korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
Co sie stało temu statywu?
Bonjour,

z grubsza wyglądało to tak:
dojeżdżam na sesję, wyjmuję statyw, rozkładam, mocuję aparat, i zonk. Głowica kulowa się nie rusza. Zablokowana mimo, że blokada luźna. W domu na spokojnie oglądam raz jeszcze. Śrubę blokującą wykręcam całkowicie, i odtąd da się kulą ruszać w poziomie, choć ciężko nieco, pion ciągle zablokowany. Trochę smaru też nie pomogło. Nie mam pojęcia co się stało, wczesniej działało. Nie wiem czy się stuknęło coś, czy nie.
A miało działać dożywotnio
o taka głowica:
http://plazacameras.com.a...to_488_rc_4.jpg

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Może się kula zapiaszczyła? Czy na boki chodzi gładko?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
korkotrampek WD40?

odpowiadajac na wasze pytania:
- no tak, troche piachu tam w środku jest. I po plaży i pustyni nieraz sie statyw turlał
- chodzić chodzi, niekoniecznie gładko, ale teżjakoś nie super cięzko
- tak, WD40

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
WD40 nie jest smarem, za to świetnie nadaje się do usuwania smaru.

tak to jest jak się głupi za zabawki zabiera. Ale to nie ja, szwagier to tym wd potraktował. Ale ja smarem potraktuję, pomoże? nie zaszkodzi?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Zależy jaka głowica. Są takie ze smarem (np. frotka 498), więc je można jak najbardziej ale tym "suchym" (np. FLM-CB) wszelki towot szkodzi.
Poza tym smarowanie nic nie wniesie dokąd będzie w środku brudno- tylko scementujesz zanieczyszczenia. Najlepiej rozebrać i wyczyścić.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
jak napisał schwefel WD40 świetnie się nadaje do czyszczenia, ale potem trzeba użyć smaru (tylko trzeba wiedzieć jaki będzie odpowiedni)

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Nie najgorsze są z dodatkiem litu...

Można też użyć w spray'u MOS2, do dostania na stacjach Shell, świetnie nadaje się także do konserwacji styków i trzeszczących potencjometrów, usuwa kurz i produkty złuszczone podczas pracy, zabezpiecza na potem ...

S.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Imho należy zacząć od czyszczenia, bo po smarowaniu będziesz miał pastę ścierną i problem wróci w postaci wżerów albo luzów. Jak to rozebrać nie mam pojęcia, ale jakoś to składają do kupy, więc sposób musi być.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Głowice rozbiera się od podstawy czyli od dołu.
Ale wyczyścić można tez bez rozbierania. Wykręcić wszystkie śruby blokujące, głowica do michy pełnej wody albo pod strumień z kranu, i kręcić nią we wszystkie strony wypłukująć wszelki syf i ścierając z powierzchni kuli drobnicę co do niej przylega. Jeśli ktoś dodał wcześniej jakiś WD 40 to dodać do wody jakiegoś płynu do garów. Nie myś w benzynie czy w ropie bo tam są i wstawki z tworzywa cholera wie jak się zachowają.
Potem długie naprawdę długie suszenie, najlepiej pod strumieniem powietrza również z ruszaniem kulą, potem można dać trochę smaru, na kulę i w otwory po śrubach.
Najlepiej jednak zawsze rozebrać.

Nie pracować na zapiaszczonej bo jak koledzy wspomnieli to pasta ścierna.

podzięował, spróbuję go zatem umyć wpierw. Bo rozebrać to ni chuchu nie wiema jak

Skocz do: