tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Obiektywny napisał/a:
Nie przejąłem się tym zbytnio, gdyż wiedziałem, że korpus K-5 posiada kalibrację obiektywu. Niestety, nie ważne, czy daję w minusie, czy tez w plusie 10, to wada pozostaje taka sama Taka sama sytuacja występuje, gdy podpinam mniejszego DA 18-55 WR. Wynika z tego, że mam coś nie tak z kalibracją w body

Właśnie próbuję uporać się z identycznym problemem, również na stałe pozostają mi wprowadzone ustawienia dla innego obiektywu. Zresztą nie ma żadnych zmian niezależnie od wprowadzonych wartości, przetestowałem już na takich płytkich GO że ślepy powinien zauważyć różnicę...A tu jednakowo dla -10 i +10 i dla 0 :-|
Nie wiem jak było przed uaktualnieniem firmware do 1.14, nie korzystałem wcześniej z mikroregulacji, w każdym razie teraz nie daje to żadnych widocznych efektów.
Czy działanie może być w jakiś sposób zawężone do grupy kompatybilnych obiektywów ? Nigdzie nie doczytałem ale nie rozumiem przyczyny stanu rzeczy, komunikacja raczej jest ok, styki dla pewności wyczyściłem.

Ghost Rider  Dołączył: 13 Lis 2012
plwk, a wiadomo choć, jak gruba jest oryginalna? To jakieś ułamki milimetra zapewne są. Skąd wziąć materiał o znanej grubości z tego zakresu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przy montażu jest dobierana grubość podkładki z dokładnością do 0,05mm - dla kita taka dokładność powinna wystarczyć, dla jaśniejszych niekoniecznie.
Ghost Rider napisał/a:
Skąd wziąć materiał o znanej grubości z tego zakresu?

Z każdego dostępnego źródła ;-)

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
U mnie przy zmianie matówki wystarczyła podkładka oryginalna, ale bardzo łatwo można wyciąć z plastikowych, sztywnych opakowań np: po karcie pamięci, zabawkach, maśle roślinnym itd. Są różne grubości. Popatrz na rysunek powyżej, sprawdź czy potrzeba grubsza czy cieńsza, suwmiarka w dłoń, linijka, cienki marker, nożyczki i do dzieła.

tantal napisał/a:
również na stałe pozostają mi wprowadzone ustawienia dla innego obiektywu

Odszczekuję pokornie, korekty są przypisane właściwie- sprawdziłem też exify na wszelki wypadek.
Tyle że niezależnie czy -10 czy +10 ostrość jest dokładnie w tym samym miejscu, nie o to chyba chodzi w takiej korekcie. W moim przypadku w domowych warunkach dla Sigmy 400/5.6 zawsze wszystko niby jest ok a w terenie i tak ostrość ustawia się za obiektem :-/

Próbowałeś robić korektę na większych odległościach i sprawdzać czy się zgadza na mniejszych?

Dzisiaj tak zrobiłem, zdjęcia sprzed i po korekcie są nie do odróżnienia czyli chyba za mała korekta- spróbuję jeszcze w debug mode. Na małych odległościach wszystko gra z korektą jak i bez. Pewnie niewiele wniesie info o ostrzeniu LV detekcją kontrastu (bo to inny tor optyczny) ale ostrzenie na kontrast pudłuje fatalnie i zawsze. To ostatnie niestety zauważyłem po aktualizacji do 1.14 ale dotyczy tylko tej Sigmy.

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
Jeśli problem dotyczy ostrości na dłuższych dystansach to sprawdź czy obiektyw ostrzy w nieskończoność czy dalej. Bo jeśli dalej to obiektyw był rozbierany i niewłaściwie złożony. Jeśli tu tkwi problem to zostaje rozkręcenie obiektywu przez jakiegoś magika lub ostrzenie na matówce z klinem.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
część obiektywów ostrzy poza nieskończość w stanie fabrycznym (większość manuali, jakie mam) - wynika to z faktu, że w niektórych warunkach powietrze może działać jak soczewka i nieskończoność nagle przestaje być nieskończonością. Przekonałem się o tym boleśnie, gdy skalibrowałem swojego Tevidona w domu, a po wyjściu na 20* mróz i pełne słońce po ustawieniu na nieskończoność ostrość miałem na ok. 30m.

Obiektywny  Dołączył: 17 Kwi 2013
tantal napisał/a:
Dzisiaj tak zrobiłem, zdjęcia sprzed i po korekcie są nie do odróżnienia czyli chyba za mała korekta- spróbuję jeszcze w debug mode. Na małych odległościach wszystko gra z korektą jak i bez. Pewnie niewiele wniesie info o ostrzeniu LV detekcją kontrastu (bo to inny tor optyczny) ale ostrzenie na kontrast pudłuje fatalnie i zawsze. To ostatnie niestety zauważyłem po aktualizacji do 1.14 ale dotyczy tylko tej Sigmy.

A co to jest ten "debug mode", że tak zapytam? :mrgreen:

Coś w rodzaju menu serwisowego, włączane programem PK_Tether. Oczywiście na własną odpowiedzialność, nawet jeśli bezpiecznie i prosto to wygląda.

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Trochę odkopię temat , bo w końcu trafiło na mnie , dawno nie miałem problemów ....eh

Kupiłem Tamrona 70-200 i ma ff , myślę sobie zrobię to mikro regulacją ,niestety czy jest na zero czy -10 nie widzę żadnej różnicy ,tzn żadnego działania tej że regulacji ?? czyżby ona była aż tak mikro że nie widać zmian ??
Oczywiście po dokonanej korekcie zatwierdzam , po ponownym wejściu w opcje wcześniej ustawiona korekta jest ustawiona .
co robię nie tak ?? może najpierw puszka by musiała jechać do serwisu ??
Wszystkie obiektywy jak do tej pory nie wykazywały zauważalnych problemów ff/bf

Mało tego dziś zaktualizowałem oprogramowania , i tak na szybko strzeliłem trochę fotek testowych i przy Tamronie nadal źle , no i chyba popsuła się Sigma 17-50 , chyba że było już za ciemno ,sprawdzę to jutro. Mikro regulacja na nowym oprogramowaniu też nie działa .
Muszę teraz ustalić kolejność działań ,bo bez sensu wysyłać na korektę Tamrona ,jeśli miało by się okazać że i puszka będzie wymagać serwisu .
Ktoś może coś mi podpowiedzieć ??

Może zrobiłeś regulację ogólną zamiast dla jednego obiektywu. Zawsze to można zresetować i poustawiać ponownie.

nie , w pozycji c26 jest tak czytelnie napisane ,że nie sposób pomylić , górna pozycja do wszystkich ,dolna do jednego , reset na samym dole .

Czy te resety po wgraniu nowego softu są konieczne ?? bo może to rozwiąże problem sigmy ?? jedni piszą że konieczne inni że nie , w manualu dołączonym do nowego softu nic na ten temat nie piszą .

j@m@l napisał/a:
Czy te resety po wgraniu nowego softu są konieczne ?

Praktyka mówi, że tak.

chodzi o reset ustawień fabrycznych oraz mikro regulacji ??
ustawień niestandartowych nie trzeba ??

mam nadzieję że to pomoże choć sigmie

edit:

więc tak reset chyba pomógł sigmie ,pisze chyba bo jest noc ciemno iso 4000 i za bardzo nie idzie rozpoznać ,choć na pierwszy rzut oka wygląda ok ,natomiast tamron nadal źle.
Pobawiłem się trochę debug mode i tak mniej więcej robiąc testowe zdjęcie co parę um tego samego miejsca , aby ostry był punk w który celowałem musiałem ustawić uwaga - 300 um , dobrze myślę że to działa globalnie i dobre obiektywy teraz biędą potrzebować korekty +300um aby działały jak wcześniej .

Skocz do: