plis  Dołączył: 12 Paź 2011
Tamron 28-75 problem z przysłoną (chyba...)
Witam,
Potrzebuję porady odnośnie problemu jaki się objawił w obiektywie Tamron 28-75.
Po podpięciu tegoż do mojego K30 zdziwiło mnie, że wizjer jest dość ciemny. Po zrobieniu kilku fotek okazało się, że generalnie jest problem z pomiarem światła. Tj. generalnie czasy są długie, ISO wysokie, otwarta przysłona. Ujęcia w pomieszczeniu w wprawdzie, ale właśnie w takich warunkach zwykle używam tego obiektywu. Szybko podpiąłem 18-135 oraz DA35 2.4 i okazało się że pomiary są zgoła inne i wizjer jaśniejszy. Przysłona obiektywu wydaje się pracować normalnie. Jedyne co zaobserwowałem to patrząc od frontu widać trochę oleju na listkach.
Jaki problem obstawiać? Obiektyw? Czy może coś odnośnie współpracy aparatu z Tamronem?(może jakiś bug softu?)
A właśnie. Oprogramowanie w wersji 1.06 i nie pamiętam czy problem pojawił się po aktualizacji gdyż przez jakiś czas używałem głównie 18-135 a w pomieszczeniach DA35.
Jakby co, to który serwis wybrać do takiego problemu?

Pozdrawiam

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Witam kolejnego członka klubu uwalonego mechanizmu sterowania przysłoną w Tamronie. Na szczęście serwis mamy całkiem sprawny: http://www.foto-technika.pl/serwis.html

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
Dzięki za szybką diagnozę. Nawet jeśli miałem cichą nadzieję na coś typu "to drobiazg, zrób to i to" :)
Skontaktuję się z serwisem.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Niestety. Chociaż i tak to lepiej niż awaria popychacza w samym aparacie. Kiedyś wysypał mi się w K100D i z każdym obiektywem domykał na maksa, więc na prawie miesiąc miałem zdjęcia z głowy.

P.S. Tamron jakiś czas temu wydłużył gwarancje na swoje obiektywy i mimo, że mój 10-24 był kupiony przed tą akcją, to fototechnika uznała dłuższą gwarancje niż dał sklep i naprawili mi przysłonę, skalibrowali oraz wyczyścili bez dodatkowych opłat.

Skocz do: