MichalR  Dołączył: 31 Maj 2011
[K-5] Problem z AFem
Hej,

Zakupilem ostatnio szklo SMC Pentax 100 /2.8 Macro i o ile z pracy w makro na ustawieniach manualnych jestem mega zadowolony, to o AFie juz tego nie moge powiedziec. Mimo ze jest szybki jak na to co mialem do tej pory, to zachowuje sie dziwnie przy lapaniu ostrosci. Efekt jest mianowicie taki, ze obiektyw lapie ostrosc prawidlowo po czym w ostatnim momencie przestawia sie o milimetr czy dwa i blokuje bez braku osrosci. Jest to o tyle irytujace ze nie robi tak zawsze, tylko raz jest dobrze, raz jest zle. Czasem jest cala seria ostrzen zlych az w koncu ustawi sie dobrze. Kombinowalem z roznymi opcjami z menu puszki, probowalem na AFS i AFC i w kazdym trybie objaw jest dokladnie ten sam. Czy to brak precyzji pracy K5 z tym leciwym juz obiektywem w trybie automatyki czy jakis inny defekt?

Pozdrawiam,
Michal

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Techmetal, ostrzysz na jeden punkt AF czy na kilka ?

Na wszystkich trybach ta sama sytuacja.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Techmetal słyszałem zdanie, że przy makro AF jest niewskazany ze względu na to, że błądzi. Najlepiej żeby się wypowiedzieli makrowcy.

hmm, napisalem ze makro robie na manualach i jest super, chodzi o zdjecia 'inne', portrety, jakies krajobraziki w ciasnym kadrze, wtedy problem wystepuje.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Techmetal, jeśli ten problem występuje sporadycznie to niestety ten typ tak ma. Poprawili to w wersji drugiej.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
x4rd napisał/a:
Techmetal słyszałem zdanie, że przy makro AF jest niewskazany ze względu na to, że błądzi. Najlepiej żeby się wypowiedzieli makrowcy.
Spadły mi skarpetki.

A moze po prostu trzeba to szklo skalibrowac z puszka?;) w k-5 jest opcja kalibracji o ktorej wczesniej nie wiedzialem wiec poprobuje w wolnej chwili :)

Techmetal napisał/a:
moze po prostu trzeba to szklo skalibrowac z puszka?

Może. Ale musisz się też liczyć z wadą AF w tym modelu.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Spadły mi skarpetki.
Oby tylko do pralki nie wpadły.

Enzo napisał/a:

Może. Ale musisz się też liczyć z wadą AF w tym modelu.

a gdzies pisano szerzej o wadzie? z kitowym starusienkim 18-55 wersja I nie ma takich problemow, tam gdzie ma ostrzyc to ostrzy, wiec to raczej moze byc jednak kwestia kalibracji szkla.

Techmetal, z pewnością znajdziesz takie wpisy w wątkach o K-5 i K-5II. Problem zazwyczaj pojawia się przy jasnych szkłach jak twój 100/2,8.

no nic, widac nawet w K5 nie ustrzezono sie pewnych bledow konstrukcyjno-programowych skoro sa takie klopoty. w najblizszym czasie wezme sie za kalibracje tego szkla w oparciu o tutorial z bloga RiceHigh, tam jest opis jak kalibrowac szkla w oparciu o tryb CDAF.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Techmetal może warto też przeczyścić mechanizm AF?

Jarek Dabrowski napisał/a:
padły mi skarpetki.

Dobrze, że nie majtki ;-)

Skocz do: