K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
powalos napisał/a:Te bardzo drogie nieco mniej.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
bakulik napisał/a:w razie bliskiego spotkania z twardą przeszkodą
bakulik napisał/a:wymiana zbitego filtra kosztuje mniej niż naprawa obiektywu
Sprzętu kupa a i tak du...a
Rafi napisał/a:Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia
errorbypixel napisał/a:Czyli co? Murujemy okna bo jeden na milion przypadków ktoś nam je zbije?
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Używam różnych aparatów od 40 lat i nie pamiętam, żeby chociaż raz któryś z aparatów zaliczył takie spotkania. Jeden jedyny raz zmuszony byłem nakręcić filtr UV: kiedy fotografowałem dzieciaki w domu dziecka. Nie wiem jak do tego doszło, ale już po 10 minutach od pierwszego wyjęcia aparatu obiektyw miałem "wypaluszony" jak nigdy dotąd i nigdy późniejbakulik napisał/a:w razie bliskiego spotkania z twardą przeszkodą wymiana zbitego filtra kosztuje mniej niż naprawa obiektywu.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:Używam różnych aparatów od 40 lat i nie pamiętam, żeby chociaż raz któryś z aparatów zaliczył takie spotkania.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
technik219 napisał/a:Używam różnych aparatów od 40 lat i nie pamiętam, żeby chociaż raz któryś z aparatów zaliczył takie spotkania. Jeden jedyny raz zmuszony byłem nakręcić filtr UV: kiedy fotografowałem dzieciaki w domu dziecka. Nie wiem jak do tego doszło, ale już po 10 minutach od pierwszego wyjęcia aparatu obiektyw miałem "wypaluszony" jak nigdy dotąd i nigdy późniejbakulik napisał/a:w razie bliskiego spotkania z twardą przeszkodą wymiana zbitego filtra kosztuje mniej niż naprawa obiektywu.
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
silkypix napisał/a:brak szkody dla obrazu (jak największa przepuszczalność światła oraz brak zniekształceń)
K10D, T90/2.8, S10-20/4-5.6, A50/1.7, M135/3.5, T70-200/2.8, S17-50/2.8
Nie zdarzyło mi się - słowo. Ale myślę, że to dlatego, że ja... nie kucamApas napisał/a:i ty sam z konieczności ciągle zmieniający miejsce w poszukiwaniu najlepszych ujęć, kucający, unoszacy aparat nad głowę, często zmieniajacy puszki
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:Nie zdarzyło mi się - słowo. Ale myślę, że to dlatego, że ja... nie kucamApas napisał/a:i ty sam z konieczności ciągle zmieniający miejsce w poszukiwaniu najlepszych ujęć, kucający, unoszacy aparat nad głowę, często zmieniajacy puszki
A na poważnie: na sprzęty trzeba uważać. Nie ma tak, że jeden sobie dynda na ramieniu, a drugim robię. Albo dynda na szyi, albo leży w torbie. Nie przez przypadek Bóg umiejscowił męskie klejnoty w tym właśnie miejscu, gdzie akurat są. Gdyby je przyczepił do ramienia, trzeba by specjalnych ochraniaczy, żeby faceci się w nie wciąż nie trącali. Dlatego nie noszę aparatu na ramieniu.
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
errorbypixel napisał/a:
Czyli co? Murujemy okna bo jeden na milion przypadków ktoś nam je zbije?
bakulik napisał/a:razie bliskiego spotkania z twardą przeszkodą wymiana zbitego filtra kosztuje mniej niż naprawa obiektywu.
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
PK napisał/a:
MZ, filtry "ochronne"/UV to marketingowa sztuczna potrzeba, w 90 % sytuacji zbędne (z cyfrówką oczywiście). Soczewkę przed spotkaniem z mechaniczna przeszkodą chroni osłona p/słoneczna, która dodatkowo poprawia jakość zdjęć (w przeciwieństwie do dodatkowej szybki).
UV tak, ale tylko w kurzu, żużlu, deszczu, błocie i fotografii dzieci (itp.).
Apas napisał/a:No nie murujemy. Ale też okna nie nosisz, nie zabirasz z soba w tłum, nie kierujesz w stronę rajdowych aut, sypiacych szutrem spod koł, nie przciskasz się z oknem przez gęsty las...
IMO pieniądze wyrzucone w błoto. Lepiej dołożyć dwie czy trzy dychy i kupić coś, co się przyda- polara albo ND. À propos zarysowań i brudu http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.htmlsilkypix napisał/a:Hoya HMC UV(0) wydaję się być ok, a średnicę 49 mm widziałem na cyfrowe.pl za 55 zł.
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017