Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
200zł za SMC-M 28/2.8
200zł za ww. obiektyw to tanio czy... za tanio?

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Co do zasady raczej taniej nie dostaniesz ale jesli juz to bym brał 28/3.5, bo ponoć ostrzejszy

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak chcesz sprzedać to obecnie może być tanio, a jak kupujesz to zapewne zbyt drogo :lol:
Myślę, że cena jest ok

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Też tak myślę. A tego, czy 28/3.5 jest ostrzejszy, nie dostrzeżesz w normalnym użytkowaniu, a pół działki różnicy piechotą nie chodzi.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Michu napisał/a:
A tego, czy 28/3.5 jest ostrzejszy, nie dostrzerzesz w normalnym użytkowaniu, a pół działki różnicy piechotą nie chodzi.

mialem i 28/2,8 i 28/3,5 i dla mnie lepszym okazal sie ten pierwszy. Nie tylko jasniejszy ale moim zdaniem byl i ostrzejszy. No i lzejszy.

Czyli potwierdza się stara prawda, że zalezy od egzemplarza

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
od egzemplarza posiadacza, oczywiscie ;-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
@Matewka: kupuj i sie nie czaj! taniej nie dostaniesz ;) IMHO nawet okazja.

ps. sam mam i 2.8 i 3.5 i narazie nie wiem, ktory lepszy ;) to albo zalezy od egzemplarza, albo jak napisal zy: od wlasciciela ;D

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
zy napisał/a:
od egzemplarza posiadacza, oczywiscie

ja zawsze po kupnie testowalem swoje obiektywy ze statywu, aby sie upewnic, co one moga. I mi wyszlo, ze 28/2,8 jest dla mnie lepszy. Acha, zapomnial bym. W 28/3,5 na pelnej dziurze zauwazalne winietowanie w naroznikach.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ogolnie to jesli nawet sa roznice to niezauwazalne w normalnym fotografowaniu. jak sie nie robi odbitek wielkosci drzwi garazowych to bedzie super

Matewka, to kupuj ten obiektyw, bo ja Tobie tylko zamieszałem. Jak starsi stażem koledzy mówia brać i sie nie przejmować, to znaczy brać

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
No i się zagapiłem... Sprzedany :( A taka okazja była. I na dodatek KUP TERAZ za 199zł!

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A ja za to jakoś tak kupiłem A 28/2,8. Za 300. Co prawda szkło to uchodzi za chyba najsłabszą 28 Pentaxa, ale za to działa nawet z ist*em, nie mówiąc o MZ50 ;-)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
matb napisał/a:
A ja za to jakoś tak kupiłem A 28/2,8. Za 300

Sory za temat z mikrofali. Marzy mi sie jakis Pentax 28mm. Obecnie na allegro A 28/2.8 kosztuje ok 300, M-ka jakies < 250.
matbjak sie sprawuje obiektyw? Warto doplacac za "A" skoro pisza, ze jest gorszy optycznie od M-ki? Fakt, ze wygoda jest wieksza.
Taka Sigme 28f/1.8 mozna chyba dostac za ok 1100 PLN, ale przezyje na razie brak AF, poza tym, nie wiem jak ta Sigma wypada w stosunku do Pentax-A 28.

Nie potrzebuje super szerokiego szkla, chcialbym kupic w miare tanio odpowiednik 50-tki w Praktice. Myslicie, ze ten Pentax A 28f/2.8 to dobre szkielko (czy ostre)? Kosztuje jak na moje oko niewiele.

kierdel, tego obiektywu używam przede wszystkim (i w zasadzie wyłącznie) z analogiem, jako szerokiego kąta. Z MZ-50, co oczywiste, jest niezastąpiony, choć teraz robię zdjęcia głównie MZ-7, a tu już używanie trybu M ma swój urok ;-)
Niestety, nie mam akurat żadnych slajdów poskanowanych, spróbuję poszukać może jakiegoś filmu. Ewentualnie zrobię jakieś sample na cyfrze, to sobie sam ocenisz.

matb napisał/a:
Ewentualnie zrobię jakieś sample na cyfrze, to sobie sam ocenisz.

Super! Bylbym wdzieczny. Wiem, ze mozna by pewnie znalezc w galeriach duzo ladnych zdjec, ale wyselekcjonowanych.
Za pare fotek z rozna przyslona masz ode mnie wieczorny paciorek w twojej intencji :mrgreen: :-B

hmmm.... zrobiłem te sample i wyszło dość dziwnie :-P
Pooglądać można tu:
http://picasaweb.google.p...szczyk/SMCA2828

JPGi z aparatu pomniejszone o 50% (chyba).
Nie rozumiem, czemu różnie naświetla w zależności od przysłony z tym SMC A. Z DA jest OK. No i czemu otwarty jest lepszy niż przymknięty??? To chyba kwestia prześwietlenia?

matb napisał/a:
zrobiłem te sample

Dzieki. Paciorek odmowilem zgodnie z obietnica.
Najgorzej, ze nic a nic te sample nie pomogly mi zorientowac sie w sytuacji. Drzewko ma duzo detali i nie wiadomo gdzie ostrosc. Zauwazylem tez, ze na tym manualu daje nawet duze fioletowe rozmycia na galeziach. Zaobserwowalem to samo z moim Pentaconem. Chyba w obiektywach dedykowanych do lustrzanek stosuja jakies specjalne szkla do niwelowania odbic na matrycy?

Co do przeswietlania to mam to samo z Pentaconem. Mam taka teorie, ze ze wszystkimi manualami jest troche problem z ekspozycja, to znaczy im bardziej przymknieta przyslona tym bardziej przeswietla (moze jak obiektyw kryje cala klatke to troche glupieje pomiar swiatla?).

No i sam nie wiem, brac czy nie brac, czy ta stalka jest ostrzejsza niz kit na tej samej ogniskowej (fakt, ze kit jest ciemny a stalke mozna przymknac)?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kierdel napisał/a:
Taka Sigme 28f/1.8 mozna chyba dostac za ok 1100 PLN, ale przezyje na razie brak AF, poza tym, nie wiem jak ta Sigma wypada w stosunku do Pentax-A 28.

W teście na optycznych ta Sigma wypada bardzo cienko http://www.optyczne.pl/4....%E6_obrazu.html

kierdel, To ja jeszcze pójdę na spacerek z aparatem. Przypnę tę 28 i pocykam co tam mi podejdzie w trybie Av i zapodam. Będziesz miał większą zagwostkę, a co ;-)

Skocz do: