Wysłany: 2011-12-09, 13:03
Na "błyskotki" znalazłem fajne narzędzie w Pixelmatorze. To z ikoną plastra. Nie wiem czy ono faktycznie do tego służy, ale w tym przypadku pomogło.
Mam znowu pytanie o Aperture. We wcześniejszych wersjach, jak ustawiałem balans bieli przy użyciu pipety, to choćbym nie wiem na co wskazał, balans zawsze był zmieniany. Niejednokrotnie dając przedziwne kolory. Natomiast od ostatniej aktualizacji, czyli do v3.2.1, mogę sobie klikać do woli a balans praktycznie jest nie do zmienienia, używając oczywiście pipety. Czasami, ale to naprawdę rzadko, się zdarza że balans zostanie zmieniony. No i pytanie, czy spowodowane to jest tym że w jakiś magiczny sposób Aperture wie iż balans jest poprawny, czy może chodzi o to że muszę wskazać konkretnie szarą powierzchnię, tak jak jest to napisane po wybraniu pipety?
17.12.2011
Chyba wiem dlaczego Aperture nie chce zmieniać balansu bieli. Mianowicie, niektóre zdjęcia, jak się wejdzie w EXIF, w pozycji "Exposure Program" mają napisane "Unknown". W takich plikach mogę klikać do woli pipetą WB, a i tak nic się nie zmieni. We wszystkich innych które mają zapisane w EXIF jaki był program, tego problemu nie ma. Dotyczy to oczywiście plików z K-5. Najdziwniejsze jest to, że zdjęcia które były robione na tej samej imprezie, raz mają to pole właściwie uzupełnione a zaraz potem kilka zdjęć już ma to pole z "Unknown". Ponadto zdjęcie z "Unknown" jak się wybierze pipetę WB, automatycznie dostaje fioletowego zabarwienia. Hmm, miał ktoś z Was tak?
K-5, 18-55 WR, DA 55-300, Metz 48 AF-1