emwi  Dołączył: 02 Paź 2011
[DA*300/4] padł AF
Wczoraj po porannej zasiadce na łące (trochę mgły od rana, ale szybko się rozwiała), kiedy już wróciłem do domu, po włączeniu aparatu z podłączonym DA*300 kilka pól na tylnym ekranie K-IIs zaczęło migotać. W szybkim tempie zmieniały się informacje w części AF-S/AF-C/MF, migotało pole punktu AF, i kilka innych, AF przestał działać. W trybie LV aparat się zawiesił, pomogło wyjęcie akumulatora. Po podłączeniu DA15 wszystko działało, czyli z puszką raczej jest OK.
Kolejna próba z DA*300 - działa ... No to idę do poidełka powalczyć z pierzem, kładę się, znów migotanie... Zmieniam kadr (aparat na statywie) i ... znów działa ...tak jakby zmiana pozycji obiektywu pomogła. Problem wystąpił jeszcze kilka razy, zawsze pomagała zmiana pozycji obiektywu, ale nie do konkretnej pozycji raczej sam ruch. Niestety, po sesji i po dłuższej przerwie AF odmówił pracy na dobre.
Obiektyw działał bez zarzutu przez 2.5 roku, raczej nie upadł, nie liczę takich obsunięć na trawę czy miękką ziemię, bo takie przygody kilka razy miały miejsce ... Może pękło jakieś połączenie wewnątrz czy jak... Przy poruszaniu szkłem (oczywiście delikatnym) słychać jakieś szmery, ale może tak ma być - nigdy wcześniej nie próbowałem, więc nie wiem.
Pytanie, czy ruszać do Apollo czy nie spróbować w tradycyjnym serwisie, bo może to tylko jakaś mechaniczna drobnostka ... Chwilowe ożywienie wczorajszego poranka mogłoby to sugerować...
Nie mam innych obiektywów z własnym silnikiem, wszystkie wiertarkowe działają bez zarzutu.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
SDM siadł. Gdzieś było na forum o serwisie w Łodzi, który to jakoś naprawiał. Kol. espresso ma doświadczenie w tej kwestii. Popsuł wszystkie możliwe SDM-y. :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Gdzieś było na forum o serwisie w Łodzi, który to jakoś naprawiał.

Foto Naprawa
Piotrkowska 85
tel. 426399289

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Sprawdź czy w tym czasie kiedy nie działa AF możesz obracać pierścieniem odległości tak żeby skala się przesuwała w całym zakresie?

Może i SDM ... Serwisant z Łodzi przez telefon nie miał tej pewności, w każdym razie jego kilka dotychczasowych przypadków z SDM dawało inne objawy. Pewno i tam wyślę, problem jednak w tym, że nie bardzo ma do czego podpiąć do sprawdzenia ... Tzn. jest jakieś body, ale aku brak ... Kupię aku i wyślę ze szkłem ;-)
Ytr, w trybach automatycznego ostrzenia pierścień ręcznego ostrzenia pracuje w pełnym zakresie, od zera do nieskończoności, niestety LV nie działa i trza ostrzyć patrząc w wizjer.

Dziś podłączyłem obiektyw do K-30 kolegi. Ekran migocze jak w K-5 IIs ale obiektyw ostrzy - przy pomocy silniczka z body (zresztą wyraźnie cichszego niż ten z kapiątki). Czy w K-5 IIs da się tą opcję jakoś uruchomić?
Tak czy tak, wysyłam szkło do Łodzi, może coś zaradzą ...

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
emwi napisał/a:
Czy w K-5 IIs da się tą opcję jakoś uruchomić?

Można wyłączyć SDM w obiektywie modyfikując EPPROM obiektywu za pośrednictwem Debug Mode. Nie wiem jak się włączą Debug Mode w K-5 II, ale tu masz instrukcje modyfikacji samego EPPROM http://www.pentaxforums.c...mm-f-2-8-a.html

Tyle, że zaskoczyłeś mnie informacją, że K-30 sam przeszedł na śrubokręt :shock:

Urlop minął bez gwiazdki (przynajmniej czystszy byłem, bo się w błocku nie taplałem ;-) ), a Pan Zbyszek z Foto Naprawy miał czas na uporanie się z usterką. Wystarczyło gruntowne przeczyszczenie bebechów silnika i styków, był problem (ukruszenie) z jedną płytką przy stykach.
Wszystko działa jak dawniej.

Skocz do: