piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
  Zintegrowana karta dźwiękowa 5.1 - chłyt matertindody?
Od roku mam płytę główną Asusa ze zintegrowana kartą dźwiękową ADI AD1986A SoundMAX (6 kanałów). Dotąd używałem jedynie słuchawek więc nie zastanawiałem się nad systemem 5.1 aż siostra wpadła na pomysł wieczorku kinowego i tu pojawił się problem. Wyciągnąłem z zakamarów strychu stare głośniczki Creativa (system 4.1) po poprzednim komputerze i nie da się ich tak podłączyć, żeby grały wszystkie :shock: . Moja obecna zintegrowana karta ma jedno zwykłe wyjście audio (minijack - chyba tylko stereo?) oraz S/P DIF (coaxial). Natomiast od subwoofera do komputera odchodzą dwa kabelki zakończone minijackiem - front i rear. Poprzednia karta (SB Live) miała dwa osobne wyjścia - na przód i tył i wszystko hulało. Zacząłem szukać informacji o tym wyjściu S/P DIF i doszedłem do wniosku, że owszem daje ono sygnał sześciokanałowy ale przed głośnikami musi być dekoder DTS, który ten cyfrowy sygnał podzieli na oddzielne analogowe kanały. Po wyguglaniu paru stron o kinie domowym zrobił mi się w głowie niezły mętlik i wyszło na to, że bez dodatkowych kosztów nie wyciśnie się z tego co mam dźwięku przestrzennego. Większość w miarę dobrych i niedrogich zestawów głośnikowych jest analogowa - mają co najwyżej własny wzmacniacz ale dźwięk musi dochodzić do nich już rozłożony na kanały (np. Genius SW-HF 5.1 5000 lub Modecom MC-5030 5.1). A może są jakieś zestawy głośnikowe do takich zintegrowanych kart że podłącza się kartę z głośnikami tylko jednym kabelkiem przez złącza S/P DIF?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy do tej płyty głównej nie ma przypadkiem zestawu wyjść audio na "śledziu", podłączanych gdzieś na płycie?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
piotrecius, pozostałe dwa jacki podpinasz pod wejście mikrofonowe i line. W sterowniku karty ustawiasz, że masz mieć dźwięk 5.1 (o ile nie działa Ci jack sensning) i w zasadzie to tyle. Oczywiście używając 5.1 nie podepniesz mikrofonu, ale to chyba da się przeboleć :)

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
piotrecius, podaj całą nazwę tej płyty, bo tak bez sprawdzenia u producenta ciężko cokolwiek powiedzieć, jeszcze nie spotkałem sie z taka sytuacja by płyta dźwięk 5.1 podawała tylko "optykiem"
może faktycznie sprzedawca nie dał ci "śledzia"
a co na ten temat mówi instrukcja?

najtaniej chyba będzie kupić kartę dźwiękową i wsadzić w kompa, a zintegrowaną zablokować
http://www.komputronik.pl...pelny,id,23830/

EDIT:
o post powyżej może zawierać rozwiązanie

Mam płytę Asus P5LD2 SE/C Intel 945P. S/P DIF jest na górze panelu płyty, a pozostałe 3 łącza (microfon, line out, line in) na samym dole (brak śledzia). Mam nawet tą starą kartę SBLive ale przez 3 lata nie mogę ruszyć plomb gwarancyjnych na obudowie :evil: . Przetestuję jeszcze rozwiązanie zaproponowane przez aflinta. Dziękuję wszystkim za pomoc :-B

[ Dodano: 2007-08-22, 12:09 ]
Ha! Instrukcja mówi dokładnie to co proponował aflinta :-) . Dzięki serdeczne za naprowadzenie :-B . Nie przypuszczałem, że karty dźwiękowe mają taką elastyczność wejść/wyjść ;-)

piotrecius, A co to za komputer, ze plomba gwarancyjna zabrania rozbudowy sprzętu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Widać, że nie tylko przy aparatach, czytanie instrukcji to podstawa :evilsmile:

aflinta napisał/a:
piotrecius, A co to za komputer, ze plomba gwarancyjna zabrania rozbudowy sprzętu?

To długa historia ;-)
W dużym skrócie: Rok temu chciałem sobie sam skonfigurować zestaw ale ponieważ od jakiegoś czasu nie byłem w temacie - szukałem strony z przystępnym konfiguratorem. Przypadkiem trafiłem na stronę komputronika - mają według mnie najlepszy konfigurator kompatybilnych podzespołów oraz szeroką ofertę ale nie są tani. Najcięższym grzechem komputronika jest niestety kontakt z klientem - a w zasadzie brak kontaktu :evil: . Zanim złożyłem zamówienie zasypałem ich mailami z pytaniami (m.in. o warunki gwarancji na podzespoły lub zestaw) - bez odzewu (telefon odpada - nie warto - zawsze "zajęte" [czyt. słuchawka w szufladzie] lub nikt nie odbiera). Ale mimo to postanowiłem u nich złożyć zestaw - i na końcu okazało się, że gwarancję na zestawy wegług własnego pomysłu wypisują tak jak na fabryczne komputery - na całość (choć z rozróżnieniem okresu obowiązywania dla poszczególnych podzespołów co jest dla mnie co najmniej dziwne) i stąd te plomby :-/ .

plwk napisał/a:
Widać, że nie tylko przy aparatach, czytanie instrukcji to podstawa :evilsmile:

Przy aparatach zawsze czytam instrukcje ale z komputerami mam styczność już na tyle długo, że zgubiła mnie wiara we własne możliwości :oops: . Pozatym gościnna i serdeczna atmosfera tego forum sprawia, że powoli staję się dzieckiem neostrady :shock: i zamiast wydłubać z pudła instrukcję do płyty głównej zakładam komputerowo-audio-sprzętowy wątek na forum fotograficznym :evilsmile: (wcześniej zmuszając google do znalezienia winnego mojego problemu :!: )

piotrecius, czyli komputronik postępuje gorzej niż garażowy składacz, tamten przynajmniej przed zakupem stara się mieć kontakt z klientem, tutaj widać, że mają wszystko gdzieś - ale po Twoim przykładzie widać, że nie zraża to ludzi :)

Nie zraziłem się, bo sprzęt złożyli i skonfigurowali porządnie (przez ten rok nie miałem żadnego zwisu lub awarii - odpukać ;-) ) ale niesmak pozostaje :-/

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
piotrecius napisał/a:
Zacząłem szukać informacji o tym wyjściu S/P DIF i doszedłem do wniosku, że owszem daje ono sygnał sześciokanałowy ale przed głośnikami musi być dekoder DTS,

s/p-difem 'puszczasz' cyfrowo wszystko co chcesz (wystarczy uaktywnic wyjscie cyfrowe w ustawieniach karty i (przy filmach ze zlozona sciezka) wybrac ilosc kanalow), niezaleznie jak to jest zakodowane -uzywam zarowno do mp3 z winampa jak i filmow z roznymi kombinacjami DD/dts.
nie pamietam kiedy wywalilem wszystkie kable od poszczegolnych kanalow zostawiajac tylko ten miedzy s/p-difem w kompie a amplitunerem. komfort uzywania jest super (w porownaniu do wiachy przewodow) - zadnych szumow, trzaskow przy przelaczaniu, jeden cieniutki przewod miedzy kompem a ampem i co najwazniejsze jakosc dzwieku jest zalezna wylacznie od pliku zrodlowego, a nie od szumiacych przedwzmacniaczy karty muzycznej itp (czytaj: przy polaczeniu tradycyjnym moze byc grzybnia, a po s/p-difie 'krysztal' - tak to bywa w tanich kartach). minusem jest koniecznosc posiadania amplitunera kina domowego (z kompletem dekoderow).
pozdrawiam
kp

klimecki_ napisał/a:
minusem jest koniecznosc posiadania amplitunera kina domowego (z kompletem dekoderow)

Otuż to ;-)
Może kiedyś zrobimy rodzinną zrzutę na porządne kino domowe ale teraz chciałem co nieco opędzić tym co mam. Podłączyłem wiąche kabli tak jak pisał aflinta (a potwierdziła instrukcja) i działa. Wprawdzie głośniczki małe i trochę słabe ale na pewno lepiej się tak ogląda filmy niż z telewizora z mono-dudnio-brzęczkiem :-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
dobra podepnę się pod temat, może ktoś jest bardziej obeznany niż ja w temacie:

potrzebuję dobrą kartę dźwiękową tak do 100zł (może być mniej, może być używka).
która zastąpi mi AC'97.
Kupiłem sobie zestaw 5.1 logitech x-540 i nie mogę wykorzystać jego potencjału i bardzo mnie to zaczyna denerwować.
Tylne satelity ledwo co chodzą,nic ich nie słychać. Nie pomaga instalowanie sterowników które rzekomo coś powinny pomóc. Podgłaśnianie ich w foobarze2000 poprzez wtyczkę też niewiele dało.

no więc panowie.. doradźcie proszę!

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Proponuje Creative X-Fi Xtreme Music. Nowa kosztuje 190zł, używaną powinieneś dostać za ok. 100. Ja swoją kupiłem za 450, ale to było 2.5 roku temu...

Jeśli to X-Fi za drogie, to szukaj Creative Sound Blaster Audigy SE. Nówkę kupisz za 60zł, a też jest dobra. Do twoich głośników wystarczy, a mam wrażenie, że X-Fi i tak nie wykorzystasz z x-540...

http://www.allegro.pl/ite..._audio_oem.html
a takie cudo?
http://www.allegro.pl/ite..._se_jakosc.html
lub trochę tańsze.

co lepiej kupić, żeby poczuć zmianę z realteka? :)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006

perl, czytaj zanim coś napiszesz.
100zł to to nie jest. .

YellowLabel napisał/a:
Kupiłem sobie zestaw 5.1 logitech x-540 i nie mogę wykorzystać jego potencjału i bardzo mnie to zaczyna denerwować.

YellowLabel napisał/a:
potrzebuję dobrą kartę dźwiękową tak do 100zł
to sie wzajemnie wyklucza.

Kupujac takie glosniki i karte za 100 zl, to tak jakbys kupil FA* 300/2.8 po to zeby go uzywac z Pentaxem MV.

Bierz tego uzywanego Audiotraka za 245 zlotych. Nie pozalujesz.

[ Dodano: 2008-08-24, 22:09 ]
YellowLabel napisał/a:
perl, czytaj zanim coś napiszesz.

Przeczytaj to co napisalem wyzej w tym poscie.

teraz rozumiem ^^
ale niestety nie mam takiej gotówki, żeby pozwolić sobie na kartę która kosztuje więcej niż głośniki.

YellowLabel, o fcuk. Nie wiedzialem ze one tak potanialy. Kiedys byly duzo drozsze, kiedys w ogole to byly jedne z konkretniejszych glosnikow (wyzszych u Logitecha bylo tylko pare modeli, chyba 2?)

Walnely mi sie wlasnie z tymi 'lepszymi' - sorki. Do tych glosnikow wystarczy Ci spokojnie jakas karta Creativa. Audigy jakas - chyba najlepiej.

Ja przed Audiotrakiem mialem Audigy.

Skocz do: