mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
  Konkretne zapytania Samsung GX10
Witam wszystkich !

Od niedawna jestem posiadaczem GX-a 10 + kit.
Trzeba przyznać, że maszynka raduje, i dłonie, i duszę.
Dręczy mnie jednak coraz większy niepokój odnośnie jego działania.
I tu me zapytania do innych długotrwalszych użytkowników:

1. Specyfikacja podaje czasy 30s - 1/4000 w trybach automatyki oraz manualnym.
O ile z 1/4000 nie ma problemu, o tyle czas 30s w trybie np. Av jest nie do osiągnięcia. Nawet jeśli całkowicie zasłonię soczewkę obiektywu, czas zaprze się na np. 4s i ani siły dalej. Jeśli będę w tym czasie przymykał przysłonę, czas się wydłuży, ale nadal wygląda to na jakąś zaklętą linię programową nie pozwalającą zjechać niżej. Zabawnie to wygląda, gdy mierzę na jakiś ciemniejszy motyw, przysłona f4, czas pokazuje 2s, a całość wskaźników radośnie mruga informując o wyjściu poza zakres pomiarowy. Jeśli jednak się uprę i nacisnę spust, fotka wychodzi sporo niedoświetlona, tym bardziej im motyw jest ciemniejszy. Żenada... Skierowany w tę samą stronę C5050 nie ma żadnych problemów i z pomiarem i naświetleniem.
Przewertowałem wszelkie fora w tym temacie i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Wgranie najnowszego softu ver. 1.21 nic w tej kwestii nie pomogło.

2. W trybie manualnym podobnie.
Mimo, że drabinka pokazuje prawidłowe ustawienie, motyw jest mocno niedoświetlany. Czyli co ? Przy zdjęciach nocnych mam się wspomagać ręcznym światłomierzem ?
Parodia !!!

3. Czy istnieje sposób na przywrócenie wcześniejszej wersji softu ?

Instrukcje obsługi kilkukrotnie już przewertowałem łudząc się, że czegoś tam jednak nie doczytałem, menu znam prawie na pamięć. I jakoś nie mam zbytniej ochoty słać sprzęt do reklamacji, zwłaszcza, że mogę czegoś jednak nie wiedzieć.

Dzięki, z góry, za jakąkolwiek pomoc.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Nawet jeśli całkowicie zasłonię soczewkę obiektywu, czas zaprze się na np. 4s i ani siły dalej

Prosta sprawa. Policzmy. Wg specyfikacji, zakres pracy światłomierza:
Cytat
zakres 1 - 21,5 EV

Czyli minimum 1EV. 0EV oznacza o ile mmnie pamięć nie myli, naświetlanie przez sekundę przy czułości ISO 100 i f1/1.

1EV oznacza albo 2x krótszy czas lub 2xmniejszą czułość, lub 2 razy mniejszą dziurę, by uzyskać dobre naświetlenie - ogólnie - 2x więcej światła. Poniżej tego światłomierz nie da rady i nie ma co od niego tego oczekiwać.

Dokładne obliczenia możesz potraktować jako pracę domową ;-)

Cytat
Skierowany w tę samą stronę C5050 nie ma żadnych problemów i z pomiarem i naświetleniem

Porównanie lustra z kompaktem jeszcze nie raz zwiedzie Cię na manowce. Inna tachnika, inny pomiar, inny wizjer, wszystko inne

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zasloniles wizjer - przez wizjer wpada calkiem duzo swiatla i automatyka moze zglupiec...

Fafniak, a ja myślę, że tu LX raczej potrzebny ;-)

nie wiem
ja tam mysle ze mirqus, cos zle robi....ja bez problemu uzyskuje na Av 30sekund

Fafniak, uzyskasz, jeśli przymkniesz obiektyw... Chodzi o EV, światłomierz ma użyteczne od 1EV i już. Poniżej kombinacji ISO/czas/przysłona wynoszącej 1EV nie zejdzie. Nie przeskoczysz tego. Nie bez kozery w LX jest Off-the-film metering, właśnie by obejść to ograniczenie.

He ! :-D

Kompakt to tylko etap przejściowy pomiędzy analogiem a lustrem cyfrowym.

Cyfrowy LX ? Byłaby to sama rozkosz :-P

Gdzieś czytałem o ograniczeniu, jakie Pentax nakłada na manuale, właśnie odnośnie czasu.
Wygląda mi to na coś podobnego, zwłaszcza, że puszka po wpięciu sigmy 70-300 mierzy identycznie.

Marnie to wygląda ...

Wizjera zasłonić nie mogę, ponieważ wówczas sam nic w nim nie widzę ;-)

Skoro, Fafniak, bez problemu schodzisz do 30s, znaczy to, że trza mą puchę reklamować.

Dzięki !

Cytat
Gdzieś czytałem o ograniczeniu, jakie Pentax nakłada na manuale, właśnie odnośnie czasu.
Wygląda mi to na coś podobnego, zwłaszcza, że puszka po wpięciu sigmy 70-300 mierzy identycznie.

Marnie to wygląda ...

Jakie ograniczenie nakłada? To specyfika wszystkich luster! Poczytaj ich specyfikacje. Masz tam czarno na białym - zakres pracy światłomierza. Przecież jest on tam po coś umieszczany.

Cytat
Skoro, Fafniak, bez problemu schodzisz do 30s, znaczy to, że trza mą puchę reklamować.

Chyba się nie rozumiemy. Poczytaj o sposobie obliczania EV, sprawdź, czy światłomierz schodzi do 1EV i jak nie - dopiero wtedy reklamuj. Fafniak zejdzie do 30sek, jeśli mocno przymknie przysłonę, bo przy tym samym oświetleniu, powiedzmy niech to będzie to 1EV - puszka dobierze dłuższy czas. Sam pisałeś, że zmniejszanie dziury zwiększa czas - więc?

Jeszcze raz - ta "zaklęta linia programowa" to graniczna czułość światłomierza.

bEEf !

Czy tak jest u Ciebie w K10 ?

Ustawiasz przysłonę np f4, i powoli zaczynasz przysłaniać obiektyw, to czas nie "spada" płynnie do 30s i mruga, tylko całość zatrzymuje sie na np. 4 sek i obydwa wskaźniki
mrugają ?

Czegoś takiego jeszcze w lustrzance nie spotkałem, ale były to analogi i zresztą wrogi system ;-)

[ Dodano: 2007-08-21, 01:17 ]
I bym zapomniał..

Co za różnica, czy ściemniam obiektyw przesłoną, czy tez ręka, a może ciemnym motywem, a może dwoma filtrami szarymi do kupy skręconymi ?

Skutek ten sam - aparat powinien zareagować wydłużeniem czasu.

Cytat
Czy tak jest u Ciebie w K10 ?

Mam kasetkę. Ale to działa tak samo. Zrobiłem eksperyment. Dziura 2.8, zakładam dekielek - czas 4sek i mryga. Zmieniam przysłonę do f1/8 - 30 sek. Dalsze przysłanianie nic nie daje. Wszytko logiczne i tak, jak powinno być.
Cytat
Co za różnica, czy ściemniam obiektyw przesłoną, czy tez ręka, a może ciemnym motywem, a może dwoma filtrami szarymi do kupy skręconymi ?

Rrrrrrrrany. Przecież jak "przymykasz" przysłonę, to w rzeczywistości dziura pozostaje otwarta. To tylko informacja dla body, o ile ma przeliczyć czas i przymknąć, kiedy trzeba. Czyli światłomierz dostaje swoją porcję światła i może zmierzyć ekspozycję. A jak zasłaniasz ręką... sam widzisz. To znaczy nie widzisz.
O właśnie - jak moje wyjaśnienie nie przekonuje - to spójrz w wizjer. Widzisz dokładnie to samo, co światłomierz (wszak to TTL). I teraz - najpierw pokręć kółkiem od przysłony, potem zasłoń ręką.
Cytat
Czegoś takiego jeszcze w lustrzance nie spotkałem, ale były to analogi i zresztą wrogi system

Albo niedokładnie testowałeś (cyfra sprzyja wszelakim testom, chyba każdy to przechodzi), albo wraży system nomen-omen ściemnia i poniżej czułości światłomierza ustawia, tylko niedokładnie.

Do znudzenia - jak myślisz, jeśli nie mam racji (no ale wiem, że mam, to taka figura stylistyczna :-P ), czym w takim razie jest podawany w specyfikacji zakres pracy światłomierza, aa? Przed odpowiedzią dobrze się zastanów. Dla pewności przeczytaj moje poprzednie posty, bo ja już naprawdę nie potrafię tego lepiej wyjaśnić :-)

Jeszcze jakieś pytania? ;-)

Dzięki !

Zbyt długa przerwa w użytkowaniu lustra, a i na obczyźnie trochę wiedzy z łepetyny wyleciało :-(

Teraz nieswojo będzie.
EOS-em, fotografując nocne klimaty musiałem dawać korekcje na minus, by zbytnio wszystkiego nie rozjaśnił, od tej chwili trzeba będzie odwrotnie - korygować na plus.
Kwestia wyczucia...

I jeszcze jedno.
Czy w Pentax-ach i GX-ach funkcjonuje coś takiego jak "twardy reset".
W opisie wgrania softu pisze, że po jego instalacji, wszystkie ustawienia zostaną wyzerowane.
Tak się nie stało.

Ręczne resetowałem po menu, ale podejrzewam, że może być coś takiego głęboko w nim "zaszyte"

Pytam, ponieważ np. w c5050 jest taka ukryta funkcja resetująca jednym wciśnięciem dokładnie wszystko. Sprzęt jest po tym jak "świeżo narodzony".

Dzięki raz jeszcze

nie skumalem o co chodzi...sorka

[ Dodano: 2007-08-21, 08:40 ]
mirqus napisał/a:
I jeszcze jedno.
- chyba nie ma....ale przyznam ze nie widze potrzeby zeby bylo....

Cytat
Teraz nieswojo będzie.
EOS-em, fotografując nocne klimaty musiałem dawać korekcje na minus, by zbytnio wszystkiego nie rozjaśnił, od tej chwili trzeba będzie odwrotnie - korygować na plus.
Kwestia wyczucia...

No widzisz - EOS też nie działał za dobrze :-) A na zdjęciach nocnych niestety się nie znam - może ktoś mądrzejszy powie "jak to się robi Pentaxem".

Cytat
Jest opcja resetowania ustawień. Może nie jest to "twardy reset", ale jest. Nie pamiętam gdzie, gdzieś na ostatniej zakładce. Mówię o Pentaxach, w Samie powinno być analogicznie, ale głowy nie dam.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
mirqus nie do konca rozumiem co masz na mysli piszac " twardy reset" bo z poziomu menu robisz jedynie reset wprowadzonych przez siebie zmian inaczej mowiac przywracasz ustawienia fabryczne. Jednak takowy reset nie wplynie w zaden sposob na to co bylo Twoim glownym pytaniem.

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf ma absolutnie rację. Zakres pracy światłomierza jest od 1EV i tego się nie przeskoczy. W moim DS-ie i teraz w K10D jest dokładnie tak samo i nie jest to żadną wadą. Trzeba poczytać trochę teorii o pomiarze ekspozycji i wszystko się "rozjaśni". A z tym pomiarem światła w cyfrowych kompaktami to trzeba wziąć poprawkę, żę tam często przy słabym oświetleniu jedzie ostro wzmocnienie. tak jakbyś w lustrze zwiększył ISO.
Pozdrawiam.

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Dokładnie to jest tak, że zakres pomiaru do 1EV aparat osiąga bodaj przy dziurze 1.4 (czy może 2 ?). Nietety nie piszą tego w specyfikacji. Jeśli jest mniejsza to odpowiednio mniej. Jest to fizyczne ograniczenie czułości światłomierza. Niedługo po zakupie też miałem takie wątpliwości, ale wszystko okazało się OK. Tu jest mój wątek na fotopolis na ten temat:

http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=7229

Ogólnie, strachy na lachy :mrgreen: . Wszystko jest OK.

Pzdr,
Robert

Dzięki wszystkim !

Fakt, że jednak nie muszę "maszynki" z łap wypuszczać, raduje me serce :-B

Odnośnie twardego resetu.

Na przykładzie c5050.
W menu jest tam, owszem, opcja reset, działająca jednak wybiórczo, nie kasuje np. parametrów ustawionych w schowkach.
Wystarczy natomiast, przy otwartej klapce kart pamięci, wcisnąć jednocześnie dwa przyciski, i pojawia się menu z opcją resetu całkowitego, który resetuje dokładnie wszystko. Ta możliwość nie jest udokumentowana w instrukcji.

To tak, jakby w GX-ie pojawiło się ponownie okienko startowe - "INITIAL SETTING"

Prawdę mówiąc, nigdy tego komunikatu me oczy nie ujrzały, ale ufam, że sprzedawca chciał mieć pewność o sprawności wysyłanego mi sprzętu i trochę go przetestował :-/

W sumie, nie chcę zaprzątać waszego czasu nieistniejącą, być może, opcją.
Najważniejsze, że puszce nic nie dolega. :mrgreen:

Cytat
Dokładnie to jest tak, że zakres pomiaru do 1EV aparat osiąga bodaj przy dziurze 1.4 (czy może 2 ?).

No to jest logiczne - a nie pomyślałem o tym, dzięki za "hinta" :-)

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
bEEf napisał/a:
dzięki za "hinta" :-)

Aż nie wiem co powiedzieć... taki komplement :oops:

Pzdr,
Robert

Skocz do: