie 529zł.
Mam dylemat czy aby dobrze to rozumuję bo moja wiedza jest mała na temat podanych wartości obiektywu. Czy podana ogniskowa 70-300 jest dostępna w normalnym użytkowaniu, czy tylko będzie miał 70-200?
Czytając dalej macro jest od 180 do 300 to rozumiem że chcąc je uzyskać trzeba przełączyć na te wartości. Ale nie mam pojęcia czy dostępna bez macro ogniskowa wynosi te 300 czy tylko 200mm.
Czy po przełączeniu ma macro np 250mm da się robić też normalne zdjęcia czy to tylko do macro bo jest powiększenie 1:2?
Jeżeli jest gdzieś link z opisem i wytłumaczeniem o proszę podać jeżeli nie to może ktoś zechce tak normalnie wytłumaczyć .
Pozdrawiam

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Zakres 70-300 jest dostepny do "normalnych" zdjęć. W za
kresie dłuższych ogniskowych obiektyw może osiągać (wysuwajac się bardziej) skalę odwzorowania 1:2, czyli pseudo makro. Ale nie należy po tym makro sobie wiele obiecywać. W ogóle to mocno budżetowe szklo i szału nie ma. Rozważyłbym zamiast niego pentaksowy długi kit 50-200 lub troszkę drożej - używany 55-300 - można znaleźć aleźć za 800-900 zł, a jakość obrazka będzie znacznie lepsza.

Dzięki za odpowiedź
Syn na razie załapał bakcyla, jak długo to potrwa tego chyba nikt nie wie.
Dlatego nie bardzo chcę wydawać pieniądze, może jak mu nie przejdzie to pewnie sam zrozumie że należało by zmienić i aparat np na k5 II, lub jakieś jaśniejsze szkło.
Dobrym szkłem (z opinii innych wyczytałem) i jeszcze w miarę w cenowo(używane) jest Pentax 80-320.
Na razie niech sobie myślę kupi tego Tamrona i poużywa go.
Bardziej aby chodziło mi czy ten zakres 300mm jest dostępny do tak zwanych normalnych zdjęć czy uzyskuje się przy macro.
Dzięki jeszcze raz za odp.
Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Normalnie dostępny jest zakres 70-300, po ustawieniu ogniskowej powyżej 180 da się przełączyć w tryb makro.

Sample http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29921

Dziękuję za sample, fajne zdjęcia.
Myślę ze dla początkującego amatora obiektyw na początek w sam raz :)

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Mam ten obiektyw od kilku lat i bardzo sobie chwalę mimo jego wad. Lepsza jakość przy długich ogniskowych niestety kosztuje.

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Za rbucz, Mało używam takich ogniskowych. Niestety, a może i dobrze mój syn z powodu jakiegoś zaćmienia próbował zdląć takiego Tamrona "pod prąd" i pogiął popychacz przesłony i jakieś plastiki w środku nieodwracalnie. Żeby jednak coś nieco dłuższego było, kupiłem najtańszą wersję Pentaxa 55-300 z plastikowym bagnetem i nie żałuję. Wyraźnie lepszy w całym zakresie i pod każdym względem, też pewniejszy AF chociaż na wiertarkę i wolny. Jedynie nie ma tego "macro", ale to niewiele zmienia, bo zamiast ok. 1m jest 1,5m a to nie jest wielka różnica.

kapselleek  Dołączył: 13 Wrz 2014
I tak się dziwnie złożyło, że na skutek durnego zakładu, dzisiaj wejdę w posiadanie szkła z tematu ... O 9:00 otwierają EuroAGD, gdzie na mnie czeka. Po południu zapoluję na pewnego mało towarzyskiego żurawia, który nie dał się podejść bliżej niż 150m ... Ale najpierw ruszę w okolice torów kolejowych, gdzie kratownice, słupy i masa drutu, bezlitośnie obnażą wszelkie wady optyczne. Najbardziej boję się aberracji, szczególnie takiej, jakiej w PS i LR nie da się "zdjąć" ...

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007

dybon napisał/a:
Tu masz test opcji macro

O makro nawet nie myślałem ... Ale dziękuję, bo dzięki Tobie popróbuje i tej opcji ... ;-)

I już po pierwszych próbach. Z lekka jestem zszokowany, gdyż porównując to co mam na pierwszych kadrach, nic się nie zgadza z testem na optyczne.pl ... Wyniki przechodzą moje najśmielsze oczekiwania. Nawet aberracje, których najbardziej się obawiałem pojawiły się w śladowych ilościach i to na brzegu kadru. najbardziej mnie cieszy że nawet na pełnej dziurze jest dobrze i nie ma żadnego mydła. Przymknięcie do f11 (ponoć najwyższa rozdzielczość) nie przynosi znaczącej poprawy. A przy otwartym jest po prostu dobrze i co ciekawe trudno dostrzec spadek rozdzielczości w miarę oddalania od centrum kadru. AF, poza tym że bzyczy, działa w dobrym świetle błyskawicznie i zawsze trafia w punkt. Z kilkudziesięciu kadrów które na razie przejrzałem na monitorze, 100% trafionych. Cyknąłem lecący wysoko samolot, AF (jak już go znalazłem) szybko wyostrzył i już oglądając zdjęcie w aparacie mogłem stwierdzić że to Lufthansa ... Teraz jadę na łąki, połazić za ptactwem. Może wreszcie będzie owocnie ...

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Qrwa, w końcu ktoś zadowolony, i to z budżetowego szkła.
I to na tym polega fotografia, na robieniu zdjęć.
A ten cały biznes do okoła, każe nam sprawdzać BF FF. i wciska coraz droższe rozwiązania.

Przecież to nie sprzęt robi zdjęcia.

dybon napisał/a:
Qrwa, w końcu ktoś zadowolony, i to z budżetowego szkła.
I to na tym polega fotografia, na robieniu zdjęć.
A ten cały biznes do okoła, każe nam sprawdzać BF FF. i wciska coraz droższe rozwiązania.

Przecież to nie sprzęt robi zdjęcia.

Jest też kilka "przykrych" punktów ... Trudno się przyzwyczaić do odwrotnego kierunku pierścienia zoom'a, który do tego chodzi "kanciasto" (ale pewnie z czasem sie wyrobi). Zakładanie i zdejmowanie tulipana też wymagało znalezienia odpowiedniej procedury.
Co do AF, to w przypadku częstych zmian odległości, mamy też częste "spacerowanie" po całym zakresie ... Ale to co najważniejsze, czyli zdjęcia, wychodzą bardzo dobrze jak na taki budżet, a nawet lepiej. Z niedogodnościami można się pogodzić, tym bardziej że nie sa jakieś specjalnie upierdliwe. Ot tanie szkło i trudno od niego cudów ergonomii wymagać ...

pawelsko  Dołączył: 04 Mar 2015
A może ktoś testował i porównywał tego Tamrona do Pentax 70-210 4-5.6?

Nie mam dostępu do tych dwóch szkieł jednocześnie posiadam tylko Pentaxa, jeśli jakiegokolwiek posiadacza tego Tamrona mógłbym poprosić o zdjęcia prosto z puchy na 70, 100, 200mm całkowicie otwarty i przymknięty o 1 i 2 działki przysłony.
Żebym mógł sobie porównać w miarę podobne rzeczy to proponuje zdjęcia z 2 metrów jakiegoś napisu na wydruku czcionką 10.

Jeśli ktoś mógłby mi to wykonać to proszę o kontakt na priv.
Dzięki

pawelsko napisał/a:
A może ktoś testował i porównywał tego Tamrona do Pentax 70-210 4-5.6?

Nie mam dostępu do tych dwóch szkieł jednocześnie posiadam tylko Pentaxa, jeśli jakiegokolwiek posiadacza tego Tamrona mógłbym poprosić o zdjęcia prosto z puchy na 70, 100, 200mm całkowicie otwarty i przymknięty o 1 i 2 działki przysłony.
Żebym mógł sobie porównać w miarę podobne rzeczy to proponuje zdjęcia z 2 metrów jakiegoś napisu na wydruku czcionką 10.

Jeśli ktoś mógłby mi to wykonać to proszę o kontakt na priv.
Dzięki

Zaraz się wezmę za temat publikowania zdjęć na forum, czego jeszcze nie opanowałem i z przyjemnością coś wrzucę ...

Jak na razie jest dobrze! Najbardziej cieszy mnie praktyczna nieobecność aberracji, w jakiejś drastycznej formie. Różnicę w rozdzielczości na 300mm między f5,6, a f8 i f11 w końcu dostrzegłem, ale jakaś ogromna nie jest. Czekam na jakiś samolot, bo głównie do tego potrzebowałem tych 300mm.
Jedną rzecz wczoraj zauważyłem, która mnie zastanawia. Zdjęcia w parku, w kiepskich warunkach świetlnych, z masą zieleni wokół, dostały lekkiego fioletowego zafarbu na gałęziach i wszystkim co inne niż zielone. Na innych szkłach tego nie mam, a jedynie kiedyś wystąpiło na zdjęciach robionych kompaktem. Zmiany BW niewiele zmieniły. Co prawda usunięcie tego programowo nie stanowi problemu, ale ...

[ Dodano: 2015-05-12, 11:47 ]
I wreszcie samolot się pojawił, do tego niewiele wyżej niż mieszkam (X piętro) przeleciała majestatycznie Bryza, tylko zgodnie z prawem Murphy'ego, czyściłem akurat wtedy sensor ...
A co do szkła, to dzisiaj słonecznie i jak zwykle w takich warunkach obiektyw spisuje się lepiej niż oczekiwałem. Aberracje tylko na brzegach kadru, na obiektach poza ostrością dosyć duże, ale rozdzielczość i oddanie szczegółów przy f7,1-8, bardzo dobre i to nie tylko w centrum kadru. Pierścień zoom'a przestał chodzić "kwadratowo" i jest prawie idealnie. Manualne ostrzenie za to od początku działało bardzo przyjemnie i pewnie, nawet na 300mm. Szukam teraz głowicy kulowej do statywu, bo przy tym co mam, nawet samowyzwalacz na 12s potrafi nie wygasić drgań ...

Skocz do: