action01  Dołączył: 22 Maj 2008
Gx1s problem z ostrzeniem manualnym
Kupiłem Gx1s w celu wykorzystania z obiektywami manualnymi. No i jest problem, w trybie ostrzenia z AF aparat ustawia ostrość prawidłowo tzn. na matówce jest lekka nieostrość ale automatyka aparatu prawidłowo ustawia ostrość na matrycy. W trybie MF ustawiając obraz na matówce mam przesunięcie płaszczyzny ostrości. Jest ostro za obiektem. Czy jest metoda na regulację matówki ?

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Matówka może byc źle wsadzona - wyjmij ją, przemyj przy okazji i wsadź jeszcze raz...

Dzięki, coś jest z grubością matówki lub jej zamocowaniem. Popróbuje podkleić jakieś podkładki może będzie OK.

Po czym wnioskujesz? Oryginalna matówka powinna pasować idealnie. Jeśli masz wsadzony jakiś dziwny zamiennik, to podklejanie metodą prób i błędów niewiele da. Może rzuć okiem na e-bay, albo popytaj na forum za oryginalną matówką?
A jak z mechanizmem mocowania - nie wygląda na pogiety, uszkodzony?

Mam założoną matówkę L60, chyba jest oryginalna. Podklejanie nic nie dało.

A ten problem masz gdy używasz potwierdzenia ostrości, czy tylko gdy ostrzysz 'na oko'? Teoretycznie, jesli w AF ostrość jest w punkt, to potwierdzenie też powinno ci się zaświecić, gdy jest ostro 'na matrycy' - pozostaje kwestia wyczucia w łapie, żeby tego ie spieprzyć...
Moze więc, jesli potwierdzenie działa, odpuść sobie błąd ustawienia matówki?

Jest tak jak piszesz, działa potwierdzenie ostrości ale jest to pewien dyskonfort gdy masz lekko nieostry obraz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie przesunął Ci się regulator korekty wizjera?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Może to być źle ustawiona matówka, a może być lekko rozregulowane lustro. Matówkę próbuj podkładkami. Gorzej, jak jest za gruba. Niestety w cyfrówkach i generalnie lustrzankach z AF fabrycznie do ustawienia poprawnego matówki przykłada się znacznie mniejszą wagę.

Regulator wizjera jest OK, jak ostrzę to widzę ostry obraz na matówce tylko ostrość "matówkowa" nie przekłada się na ostrość na matrycy. W trybie AF widziany obraz jest trochę nie ostry, natomiast AF trafia w punkt. Szkoda bo aparat kupiłem do zabawy z manualami ze względu na pryzmat i matrycę CCD. Popróbuję jeszcze dociąć matówkę ze starej Praktiki.

Niestety, po rozbebeszeniu Praktiki okazało się że matówa jest bardzo gruba :-(

[ Dodano: 2014-06-03, 19:08 ]
No, udało się skorygować ustawienie matówki :-)
Na obrzeże matówki nakleiłem cienkie paski taśmy izolacyjnej o grubości 0,2 mm, w taki sposób aby matówkę odsunąć od pryzmatu. Testy obiektywem 55*/1,4 na przysłonie 1.4 wypadły pomyślnie. Teraz mam ostro tam gdzie chcę :mrgreen:

Skocz do: