offfan  Dołączył: 28 Kwi 2014
  płaszczyzna ostości po skosie K-50 z kitem 18-55WR
Witam Forumowiczów!
To mój pierwszy post więc wybaczcie jeśli coś zrobię niezgodnie z etykietą forum.
Jestem od chwili (ok.miesiąca) użyszkodnikiem K-50 z kitem 18-55 WR więc mój poziom zaawansowania nijaki, ale focę dużo i dociekam co i jak :mrgreen: Pokazałem niedawno, moje foto znajomemu który trochę dłużej się bawi w fotografię i w pierwszych słowach powiedział: no całkiem spoko tylko masz "trzaśniętą" płaszczyznę ostrości po skosie jak w moim pierwszym kicie . No faktycznie na zdjęciu brzegu jeziorka tak wyglądało że tak samo ostre były krzaki w górnym prawym rogu znajdujące się kilka metrów dalej ,jak i zupełnie bliskie w lewym dolnym. Na odwrotnej przekątnej tego już nie było. Potwierdził to cudo test na kartce do sprawdzania FF/BF.
Jak sądzicie , czy "normatywnie" poprawna i przepuszczona do sprzedaży wada obiektywu,czy poważna usterka mechaniczna obiektywu/body ? Zasugerował mi to podobny post na forum chyba nikona ,gdzie mowa była o krzywym bagnecie mocowania lub krzywej(zamocowanej chyba krzywo) matrycy.Dodam ,że sprzęt kupiłem jako nowy w Fotoplus ,nie było też żadnych "wypadków" przy pracy.

Z góry dziękuję za sugestie (jeżeli takowe wogóle nastąpią :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

Pozdrawiam.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
A może fotę pokażesz, aby było wiadomo o czym rozmawiamy ?

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Czekamy na fotkę, a temat można podsuwać ludziom z N i C, którzy twierdzą, że nie mamy w systemie tilt shifta. ;)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
offfan, bez zdjęć możemy sobie powróżyć ;-) może kolega z zazdrości dyskredytuje sprzęt? :evilsmile:

offfan  Dołączył: 28 Kwi 2014
Wielkie dzięki za zainteresowanie! Wrzucę jak tylko wrócę do domu.
:-)

[ Dodano: 2014-05-06, 15:23 ]
Witam!
Proszę zerknijcie na fotki,czy juz widać o co mi chodzi...
https://www.flickr.com/photos/123606871@N06/

[ Dodano: 2014-05-06, 15:28 ]
Zwróćcie proszę uwagę ,że wszystkie fotki są jakby pochylone na prawą stronę.
Ja kadrując w wizjerze mam obraz równo, nawet załączyłem tą elektroniczną poziomicę,więc może coś tutaj jest nie halo?

Limited77  Dołączył: 23 Sty 2014
Nie pierwszy i nie ostatni krzywy obiektyw.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
offfan napisał/a:
Zwróćcie proszę uwagę ,że wszystkie fotki są jakby pochylone na prawą stronę.
Ja kadrując w wizjerze mam obraz równo, nawet załączyłem tą elektroniczną poziomicę,więc może coś tutaj jest nie halo?
Zwróć na to dokładnie uwagę bo to by świadczyło raczej o skrzywieniu matrycy :shock: . Z tym że takie rzeczy przez wizjer jest ciężko zauważyć i mimo wszystko bardziej prawdopodobny wydaje mi się obiektyw. Dla pewności możesz podpiąć inny obiektyw.
Co nie zmienia faktu że na serwis trzeba odesłać.

przemomir  Dołączył: 20 Paź 2010
Jeszcze skorygować ze statywu
Może dobrze by było zrobić Twoim i jakimś drugim aparatem zdjęcia ze statywu? Wtedy byłby dokładny materiał porównawczy.

Skocz do: