Andy_X  Dołączył: 09 Sie 2012
Sigma 17-35mm f2,8-4 DG EX nieostra
Witam szukam pomocy.
Kupiłem Sigmę 17-35mm f 2.8-4 DG EX - fajny słoik, tylko fotki już nie tak fajne.
Ma wadę - jest nieostra. Foto wygląda jakby było robione zza szyby okna (podwójna poświata).
Zaniosłem ją do zaprzyjaźnionego serwisu foto. Facet przy niej długo gmerał i opuścił rękawice.
Na razie widzę dwa wyjścia: albo zrobić z niej kubek na długopisy, albo wysłać do Gdyni do serwisu firmowego co podwoi koszt obiektywu.

Może ktoś miał takiego "farta" jak ja albo zna osoby/serwisy, które sobie z tym poradzą.

przykładowe foto
Ogniskowa 35 mm
Ekspozycja 1/500
Apertura (wartość F) f/5
ISO 400

aparat stał na statywie na 100% nie było poruszone.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Andy_X to jest pewnie FF, kalibracja w body nic nie dała?

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
Andy_X napisał/a:
aparat stał na statywie na 100% nie było poruszone.

Korzystałeś z autofocusa? Z tego co czytałem to w/w obiektyw miał często przypadłość BF/FF. Spróbuj zrobić porównywalne zdjęcia w trybie LV i najlepiej jeszcze spróbuj wyostrzyć ręcznie tez w LV korzystając z powiększenia. Jak wszystko w różnych konfiguracjach ogniskowa/przesłona/odległość od fotografowanego obiektu będzie nieostre to szukaj wady w obiektywie.
Andy_X napisał/a:
Kupiłem Sigmę 17-35mm f 2.8-4 DG EX

czyżby na naszej giełdzie w niskiej cenie? ;-)

W sieci można spotkać troszkę opinii i sampli z tej sigmy, o nieostrości trochę napisali. Po regulacji BF/FF jest podobno dużo lepiej, prawdopodobnie to przypadłość jak u m.in. Tamrona 17-50, którego miałem, a dopiero po mikrokalibracji zrobił się ostry :-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Acer napisał/a:
czyżby na naszej giełdzie w niskiej cenie?

Nie sądzę - moja poszła do kogoś innego. I nigdy nie dawała takich obrazów.

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
MarWoj, szkoda, będę musiał zacząć żałować spóźnienia po nią :mrgreen:

sergeant  Dołączył: 04 Mar 2009
Przedmuchaj czujnik AF i nie zapomnij o przeczyszczeniu styków w obiektywie oraz korpusie.Styki muszą być odtłuszczone.W trybie LV z ostrością ok ?

!%#*|!%#*^
Sprawdzona była na kilku puszkach. Ten efekt to nie tyle nie trafianie w punkt bo w takim wypadku punkt ostrości byłby w innym miejscu a tu :evil: nie ma go wcale. foto zrobione z LV z Af jak i z MF daje na cropie efekt filtra posteryzacja czy też demozaika.

Ktoś mi wspominał, że na forum jest spec od grzebania w obiektywach. Poczekam zanim wyśle szkło do serwisu.

Obiektyw nie był kupiony przez forum. Szkoda że nie poczekłem na MarWoja byłoby i taniej i pewnie.
Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Moja Sigma 24-60 jak zamokła to prawie rok dawała taki obraz na połowie powierzchni (nawet po dosyć mocnym przymknięciu). Dopiero niedawno jej przeszło.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Zrób zdjęcie najlepiej ceglanej ściany czy jakiegoś płotu pod kątem tak 40 stopni, celuj tak w środek, zdjęcie zrób na F5,6 - wtedy zobaczymy czy i jak daleko ucieka punkt ostrości jeśli on wogóle gdzieś jest.

Wcześniej sprawdź dwie rzeczy:
- mocne światło, może być latarka w obiektyw i soczewki po kolei czy na wewnętrznych soczewkach nie wyjdą jakieś mgiełki, kropellki oleju czy tym podobne cuda.
- dwa złap za przednią grupę i poruszaj czy nie ma luzów, to samo zrób z tylną grupą soczewek.

Można by jeszcze sprawdzić czy ktoś nie przestawiał którejś soczewki, dawniej często fotografowie tak robili by uzyskać coś jak efekt zmiękczający ale daleko silniejszy. Zazwyczaj odwracano wtedy ostatnią soczewkę.

crop

[ Dodano: 2014-06-16, 11:12 ]
Grzechotnik,
Dzisiaj po południu zrobię testy.

Dzięki

[ Dodano: 2014-06-16, 17:01 ]
oba na f5,6, 35mm, iso200, 1/100 s

sigma:

KIT:

[ Dodano: 2014-06-16, 17:18 ]
centrum obrazu 1:1

sigma:

KIT:

[ Dodano: 2014-06-27, 13:17 ]
Może ktos poleci w takim razie dobry serwis?
Dzięki

Skocz do: