plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Możliwe, że gdyby liczba przysłony była 8 zamiast 18 plama na matrycy nie byłaby widoczna.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
andre6610 - w kwestii różnic między obrazkiem ze starego aparatu a k-30: ktoś juz może pytał, ale nie zauważyłem odpowiedzi - robisz w RAW czy JPG? Bo JPG prosto z puszki moze się znacząco róznić miedzy aparatami. Mogles się przyzywczaic do cukierkowych, odszumionych obrazków i zdjęcie bardziej neutralne wydaje ci się kiepskie...
Natomiast co do pracy w trybach automatycznych, zwłaszcza zaś 'tematycznych' - aparat często w nich ustawia parametry dalekie od optymalnych, na przykład przymykając nadmiernie obiektyw w trybie krajobrazu, bo 'chce' zwiększyć maksymalnie głębie ostrosci, by wszystk było ostre. Nieststy, może w tej sytuacji zejść poniżej wartości przesłony, dla której dyfrakcja nie psuje jeszcze ujęcia i dodatkowo nadmiernie wydlużyć czas ekspozycji.
W trybie 'sport' z kolei priorytetem będzie krótki czas ekspozycji i może się okazać, że ISO osiągnie jakieś kosmiczne wartości, zwłaszcza przy ciemnym obiektywie.
Wbrew pozorom zeby mądrze korzystać z programow tematycznych to się czesto trzeba bardziej mieć na baczności i nakombinować, niż pracując w preselekcji przesłony bądź czasu.

andre6610  Dołączył: 13 Lip 2014
komtur pierwsze zdjęcie auto wybrało mi F/18, a reszta robiona na ustawieniach M i robiłem je przy przesłonie F/9 , F.5,6 , F/3,5 i F/4,5 :). Oczywiście chodzi mi o zdjęcia, które wysłałem o 21:20 :).

Dzięki za pomocny komentarz :).

Markus dla mnie te zjawisko jest trochę nie normalne :-P , a dla czego? Bo moim zdaniem jak kupuję nówkę funkiel za te pieniądze to wymagam, żeby aparat był od razu do użytku, a nie , żebym musiał na starcie go czyścić :).
Jeśli chodzi o opcje czyszczenia to ustawiłem funkcje czyszczenia przy wyłączaniu, ale pewnie będę musiał to wyłączyć, bo teraz pojawiło się dwie nowe plamy, paprochy :).

plwk już próbowałem robić zdjęcia na niższych wartościach przesłony, ale niestety nic nie pomaga. Na zdjęciach o jasnych barwach i zdjęciach nieba zawsze się pojawi ta plamka. Dzisiaj mam wolne, więc będę miała czas na czyszczenie plam, paprochów :).

Apas zdjęcia robię w jpg. Przez 6 lat robiłem i teraz będzie trudno się przerzucić na RAW, tym bardziej, że nie będę miał za dużo czasu na obróbkę, ani na bieżące zgrywanie zdjęć z karty. Wiadomo Raw momentalnie zapełnia kartę :/.

Jeśli chodzi o "Mogles się przyzywczaic do cukierkowych, odszumionych obrazków i zdjęcie bardziej neutralne wydaje ci się kiepskie... ", to będę chyba musiał się z tym zgodzić :).

Jeśli chodzi o rozmycia szczegółów to problem chyba rozwiązany. Okazało się, że miałem włączoną redukcję ziarna na wysokim poziomie i dla tego wszystko na zdjęciach "płynęło" i nie było widać szczegółów. Niestety, albo "stety" tyle w tym aparacie funkcji, że idzie się pogubić :).

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
andre6610 napisał/a:
Jeśli chodzi o "Mogles się przyzywczaic do cukierkowych, odszumionych obrazków i zdjęcie bardziej neutralne wydaje ci się kiepskie... ", to będę chyba musiał się z tym zgodzić :).
Jaki problem ustawić sobie jpg w K-30 na cukierkowe i odszumione? :-)
Automatyka w K-30 faktycznie potrafi zadziałać zupełnie od czapy, np. w słoneczny dzień podbić ISO i domknąć przesłonę do np. F16 :roll:

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
andre6610 napisał/a:

Apas zdjęcia robię w jpg. Przez 6 lat robiłem i teraz będzie trudno się przerzucić na RAW, tym bardziej, że nie będę miał za dużo czasu na obróbkę, ani na bieżące zgrywanie zdjęć z karty. Wiadomo Raw momentalnie zapełnia kartę :/.

Cóż mogę powiedzieć? Jeśli masz hobby to - IMHO - powinieneś mieć czas na czerpanie z tego hobby maksimum mozliwości, jakie oferuje. Czy zakladając akwarium nie robisz podmian wody, z braku czasu? Czy budujac zdalnie sterowane modele samolotów nie latasz nimi, bo jesteś zbyt zajęty? Kupujac psa - nie chodzisz z nim na spacery?
RAW pozwala ci wykorzystać w pełni mozliwosci lustrzanki i twoje zdolności kreatywne. Pracujac z RAW nauczysz się krytycznego spojrzenia na wyniki sesji, przestaniesz 'pstrykać' co popadnie, zaczniesz mysleć nad kazdym zdjeciem - właśnie po to, by po sesji obrabiac kilkadziesiąt plików a nie kilka setek.
Wielu z nas tu na forum ma rodziny, pracę, studia, inne zainteresowania - i jakos dajemy radę obrabiac RAWy, bo zalezy nam na jakości. Ba, wielu z nas lączy to wszystko w jednym zyciu. Zatem - wybacz - argument o braku czasu jest dla mie synonimem niechęci lub lenistwa.
No ale zrobisz jak zechcesz. Tylko nie dziw się, że wyniki będa bardziej zależno od wyobraźni programistów Pentaxa niż od tego, co TY chciałeś pokazać na zdjeciu...

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
Apas napisał/a:
Pracujac z RAW nauczysz się krytycznego spojrzenia na wyniki sesji, przestaniesz 'pstrykać' co popadnie, zaczniesz mysleć nad kazdym zdjeciem - właśnie po to, by po sesji obrabiac kilkadziesiąt plików a nie kilka setek.

Święte słowa! andre6610, naprawdę weź to pod uwagę. Jestem totalnym amatorem, hobbystą z rodzinnymi i służbowymi zobowiązaniami nie dającymi za wiele wolnego czasu. Od kiedy zdecydowałem się na kompletną rezygnację z JPG, selekcja zdjęć (taka wstępna, z definitywnym wywalaniem do kosza wielu ujęć) to absolutny priorytet. Z sesji/wyjazdu/spaceru/wycieczki zostaje kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt zdjęć. Ich obróbka to już czysta przyjemność :-)

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Ze sprasowaniem to może chodzi o to, że wszystko na zdjęciu z pentaxa jest ostre, a z olympusa na dole i na górze rozmyte a dmuchawce w środku ostre?

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Też uważam, że autor miał na myśli małą (z Olympusa) i dużą (z Pentaxa) głębię ostrości.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ja nie jestem wróżbitą.

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
Ja też nie. Ale mam za sobą taką samą drogę: z e-520 na k-30, ale na obu sprzętach używałem tryby Av/M i zapisu w formacie raw. Niezadowalająca ostrość może być skutkiem albo ustawień jpg w korpusie, albo jakością obiektywu - ja nie mam pod tym względem do K-30 zastrzeżeń.

jaro63  Dołączył: 20 Sty 2013
bakulik napisał/a:
Też uważam, że autor miał na myśli małą (z Olympusa) i dużą (z Pentaxa) głębię ostrości.

Ja wręcz odwrotnie, w Olku widziałem duża głębią ostrości, natomiast w Pentaxie małą (może to sprawa wzroku?). natomiast kontrast w Olku (jpeg) zdecydowanie większy niż w Pentaxie. Zakres tonalny zdecydowanie na korzyść Pentaxa. Jest to różnica między systemem 4/3 a APS-C i sprawa oprogramowania.

Skocz do: