Kot musi być albo żywy, albo martwy. Nie ma innej możliwości, nie można go zaobserwować jednocześnie trochę żywego i trochę martwego. Dlaczego? Rzetelna odpowiedź na to pytanie brzmi: nie wiadomo.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Raczej nie, jak się pokaże to jest taniej od 10-20, tyle że rzadko się pokazuje. Ale swego czasu był prawie wysyp w cenach ok. 1000-1200. Uważaj - jest wielka, ciężka i ciemna. Ale optycznie lepsza od 10-20 (mam)pawel_fan napisał/a:- Sigma 12-24 (chociaż chyba jest trochę droga, nawet starsza wersja)
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
pawel_fan napisał/a:- Samyang 14
Michu napisał/a:złego sowa o niej powiedzieć nie mogę
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
Fujifilm XT-1, XF 10-24 F/4 R OIS, XF 18-135 F/3.5-5.6 R LM OIS WR, XF 60 F/2.4, XC 50-230mm F/4.5-6.7 OIS, Panasonic LX-100
Moje fotki : http://500px.com/6sycamor
Kot musi być albo żywy, albo martwy. Nie ma innej możliwości, nie można go zaobserwować jednocześnie trochę żywego i trochę martwego. Dlaczego? Rzetelna odpowiedź na to pytanie brzmi: nie wiadomo.
Dada napisał/a:jest wielka, ciężka i ciemna. Ale optycznie lepsza od 10-20 (mam)
Michu napisał/a:Jest Tamron 17/3.5
K-5, Z1, MX, Mamiya 645AFD, Epson R3000, skanery i reszta zabawek
K-5, Z1, MX, Mamiya 645AFD, Epson R3000, skanery i reszta zabawek
Czyżbyś po raz kolejny miał pecha do obiektywu?espresso napisał/a:19-35 to prawdopodobnie najgorsza konstrukcja optyczna jaka kiedykolwiek powstała, szczególnie w wykonaniu Cosiny/Tokiny
CytatDużo lepsza jest Tokina 20-35
pawel_fan napisał/a:CytatDużo lepsza jest Tokina 20-35
20mm na krótkim końcu to juź wąsko trochę, wolałbym chociaż 17.
A co z Sigmą 15-30? Obiektywowe Yeti - podobno jest, ale nikt nie widział? Też wielka i cieżka, ale na opacznych ludzie chwalą, a zakres w sam raz.
K-1 |K-5 | MeSuper | F28/2.8 | M40/2.8 | F50/1.7 | FA100/2.8 macro | DA12-24 | DA16-45 | DA18-55WR | DA55-300 | Vivitar 28/2.8 | m42 | slik340dx | flickr
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Ale to chyba małego obrazka nie kryje, prawda?espresso napisał/a:W zbliżonym zakresie dobrze (nawet bardzo) wypada Tokina AF AT-X PRO 4/12-24 SD (IF) DX.
(znana pentaxiarzom, jako SMC DA 4/12-24 ED AL (IF) ale wypada w testach nieco słabiej).
Szkoda tylko, że to trzykrotnie przekracza założony budżet...gezeb napisał/a:jedrus68 wkręcał DA12-24 do Z1 , nawet pokazał kilka w samlplach , a gdzies na forum chyba pisał od ilu mm kryje kliszę
Samyang 14 jest "pełnoklatkowy", to jedna z opcji, które wymieniłem w pierwszym poście.gezeb napisał/a:Gdzieś w sieci widziałem też Samyanga 14 na filmie ale to astro zdjęcia i wniosków co do uzytkowania w normalnych warunkach z tego żadnych .
Planuję dokładnie ją przetestować pod tym kątem, zanim się jej pozbędę, ale tak na szybko przejrzałem to, co mam, i chyba na każdym małoobrazkowym z niej rogi są na większym lub mniejszym obszarze czarne.gezeb napisał/a:A ciekawe jak Sigma 10-20 ? Tak na sucho wygląda ze od 14 mm znika winieta , wiec może przy 16-18 by się dało uzywać ?
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
No i Tamron z takimi samymi parametrami. Używałem na *istDS z powodzeniem, z tego co pamiętam, to na kliszy tez zbierał niezłe opinie.rbucz napisał/a:Jest jeszcze Sigma 17-35/2,8-4 HSM