GX-10 i troszke starocia
Nie ma technicznej możliwości, żeby adapter z kołnierzem ostrzył na nieskończoność. Zaskakiwać będzie, bo od tego jest kołnierz, ale ostrzyć na nieskończoność nie. Natomiast pomyśl nad wypiłowaniem w Jupiterze szczeliny na krawędzi, tak , aby bolec blokujący w niej zatrzaskiwał się - przyjrzyj się uważnie po założeniu go z przejściówką do korpusu i zobaczysz o co chodzi. W Jupiterze 9 potrzebna jest skośna szczelina ok. 3mm szerokości na głębokość 2,5-3 mm na samej jego krawędzi i wtedy pięknie bolec zaskakuje. Mam tak zrobione i działa.Cytatadapter rzeczywiscie ostrzy na nieskonczonosc no i czy rzeczywiscie "zaskakuje" przy nakrecaniu na obiektyw.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
Dada napisał/a:pomyśl nad wypiłowaniem w Jupiterze szczeliny na krawędzi
Michu napisał/a:isałem o tym już na forum. 1mm wgryz w żaden sposób nie kaleczy obiektywu
GX-10 i troszke starocia
Michu napisał/a:Miałem w swoim Jupiterze Taki nafrezowany otworek na tubusie obiektywu, o którym wspomina Dada. Pisałem o tym już na forum. 1mm wgryz w żaden sposób nie kaleczy obiektywu, a w sposób drastyczny poprawia komfort zabawy.
GX-10 i troszke starocia
sung + M50/1.7
kierdel napisał/a:
ADAPTER
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
W Jupiterze 9 nie da rady. Oś otworu wynikająca z umiejscowienia bolca blokującego wypada poza obiektywem. Bolec blokuje się na szczelinie, ale wystaje na zewnątrz średnicy - popatrz na zdjęcie.jojoko napisał/a:nie lepiej byłoby nawiercić "dupkę" wiertlem minimalnie większym
K20D|18-55|T28-75|S105|S100-300|tc1.4|Metz48
palermo napisał/a:A ja kiedyś przesadziłem z dziurą i przewierciłem się, czego skutkiem było nasypanie się aluminiowych wiór na szkło :(
K20D|18-55|T28-75|S105|S100-300|tc1.4|Metz48
Lenin napisał/a:kierdel napisał/a:
ADAPTER
Witaj! Obrazki z tej aukcji przedstawiają adapter do zupełnie innego systemu. Nie ma to nic wspólnego z Pentaksem.
GX-10 i troszke starocia
malyglod napisał/a:Szczerze polecam ten adapter: http://allegro.pl/item224...nczonoscia.html
Praktica MTL 5...Samsung GX-1S
dual kit + Pancolar 50/1,8 + Jupiter 200/4 + Jupiter 85/2
doszedł K7 i Samyang 8mm
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką