And  Dołączył: 07 Mar 2014
Zdjęcie odwrotne
Pilnie potrzebuję instrukcji obsługi albo informacji !
Chodzi mi o ten aparat z piątego rzędu pod trzecim okienkiem-ekranem na wysokości jego lewego dolnego narożnika.
Rzecz w tym, że doszły mnie słuchy o tym aparacie. Podobno robi zdjecia do góry nogami.
I teraz nie wiem czy lepiej przy fotografowaniu odwrócić aparat czy może korzystniejsze jest odwrócenie do góry nogami zrobionego już zdjęcia.
Nie zamierzam go kupować bo jest dziwny ale pytam z czystej ciekawości :shock:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
And napisał/a:
Podobno robi zdjecia do góry nogami.

Może tylko widać w wizjerze do góry nogami, a zresztą co to za różnica przy robieniu odbitki. Ustawia się tak aby na odbitce było dobrze.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: Zdjęcie odwrotne
And napisał/a:
Chodzi mi o ten aparat z piątego rzędu pod trzecim okienkiem-ekranem na wysokości jego lewego dolnego narożnika.
Jeszcze raz.

Przepraszam, chodziło oczywiście o czwarty rząd !

Pokaż strzałeczką ;-)

No właśnie od tego chciałem zacząć ale mam tylko grube strzałki. I kazda swoim ostrzem pokazuje co najmniej trzy aparaty :-/

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
And napisał/a:
Podobno robi zdjęcia do góry nogami.

O kurczę. Moje wszystkie aparaty na błony focą "do góry nogami". Wszystkie jakieś trefne chyba są. :mrgreen:

Cyfrówki również ;-)

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Zapomniałeś napisać, że w czwartym rzędzie ale po przeciwnej stronie samochodu. Najpierw trzeba zdjęcie odwrócić. Tylko wtedy lewa jest prawą, więc prawa jest lewą, czyli okienko trzecie nie jest trzecie tylko ..........
:-B

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
And napisał/a:
Rzecz w tym, że doszły mnie słuchy o tym aparacie. Podobno robi zdjecia do góry nogami.
no widzisz okłamali cie. To jest tylko atrapa nie robi zdjęć wcale więc nie musisz się już martwić. Ten obok, po lewej, to jest dopiero maszyna i ta stałka...

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Toć to przecie prototyp Google Street View Car'a jest :mrgreen:

A w budzie ciemnia.

To może z powodu powstania niejakiego zamieszania związanego z wypozycjonowaniem właściwego aparatu oraz konieczności wyjaśnienia niejasnych, tajemnych zasad rządzących optyką w fotografii (czy obraz powstający na matrycy bądź kliszy jest odwrócony czy nie) - wejdźmy do aparatu, do jego środka - może tam wszystko się wyjaśni. A przy okazji można napić się kawy a może i czegoś mocniejszego :-D

(Kawiarnia Dreaming Camera w okolicach Seulu)

unum  Dołączył: 03 Kwi 2012
Czy w kawiarni-aparacie trzeba pić do lustra? A jeśli to np. kawiarnia-bezlusterkowiec to wpuszczają tylko z towarzystwem?

Wnętrze na camerę obscura mi nie wygląda. Raczej to jest wyższa technologia więc możliwe, że konsument zmuszony jest pić do lustra. Możliwe też jest, że jedno chlapnięcie wywołuje jedno klapnięcie :mrgreen:

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Trzeba tylko uważać, żeby się film nie urwał. ;-)

[ Dodano: 2014-06-21, 11:15 ]
And napisał/a:
Podobno robi zdjecia do góry nogami.
To prawda, gdzieś tu już jest na forum. Ktoś nim robił zdjęcia na giełdę http://pentax.org.pl/ads_...11965_large.jpg

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
And napisał/a:
Wnętrze na camerę obscura mi nie wygląda.
Zgadzam się, z całą pewnością obskurnie nie jest.

[ Dodano: 2014-06-21, 12:39 ]
And napisał/a:
może z innego ujęcia będzie lepiej widać: http://www.cameravan.com/allabout/index.html

Pomyślałem sobie jakby taki z lamp błyskowych zrobić i błysnąć naraz wszystkie :-) , to mógłby być pomysł na fotoradary. Ale chwile później dotarło do mnie ile to baterii by trzeba :mrgreen: .

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Prototyp underwater street camera

(Akademia policyjna - gdyby ktoś nie kojarzył)

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Makler napisał/a:
Ale chwile później dotarło do mnie ile to baterii by trzeba

Sądzę że jedna wystarczy, ale taka:

:mrgreen: :mrgreen:

Makler napisał/a:
Pomyślałem sobie jakby taki z lamp błyskowych zrobić i błysnąć naraz wszystkie , to mógłby być pomysł na fotoradary. Ale chwile później dotarło do mnie ile to baterii by trzeba

Mówisz i masz:
http://www.cameravan.com/allabout/flashsuit.html
Twórca fotograficznego busa ubrany w garnitur z lamp błyskowych "Flash Suit!"
Zasilanie: 2 akumulatory po 6 Volt

[ Dodano: 2014-06-21, 22:02 ]
Aparat Irwin Lark produkowany w USA przez firmę Irwin Corporation w 1940 roku. Seria wykonana z puszek do sardynek.

Skocz do: