matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pomiar światła w kastodzie czyli 1/3 działki
Zaobserwowałem dziś takie dziwne zjawisko z obiektywami A. Mianowicie porównując dobór ekspozycji w trybie Av i M z obiektywami "A" jest różnica 1/3 działki w ustawieniu czasu przy tej samej przysłonie. Co prawda nie robiłem eksperymentu w labolatoryjnych warunkach, ale sprawdziłem z obiektywami A 28, A 50 oraz A135 - i generalnie ta różnica się utrzymuje. Co prawda może być to kwestia tego, że jakaś chmurka się przesunęła, inaczej kadr ująłem (a przez to inne nieco światło wpadło w obiektyw) itd., ale powtarzalność wyników jest jakby zastanawiająca.
Jeszcze spróbuję potestować z zachowaniem odpowiedniego rygoru metodologicznego, ale może to tak jest? Też tak macie?

To bardziej miarodajne pomiary. Pomiar punktowy, ISO 800, światło sztuczne. Przysłona F=2,8. Poniżej podane czasy:
obiektyw tryb Av tryb M z przysłoną ustawioną na A tryb M z przysłoną 2,8
A 135/2,8 1/20" 1/20" 1/30"
A 50/2 1/40" 1/40" 1/30"
A 28/2,8 1/25" 1/25" 1/40"

No i trochę zgłupiałem :-P Wygląda na to, że z pozycją A mierzy inaczej, niż z przymknięciem do roboczej (AE-L). Ale dla każdego obiektywu po swojemu. Ale czemu w trybie M dla A28 zmierzył 1/40 a w pozostałych 1/30? Niby kadr szerszy, ale pomiar był punktowy i mierzyłem na to samo (oko kaczuszki w łazience).
Po obiedzie sprawdzę jak to działa w analogach ;-)

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Re: pomiar światła w kastodzie czyli 1/3 działki
matb napisał/a:
Zaobserwowałem dziś takie dziwne zjawisko z obiektywami A. Mianowicie porównując dobór ekspozycji w trybie Av i M z obiektywami "A" jest różnica 1/3 działki w ustawieniu czasu przy tej samej przysłonie. Co prawda nie robiłem eksperymentu w labolatoryjnych warunkach, ale sprawdziłem z obiektywami A 28, A 50 oraz A135 - i generalnie ta różnica się utrzymuje. Co prawda może być to kwestia tego, że jakaś chmurka się przesunęła, inaczej kadr ująłem (a przez to inne nieco światło wpadło w obiektyw) itd., ale powtarzalność wyników jest jakby zastanawiająca.
Jeszcze spróbuję potestować z zachowaniem odpowiedniego rygoru metodologicznego, ale może to tak jest? Też tak macie?

Inna ilość soczewek i różnice w współczynniku pochłaniania światła.. itp.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To jeszcze pomiary z MZ-7 (iso800, F=2,8:
Av A (*) M
135 1/20 1/20 1/20
50 1/20 1/20 1/30
28 1/30 1/30 1/20

Choć czasem chwila wahania była, czy 1/20 czy 1/30 ustawić.

*) - Tryb M z ustawioną na obiektywie pozycją A.

I z ciekawości sprawdziłem MZ-6. Pokazywał 1/30" - 9 razy. Chyba jeszcze MZ-50 tkę sprawdzę i powtórzę pomiary z kastodem :roll:

Skocz do: