Romek  Dołączył: 22 Kwi 2007
  Z matrycą na słońce - czy można?
Witam wszystkich,
Krótkie i do bólu proste pytanie nie do końca jeszcze wprawnego cyfrowicza. Mianowicie czy prawdą jest, że korzystając z aparatów cyfrowych (w szczególności mam na mysli cyfrowe lustra) nie powinno się, czy wręcz nie mozna fotografować tzw. pełnego słońca w kadrze, gdyż ponoc - przynajmniej tak mnie nastraszono - może to spowodować uszkodzenie matrycy wskutek zbyt dużej dawki światła które pada na nią. A zatem prawda to, czy fałsz?. Przecież każdemu zdarza się uchwycić w sloneczny dzień w kadrze jakiś "kawałek slońca"?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Jeżeli chodzi o lustra, to bardziej bym się obawiał o uszkodzenie oka niż matrycy, która jest zasłonięta lustrem, chyba, że będziesz ją naświetlał 25 minut pełnym słońcem. Nie słyszałem, żeby komuś przez kawałek słońca w kadrze padła matryca.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Romek napisał/a:
A zatem prawda to, czy fałsz?.

Fałsz.
Chyba, że postanowisz ustawić czas na kilkanaście sekund, może wtedy.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Romek. A uważasz, że wszelkiej maści przenajpiękniejsze zachody słońca (na wschody nikt i tak nie wstaje) powstały w jaki sposób?
Lustrem nie powinno się wpatrywać w słońce, bowiem stanie się to, o czym pisze Piotr_luk. W kadrze spokojnie możesz umieścić jedno, a nawet dwa słoneczka - nic nie eksploduje. Przynajmniej tak od razu.

Zdano napisał/a:
Romek napisał/a:
A zatem prawda to, czy fałsz?.

Fałsz.
Chyba, że postanowisz ustawić czas na kilkanaście sekund, może wtedy.

Dzięki za szybkie informacje w tym zakresie. Oczywiście mam na myśli typowe czasy naświetlania, niejako automatyczne, czyli na pewno powyżej 1/125s, a często i wiecej. Zadnych eksperymentów z czasami np. 30s. czy jeszcze dłużej. O tyle to "straszenie" zakrawało mi Zdano na lipę, bo m.in. w instrukcji aparatu, chociażby dziesiątki nic się o tym nie wspomina, a tylko pisze jak napisał Piotr, żeby nie patrzeć przez obiektyw na pełne slońce, bo może to uszkodzić wląśnie wzrok, a nie matrycę.Pozdrawiam.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Większym problemem bedzie zrobic zdjęcie nie przepalone w takiej sytuacji :mrgreen:

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Kiedyś było o tym, tylko że ja parę amnezji w życiu miałem i nie jestem na 100% czy było na tym forum.

Krótko i zwięźle:
Matryce kompaktów mają problem bo cały czas "patrzą przez obiektyw" bo za ich pomocą kadrujesz na LCD. Dłuższa chwila z dłuższą ogniskową skierowaną na słońce podobno może zniszczyć matrycę od przegrzania
Matryce lustrzanek prawie cały czas siedzą sobie pod migawką, więc nie ma obawy. Dlatego w lustrze ten problem sprowadza się tylko do twoich oczu bo kadrujesz patrząc przez wizjer optyczny. Wielu ludzi mówi że z tym nie ma żartów i naprawdę można sobie uszkodzić wzrok kierując tele na słońce.

Ale muszę zaznaczyć że wszystko powyższe to tylko ze słyszenia.

Michu napisał/a:
na wschody nikt i tak nie wstaje
ja raz wstałem, ale tylko dlatego, że mi się niewygodnie na schodach spało i jakoś tak zmarzłem

qrczaki tyle ludzi mnie ubiegło w jednej chwili ;-)

hamster napisał/a:
tyle ludzi mnie ubiegło w jednej chwili
hamster, czas, to pojęcie względne: trzymasz piękną dziewczynę w ramionach, to godzina wydaje się sekundą, ale jak trzymasz szklankę z wrzątkiem to każda sekunda wydaje się godziną

piotr_luk napisał/a:
hamster napisał/a:
hamster, czas, to pojęcie względne: trzymasz piękną dziewczynę w ramionach, to godzina wydaje się sekundą, ale jak trzymasz szklankę z wrzątkiem to każda sekunda wydaje się godziną

Święta racja Piotr, w szczegolności gdy po pierwsze rzeczona niewiasta jest młoda, jak pisaleś piekna, a najlepiej jeszcze pieknie i skapo ubrana.

piotr_luk, Romek, :lol: :-B

:-B nigdy nie zawadzi, ale zaraz wpadnie jakiś zielony i będzie po imprezie

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Michu napisał/a:
A ja? A ja??

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
to uszkodzenie siatkowki nosi nazwy ślepoty sniegowej ;) czego nabawiłem się w wieku lat kilku ( na szczescie w jednym oku) wskutek tego, ze nikt mi nie powiedział, ze na słonce nie wolno patrzeć... Do dzisaj jestem na siebie o to zły

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
bEEf napisał/a:

A ja? A ja??
Ty się nie liczysz. Wstałeś raz, bo akurat obudził Cię katz. Fakt, zrobiłeś moim zdaniem niezłe foty, ale pewnie dlatego, że byłeś za bardzo zmęczony, by spojrzeć w wizjer.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Heh, krótkie pytanie, krótka odpowiedź.

Michu napisał/a:

Ja wstałem dwa razy. Pierwszy i ostatni. Pochmurno było, deszcz padał. I w ogóle bez sensu.

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
piotr_luk napisał/a:
hamster napisał/a:

Znam to tylko że z drzwiami od kibelka - względność czasu zależy po której stronie tych drzwi się znajdujesz....

Co do rannego wstawania na wschody słońca - zrobiłem to trzy razy i po za katarem - bo złapał mnie deszcze, było zimno i przez chmury nic nie było widać to żadnych fajnych fot nie zrobiłem.
:-B

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Michu napisał/a:
Wstałeś raz, bo akurat obudził Cię katz
Być może wcale nie wstawał, bo w ogóle się nie położył spać. :-D

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
:mrgreen:
Nie, no da się wstać rano. Chociaż lepiej, tak jak poleca Dada, wogóle się nie kłaść.
Podaję linki do 2-ch fotek, których zrobienie było efektem napie . . .lania pleców, które nabyłem w drodze zapalenia korzonków - w dniu 05.08.2007.
1. http://images24.fotosik.pl/50/bfe06dbd5e8338ae.jpg
2. http://images30.fotosik.pl/50/d3afc0a34eea41fc.jpg

Pozdrawiam i :-B z rana jak śmietana . . .

Skocz do: