Który byście wybrali?
GX-10
90% Complete
45 (90%)
E-510
10% Complete
5 (10%)

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
Tak troche odbiegne od tematu, ale gdzie uciekł jeden %:
GX-10 85% [ 6 ]
E-510 14% [ 1 ]

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Tylko tak mi się nasunęło, bo to już kolejny temat, krążący wokół tych samych spraw :-)

A że właśnie wyjeżdżam na weekend, to tak mi się luźno napisało.

I nie o profity ze sprzedaży mi chodzi, tylko o tę wiedzę w temacie tego Mercedesa :-)

mutant  Dołączył: 24 Sie 2007
A i chciałem zwrócić uwagę na słowo "dlaczego" użyte w drugim członie mojego pierwszego postu.
Nie wystarczy, że mi sprzedawca powie bierz Pan nasz samochód, tylko mi musi uzasadnić dlaczego akurat jego samochód jest lepszy od samochodu konkurencji...
Inna sprawa, że trudno tu o uzasadnienie, gdyż oba aparaty zresztą także K10D reprezentują podobny (wysoki) poziom.
Chodzi mi jednak o subtelne odczucia, jakie towarzyszą użytkownikom obu systemów/puszek. Najpewniej otrzymam odpowiedź tylko ze strony użytkowników GX-10, ale nic nie szkodzi, o Olympusie już się nasłuchałem... A jak już zbiorę dostatecznie dużo opinii będzie mi łatwiej zadecydować :mrgreen:
Peace :-D

[ Dodano: 2007-08-24, 15:40 ]
skwara napisał/a:
GX-10 85% [ 6 ]
E-510 14% [ 1 ]

Też mnie to zastanawia :-D
Uprzedzę inne pytanie, które może się nasunąć i odpowiem - ja nie brałem udziału w ankiecie 8-)

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
mutant napisał/a:
Peace :-D

Z mojej strony żadna wypowiedź nie miała mieć charakteru War

mutant napisał/a:
GX-10 85% [ 6 ]
E-510 14% [ 1 ]

Też mnie to zastanawia :-D

Mnie nie zastanawiają wyniki (1% to chyba zaokrąglenia). I brałem udział w ankiecie.
W sumie na forum Pentaxa, zawsze się znajdzie dużo za w przypadku młodszego brata Pentaxa czyli GX-10.

A jak się sprawdza stabilizator obrazu na długich ogniskowych?
I czy system czyszczenia matrycy zdaje egzamin?
Bo to mnie tez interesuje
Z góry dzięki za odpowiedzi :-)

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
mutant, jest jedna wada (jak dla mnie zaleta) Samsunga. Nie poszpanujesz nim. Prawie każdy, kto widzi logo Samsung patrzy pogardliwie, spyta ile kosztował, a potem dodaje, że za tyle kasy to można N albo C kupić :mrgreen: . Ale mi się to nawet podoba, tak jak Pan Samochodzik :-P . Olympus ma większe poważanie.

Pozdrawiam,
Robert

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Re: GX-10 a E-510
mutant napisał/a:
Mam pytanie do użytkowników Samsunga GX-10:
Jak się sprawuje aparacik, czy jesteście zadowoleni z zakupu?

I do wszystkich:
Który aparat wybralibyście Samsunga, czy Olympusa i dlaczego?

Jak chcesz tak stawiać pytania, to idź na forum onetu albo gazety :) Tam uwielbiają zadawać takie zadania domowe "co byście wybrali, co jest lepsze, i dlaczego. proszę o odpowiedzi w tym wątku."...

:)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
mutant napisał/a:
I czy system czyszczenia matrycy zdaje egzamin?

mutant, akurat czyszczenie matrycy to jest o klase lepsze w Olku. Juz przezylem pierwszego syfa na matrycy, w wizjerze kolejne...

Ale nie wazne. Uzywam teraz GX-10 i tak sobie mysle... gdybym mial E-510 to tak samo bym sie nim jaral, tylko bym wystepowal na innym forum. Aprarat to tez jest produkt dla targetowego konsumenta, czy ktorys w tej samej klasie jest lepsiejszy? To juz zalezy od twojego gustu. Olek lzejszy, poreczniejszy, mozesz sobie strzelic zdjecie z LCDka. Ze do niego drogie obiektywy sa - poczytaj na forum Olympusa, tam akurat go chwala za b dobre szkla w lepszych cenach niz w innych systemach.

Jedyne czego moze bym zalowal po przesiadce na Olka, to ze nie moglbym sie pobawic w tansze szkla manualne, jakies M42 (chyba do Olka nie da sie takiego wkrecic?). Kasy mam na tyle, ze musze sie zastanowic zanim zainwestuje w drogie cudo z AF, wiec dobrze miec mozliwosc pokombinowania ze starymi toporami. Jednoczesnie to jest duza przyjemnosc :mrgreen:

[ Dodano: 2007-08-24, 16:21 ]
A tym kombinowaniem to nawet nikoniarza z pracy zarazilem. Chlopak kupil przejscioweczke, zalozyl 50-tke zenita, 2 pierscienie i biega pewnie teraz gdzies po ogrodzie i robi zdjecia robalom.

[ Dodano: 2007-08-24, 16:23 ]
Aha, dodam, ze kupowalem E-510 pierwotnie, bylem o kroczek :lol:

kierdel napisał/a:
Aha, dodam, ze kupowalem E-510 pierwotnie, bylem o kroczek

Ze mną chyba będzie podobnie :)

Na CameraLabs podają, że w K10d trzeba pobawić się z ustawieniami, żeby móc się cieszyć dobrymi zdjęciami, bo domyślne ustawienia nie pozwalają na robienie dobrze doświetlonych zdjęć. Czy wobec tego w GX-10 też tak jest, czy może już usprawnili to jakoś w upgradzie firmware Pentaxa (i) Samsunga...?

Grendel napisał/a:
Jak chcesz tak stawiać pytania, to idź na forum onetu albo gazety :)

A jak Ty byś je zadał, żeby poznać subiektywne odczucia użytkowników Samsunga?
Zresztą postawione przeze mnie pytanie nie ogranicza w żaden sposób (pozwala w pełni wyrazić swoją prywatną opinię) i jak ktoś chce być pomocny, to będzie wiedział, jak mi na nie odpowiedzieć... Co więcej większość osób już tak zrobiła... i mi pomogła :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mutant napisał/a:
Na CameraLabs podają, że w K10d trzeba pobawić się z ustawieniami, żeby móc się cieszyć dobrymi zdjęciami, bo domyślne ustawienia nie pozwalają na robienie dobrze doświetlonych zdjęć.
Jakimi ustawieniami ? Może konkrety. Chodzi o program zielony ?

argawen napisał/a:
Jakimi ustawieniami ? Może konkrety. Chodzi o program zielony ?

Nie napisali konkretnie...
Cytat
you should consider boosting the K10D's image parameters, or shooting in RAW mode for later processing.

Cytat
At this point you could argue any product needs to be learnt to make the most of it, but in photography you may only have one chance at your shot – and the fact is cameras like the Nikon D80 will get it right almost every time, whereas the K10D often requires some adjustment. By that time your opportunity may have passed.

Cytat
Just don’t expect miracles from the Shake Reduction and be prepared to tweak the settings.

Przy okazji cytat, że stabilizator obrazu nie działa najlepiej...
Ponawiam pytanie, czy usprawnili to jakoś? Czy W Samsungu jest to samo?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mutant napisał/a:
redukcja szumów nie działa najlepiej
"shake" to nie szumy

mutant napisał/a:
Nie napisali konkretnie...
Właśnie, nawet nie można się odnieść do tego.
mutant napisał/a:
Przy okazji cytat, że redukcja szumów nie działa najlepiej...
Było już o tym na forum. W pewnych sytuacjach wydaje mi się, że SR nie pomaga. Ale nie wiem jak w najnowszym firmware K10D. W K100D nie było z tym żadnych problemów. O Samsungu nic nie wiem. Trzeba by mieć dwa korpusy. Kogo na to stać i po co :-P .

Jarek Dabrowski napisał/a:
"shake" to nie szumy

wiem, błąd w tłumaczeniu się wkradł :P już poprawiłem :D

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Wizjer może i jest niezły, ale ja mam z nim niewielki problem. Jeśli robię zdjęcie przedmiotu, który ma poziomą krawędź i ustwię ją w miarę możliwości jak najbardziej równolegle do np. dolnej krawedzi wizjera, to na zdjęciu krawędź przedmiotu nie jest równoległa wględem krawędzi wizjera. I nie chodzi tu bynajmniej o dystorsję lecz jakby przekręcenie wizjera zgodnie z ruchem wskazówek zegara w stosunku do matrycy. Może trochę to zakręciłem. Na zdjęciach wszystkie poziome linie opadają w prawą stronę. Może to p*****, ale trochę dokuczliwa. Zastanawiam się czy nie zainteresować tym serwisu. Ale z drugiej strony trochę szkoda mi pozbywać się aparatu. Zresztą od jakiegoś czasu robiąc zdjęcia delikatnie pochylam aparat w prawo aby tę niedogodność skompensować.

mutant, to chyba wielbiciel kompaktów pisał :mrgreen: . Nigdy nie miałem problemu z pomiarem światła, ale dodam, że robię w RAW i dopiero później wyostrzam, czasem (ale bardzo rzadko) dodaję, odejmuję trochę ekspozycji 0,5-0,8 EV itd. Balans bieli (nawet automatyczny) wychodzi ustawiony z GX-10 tak, że niezwykle rzadko coś mam ochotę poprawiać. Odszumianie ? też zostawiam sobie na postprocessing o ile jest potrzebne. Może to prawda, że jak się chce ostre jpegi z aparatu robić to należy ustawić na najagresywniejsze ostrzenie, ale to chyba tylko tyle. Ja wolę ostrzyć na dużym monitorze komputera i mieć pełną kontrolę. Nie trzaskam tysięcy zdjęć, i wolę sam popracować nad tymi, które mi się najbardziej podobają. Nie robiłem nigdy D80, ale to prawda, że GX-10 to nie jest "idioten-kamera", nie ma tam programów sport, portret itd. Trzeba samemu wiedzieć, jakie parametry są najlepsze do zamierzonego efektu.

Stabilizacja działa bardzo dobrze, ale oczywiście do "cudów" jeszcze daleko.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
mutant napisał/a:
Na CameraLabs podają, że w K10d trzeba pobawić się z ustawieniami, żeby móc się cieszyć dobrymi zdjęciami, bo domyślne ustawienia nie pozwalają na robienie dobrze doświetlonych zdjęć.

przed zakupem sama uslyszalem ze jezeli chce miec dobrej jakosci fotki to w przypadku k10d tylko rawy, bo fotki z aparatu- jpg - sa "mierne" i jak zobaczylem przyklady to faktycznie. az odechcialo mi sie robic fotki w jpg ( szkoda bo raw+jpg najlepsze rozwiazanie ).

Robert N napisał/a:
Stabilizacja działa bardzo dobrze, ale oczywiście do "cudów" jeszcze daleko.

to ja mam chyba padaczke w momencie robienia fotek :] spodziewalem sie czegos lepszego. no ale ja nie mam porownania do innych luster.

Robert N napisał/a:
Nigdy nie miałem problemu z pomiarem światła,

to ze ty nie miales nie oznacza ze problemu nie ma :] nie sadzisz? wiec po co piszesz:
Robert N napisał/a:
to chyba wielbiciel kompaktów pisał

Sam myslalem o e510, ale wypadlo na sama bo byl, a olka nie bylo wtedy.
Pol zartem pol serio:
"Teraz zapewne bym nie kupil, poczekal 2 lata na cud , na cud matryce;) "

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
argawen napisał/a:
Właśnie, nawet nie można się odnieść do tego.

Jest review k10d na youtube w wykonaniu gościa z cameralabs gdzie właśnie pojawia się takie stwierdzenie, że na domyślnych ustawieniach k10d generuje mało ciekawe jpegi. Chodzi generalnie o to, że canon czy nikon generują takie totalnie wypasione, kolorowe i soczyste jpegi a te z k10d są takie 'nijakie'. :) Ale generalnie zastrzega się, że k10d jest dla ludzi którzy uwielbiają mieć wpływ na każdy aspekt zdjęcia :) (w domyśle: canon jest dla bezmyślnych pstrykaczy???)

vertiico napisał/a:
ak zobaczylem przyklady to faktycznie. az odechcialo mi sie robic fotki w jpg
Próbowałeś, czy tylko przykłady widziałeś ?
vertiico napisał/a:
to ja mam chyba padaczke w momencie robienia fotek :] spodziewalem sie czegos lepszego
Tego także trzeba sie nauczyć. Śmiech mnie ogarniał, jak widziałem reklamy Panasonica :mrgreen: .
vertiico napisał/a:
to ze ty nie miales nie oznacza ze problemu nie ma :] nie sadzisz? wiec po co piszesz:
U mnie także nie ma problemu. To nie kompakt.
Grendel napisał/a:
Ale generalnie zastrzega się, że k10d jest dla ludzi którzy uwielbiają mieć wpływ na każdy aspekt zdjęcia :) (w domyśle: canon jest dla bezmyślnych pstrykaczy???)
No, bez przesady ;-)

vertiico napisał/a:

to ja mam chyba padaczke "

Rzeczywiście, padaczki lekarz u mnie jeszcze nie stwierdził :lol: . Tym bardziej współczuję.

mutant - o co chodzi: np. zdjęcie robione z ręki na ogniskowej 125mm z czasem 1/8s wychodzi w zasadzie nieporuszone. Z doświadczenia wiem, że aż tak pewnej ręki nie mam. To są cztery działki do zalecanego czasu 1/125 s. W tych warunkach może bym wyciągnął 1/60. To dalej są trzy stopy. Mnie to wystarcza. Vertiico, jak widać nie.

Skocz do: