Niekoniecznie. Ja bez się obchodzę. Na sofcie lepiej to wygląda.jorge.martinez napisał/a:czy potrzebuję przejście hard?
A nawet 2. Proponuję np. zestawik Hitecha. http://allegro.pl/3x-filt...2600001968.html Tyle że złożenie razem dwóch 0,6 i 0,9 daje już zauważalny zafarb.jorge.martinez napisał/a:Czy wystarczy zestaw 3 filtrów z softem?
Sugeruję przemyślenie jednak połówkowych. Bardzo ładnie np. przyciemnisz niebo połową pomarańczowego, a dół zostaje bez zmian. W dodatku możesz krawędź przesunąć, lub obrócić.jorge.martinez napisał/a:głownie na filmach BW zastanawiam się nad filtrami kolorowymi.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Full szary nie jest mi koniecznie potrzebny. Ale zestaw 3 filtrów połówkowych soft to mój faworyt.Dada napisał/a:Proponuję np. zestawik Hitecha.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
MES,K100D
U tego samego sprzedawcy szukaj połówek.jorge.martinez napisał/a:jako nie mogę się doszukać klasycznych filtrów kolorowych w wersji połówkowej dobrej marki.
jorge.martinez napisał/a:Nie chcę przeginać (zwłaszcza że chciałbym kupić lepsze filtry), więc pytam o zestaw obowiązkowy.
Filtry potrzebne mi przede wszystkim do fotografii miejsko-architektonicznej z domieszkami krajobrazu.
kaSetka z zabawkami
K-5, Sigma 10-20, Sigma 17-70, FA 50, Metz 44.
"Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia"
Połówki można dorobić w fotoszopie. Chociaż można też z filtrami, jak się kto uprzeLitwin napisał/a:Interesują mnie zdjęcia takie jak robi użytkownik White.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
"Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia"
K-5, Sigma 10-20, Sigma 17-70, FA 50, Metz 44.
K-5 II , K100D, Z-70, P-30. SMC-M 28 3.5, S 17-50 2.8 itp. itd.
Pentax K-5II, S 10-20/4-5.6, DA 35 F2.4 AL, DA 50/1.8, T 90/2.8
Jest, zwłaszcza w tzw. slimach. Zamienniki są zrobione z kiepskiego plastiku i lubią pękać. W pierścieniach różnicy praktycznie nie ma.Atimis napisał/a:jest jakaś różnica pomiędzy adapterem i holderem markowym Cokina a jakimś randomem za 10 zł
K-5 II , K100D, Z-70, P-30. SMC-M 28 3.5, S 17-50 2.8 itp. itd.