PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Jeden włosek mnie denerwuje. Akurat się zagnieździł na obwodzie klina. Co prawda, jak już robię zdjęcia, to go przestaję widzieć ale czasem o sobie przypomina i to mnie wkurza. I chyba boję się, że skubaniec jest od góry matówki, bo na dole go nie dostrzegam...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Otwórz matówkę (ramkę dociskową) i delikatnie podmuchaj gruszką, bez jej wyjmowania. Tylko ostrożnie, żeby nie wydmuchać sobie całej matówki. I bez dotykania jej gruchą.

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Uf...
Kamień z serca, czyli nie muszę iść do lekarza bo też w K5II widzę odcisk :mrgreen:

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Sid Gotama napisał/a:
Uf...
Kamień z serca, czyli nie muszę iść do lekarza bo też w K5II widzę odcisk :mrgreen:

To z pewnością robota tych od "niewidzialnej ręki" ;-)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
PiotrR napisał/a:
I chyba boję się, że skubaniec jest od góry matówki, bo na dole go nie dostrzegam...
Te ostre śmiecie i paprochy są zazwyczaj na górze matówki (od strony pryzmatu) a te nieostre u dołu matówki (od strony lustra). Te paprochy od strony lustra łatwo wyczyścić bo nie trzeba nic rozbierać i matówka z tej strony jest gładka. Te paprochy od strony pryzmatu trudniej wyczyścić bo trzeba wyjąć matówkę a powierzchnia jest "matowa" czyli łatwo ją zniszczyć nieodpowiednią metodą czyszczenia.

Aaha... No cóż, w wolnej chwili wyjmę matówkę i w nią dmuchnę. Zobaczymy, co się stanie. Jeśli się bardziej upaprze, to najwyżej poszukam specjalistów.
Dada, ZbyszekB, dzięki za pomoc.

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
PiotrR,

Albo znajdziesz Dadę i wspólników na najbliższym spotkaniu :mrgreen:

S.

No w Krakowie to akurat długo by nie musiał szukać. :-P

No, nie wiem, czy spotkania przy potrawach i napitkach to najlepszy moment na czyszczenie matówki...

Zależy od rodzaju napitków.

W sumie zawsze można sprawy warsztatowe urządzić, nim zdążą donieść napitki. Co by mnie zdopingowało do niespóźnienia się.
Właściwie to może kiedyś kogoś bardziej doświadczonego poproszę kogoś o pomoc w innej sprawie, bo na matówce z klinem mam leciusieńki front focus na klinie, a jakoś nie wychodzi mi odblokowanie oryginalnej ramki dystansowej celem wymiany na cieńszą (pewnie za mało siły stosuję, ale boję się, że zastosuję za dużo).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To nie kwestia siły, pewnie naciskasz w złą stronę.

To jak się tę ramkę w K30 odblokowuje? Rozumiem, że tym dzyndzlem z przodu po prawej stronie, ale co nim trzeba dokładnie zrobić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Dzięki, ale w instrukcji katzeye pokazują tylko, jak wymienić matówkę, nie pokazują, jak wyjąć ramkę dystansową. W razie problemów z kalibracją proszą o kontakt.

Skocz do: