Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
K 50/1.4 Wart swej ceny?
Czy ww. obiektyw jest wart zawrotnej (;-)) kwoty 500zł?

Pozdrawiam

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Na moje oko to troche za duzo, za 500zl to juz wersje A mozna nabyc.

A jak on się ma optycznie? Jest lepszy od A czy różnice są mało znaczne?

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Przeczytaj to:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1259

Powinno Cię zainteresować.

PS. Moim zdaniem K50 nie wart jest aż 500zł, ale jak wiadomo wszystko jest warte tyle, ile ktoś inny jest gotów za to zapłacić.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Matewka napisał/a:
A jak on się ma optycznie? Jest lepszy od A czy różnice są mało znaczne?
Poszukaj w archiwum. Przejrzyj watek o Pokaz mi swoj bokeh. Powszechnie uwaza sie, ze K50/1.4 ma lepszy bokeh od wersji M i A. Ja przeszedlem na M, bo jest mniejszy, a bokeh i tak mi sie podoba ;-)

dz.

Mam wersję M i właśnie się zastanawiam nad K. Jeśli wielkość nie ma dla mnie znaczenia tzn. że 200zł różnicy zapłacę tylko za bokeh. Może i warto...
Dzięki za porady.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Posiadam K i zapłaciłem coś koło 250złotych ... ale to było jeszcze za starych dobrych czasów przedparanoidalnoabsurdalnych ... wprawdzie nie robiłem jakiś specjalnych testów ale w porównaniu z wcześniej posiadaną A50/2 czysto subiektywny odbiór zdjęć się poprawił - ładniejszy bokeh, rysunek obrazu delikatniej i subtelniej pieści zmysły 8-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
OT on
Czytając ostatnio posty sołtysa odnoszę wrażenie, że jest On zafascynowany językiem niemieckim. Nie mówię, że to źle, czy też dobrze - ot, taka luźna uwaga. Tylko kurczę oczy sobie łamię czytając te tasiemce, jakbyś mógł wstawiać " - " jako łączniki, byłoby mi łatwiej, bo jak wiadomo pisać już umiem, ale z czytaniem nadal mam problemy. :mrgreen: 8-)
OT off

Matewka napisał/a:
Mam wersję M i właśnie się zastanawiam nad K

W takim wypadku bym sobie nawet glowy nie zaprzatal. Lepiej kupic cos o innej ogniskowej.

OT on
Te tasiemce to trefelku specjalnie dla Ciebie cobyś właśnie czytanie wyćwiczył a przy okazji można wyćwiczyć dykcję mówiąc głośno, tak więc powtarzaj za mną powoli przed para noi dalno absur dalnych. I teraz łączymy: przedparanoidalnoabsurdalnych - powtarzamy powoli, dokładnie kilkanaście razy.. iii teraz coraz szybciej, coraz szybciej. Polecam przed ćwiczeniem rozruszać mięśnie twarzy, kilkakrotnie głośno i wyraźnie podać odgłos zwierza domowego, hodowlanego, występującego nad Wisłą. Odgłos oczywiście paszczowo.
OT off

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Sołtys - masz cudownie zmysłowy głos dorodnego samca...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
sołtys, Michu, proszę pisać na temat!

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarosław - nie bądź taki Panzeruserator...

sołtys napisał/a:
wyraźnie podać odgłos zwierza domowego, hodowlanego, występującego nad Wisłą
Ryjówki? Skąd mam wiedzieć jakie odgłosy wydaje Ryjówka?

Matewka napisał/a:
Mam wersję M i właśnie się zastanawiam nad K.
Zatem kup 55/1.8 - słyszałem na jego temat takie opinie, że chyba warto. Wiem, kusi Cię to 1.4, nic nie poradzę :mrgreen:

tref napisał/a:
Zatem kup 55/1.8 - słyszałem na jego temat takie opinie, że chyba warto.

Naprawde? Jakos mnie nie powalil, ale skoro takie sa opinie to moze dam mu jeszcze jedna szanse...

zy, napisz potem, czy zdanie zmieniłeś, czy nie. Nie mam własnych doświadczeń, ale słyszałem, że jest bardzo ok - czas to zweryfikować, a skoro jesteś nastawiony sceptycznie to tym lepiej!

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
sołtys napisał/a:
powtarzamy powoli, dokładnie kilkanaście razy.. iii teraz coraz szybciej, coraz szybciej

Ja tak ćwiczyłam ostatnio: Szrotówek kasztanowcowiaczek ;-)

tref napisał/a:
Ryjówki? Skąd mam wiedzieć jakie odgłosy wydaje Ryjówka?

Co na to JURY?
Ryjówka też. Ale nam chodzi o ... o konia.
Podać jego odgłos.

mygosia napisał/a:
Szrotówek kasztanowcowiaczek

aaa to ja wiem ... jak ostatnio byłem na szrocie to był taki jeden sprzedawca na kasztana robiony. I też trzeba było ćwiczyć mowę, żeby się z nim dogadać.

A żeby być w temacie ... stwierdzam, że po zakupie K50/1.4 nie zaczołem robić wybitnie lepszych zdjęć aczkolwiek radość z fotografowania wzrosła o 7pkt, morale o 3pkt a także dostałem dodatkowe 5pkt do uroku. Uzyskałem jednocześnie skok do następnego poziomu - mogłem sobie wybrać "poszukiwacza zaginionej ostrości" ewentualnie "odkrywcy lepszego bokeh" - wybrałem to drugie :mrgreen:

Skocz do: