fotomih  Dołączył: 22 Maj 2014
[obiektyw] 28mm 2.8 pentax-a
Witam,
Mam problem z komunikacją obiektywu z body.
W trybie M działa prawidłowo ale w A coś jest nie tak.
Obiektyw jest rozpoznawany, przysłone nastawiam z body, fizycznie widać że sie przymyka ale chyba nie w tym czasie co trzeba. Na 2.8 ekspozycja jest poprawna ale przy f8 body dobiera krótszy czas ale przyslona sie nie zmienia. Wynikiem czego ekspozycja jest prześwietlona a głębia jak przy f2.8.
Styki czyściłem bez rezultatu. Jest coś co jeszcze mogę zrobić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
O którą wersję 28/2.8 pytasz?

kerrad  Dołączył: 15 Lip 2008
Jeśli pierścień przysłony na obiektywie jest ustawiony w pozycji A a w trybie Av (lub innym automatycznym) korpus zawsze wybiera przysłonę 2,8, to oznacza że aparat nie widzi tego obiektywu i traktuje go jako szkło np. z serii M. Może coś jest nie tak ze stykiem tego obiektywu?

Z kolei jeśli przysłona ma opóźnienie (zaoliwiona, słaba sprężynka?) to warto zrobić test z długim czasem naświetlania (np. wieczorem) i odpowiednio dużą wartością przysłony. Wtedy będzie widać co się dzieje.

Czy w trybie LV też jest niepoprawne zachowanie?

fotomih  Dołączył: 22 Maj 2014
kerrad napisał/a:
Jeśli pierścień przysłony na obiektywie jest ustawiony w pozycji A a w trybie Av (lub innym automatycznym) korpus zawsze wybiera przysłonę 2,8, to oznacza że aparat nie widzi tego obiektywu i traktuje go jako szkło np. z serii M. Może coś jest nie tak ze stykiem tego obiektywu?

Z kolei jeśli przysłona ma opóźnienie (zaoliwiona, słaba sprężynka?) to warto zrobić test z długim czasem naświetlania (np. wieczorem) i odpowiednio dużą wartością przysłony. Wtedy będzie widać co się dzieje.

Czy w trybie LV też jest niepoprawne zachowanie?

Tak, to wyglądało na opóźnienie mechanizmu.
Styki starannie wyczyszczone. To był świeży zakup i sprzedawca mimo iż używał takiego samego body jak ja (u niego podobno działał) przyjął zwrot.
Dzięki za odpowiedzi.

Skocz do: