Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Tamron 18-250
Czytam sobie rózne test i nadspodziewanie dobre recenzje widuję lepszy ponoć niż wszystkie Sigmy i tamrony 18-200 a poneiważ zakres ogniskowych jest łakomy dla mnie zastanawiam sięnad tym zoomiaczkiem.
Ma ktoś coś podobnego, żeby podzielić się wrażeniami?

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Też czytałem testy i recenzje. Opinia "więcej niż dobry" też zastanawia. Jakikolwiek by nie był, można go traktować jako wakacyjne szkło. I jako takie napewno się sprawdzi. Malkontenci, szczególnie ci którzy zamiast widoczków fotografują tablice testowe, nie będą zachwyceni... bo nie. Bo nie jesteś profi jak na górskiej wycieczce nie masz całego plecaka obiektywów. I koniecznie muszą być z metkami, żeby reszta wiedziała jaki to artysta fotograf stoi przed nimi.

Oczywiście że ideał to nie jest bo być nie może -widać ze abberuje w pewnych zakresach niemniej czytałem test robiony na Alfie z przykładowymi zdjęciami bez wyostrzania i widać, że rysuje ostro a abberacje da się usunąć nawet w PSie.
A co do przeznaczenia to właśnie o to mi chodzi, żeby mieć coś takiego na wycieczki gdzie nie za wygodne jest tachanie torby foto i przepinanie szkieł.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
w jakims porownaniu w jednym z ostatnich fotokurierów pokonał 2 eLki :P (17-40L i 70-200 f/4 L) wiec zły to raczej nie jest :lol:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ciekawi mnie jak by wypadl ten tamron w konfrontacji z DA 50-200

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gringo napisał/a:
w jakims porownaniu w jednym z ostatnich fotokurierów pokonał 2 eLki :P (17-40L i 70-200 f/4 L) wiec zły to raczej nie jest
- akurat fotobzduriera nie dawalbym jako przyklad/argument za/przeciw czegokolwiek

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007

Gringo napisał/a:
w jakims porownaniu w jednym z ostatnich fotokurierów pokonał 2 eLki :P (17-40L i 70-200 f/4 L) wiec zły to raczej nie jest :lol:

Czytałem to porównanie no i nie do końca jak piszesz to tak wygląda.
L-ka szeroka w 1-szym tescie źle wyostrzyła przez co uzyskała gorszy wynik ale po doostrzeniu wyniki były zbliżone.
Z dłuższą L-ka Tamron wypadła gorzej ale jest 3x tańszy niżte 2 Lki i nie ma dziury między 40 i 70 w ogniskowych.
Inna rzecz że Lki są pod FF a Tamron pod APS-C.
Z mojego punktu widzenia do amatorskiego użytku taki obiektyw jest lepszy niz kit 18-55 który wiecznie jest za krótki + kit 50-200 który wiecznie jest za wąski co zmusza do przekładek a tego w terenie nie lubię robić z powodu
raz - czas
dwa - ryzyko zabrudzenia aparatu wewnątrz
trzy ryzyko uszkodzenia obiektywu - upuszczenie zarysowanie itp.

Co do aspektów jakościowych to nie widze specjalnych różnic oglądając normalnie pokaz slajdów na monitorze lub odbitkach 10x15 lub troszkę większych.
To wszystko zachęca mnie do kupna takiego zooma bo będę miał wygodniej na wycieczkach i mniej czyszczenia matrycy :)

a jak stoi ten słoik jeśli chodzi o jakość obrazu w porównaniu z dwoma kitami? bo zastanawiam się, czy lepiej wziąść dual kit czy tego tamrona. :\ trochę mam ograniczone zaufanie do szkła o tak duzym zakresie ogniskowych..

muodzian napisał/a:
a jak stoi ten słoik jeśli chodzi o jakość obrazu w porównaniu z dwoma kitami? bo zastanawiam się, czy lepiej wziąść dual kit czy tego tamrona. :\ trochę mam ograniczone zaufanie do szkła o tak duzym zakresie ogniskowych..

Jak wszyscy, co pozostaje? włożyć trochę pracy w analizę wielu testów albo kupić w ciemno.
Tu znalazłem jakiś test możesz poczytać:

http://www.bobatkins.com/...ron_18_250.html

Generalnie nie jest źle oceniany.

[ Dodano: 2007-08-23, 13:22 ]
A tu jeszcze jeden ciekawy test:
http://photoclubalpha.com...xr-di-ii-if-ld/

już je przejrzałem. (:

jednym słowem ten tamron zaskakuje. i to bardzo pozytywnie. :mrgreen:

ale czy zastąpi mi 18-55+50-200 pentaxa.. z tym już musze iść do cyganki.

Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
  Maaaaaaaaaaaaaaaam
WOW.Właśnie 5 godzin temu mój ulubiony pacjent z usa z bolącym zębem przywiózł moją wymażoną kadyszkę z tamronem 18-250 i fgz360.
jestem lajkonikiem więc nie oczekujcie odemnie fachowej oceny jak tamron działa.
Na razie po zrobieniu kilku fotek syna pomiędzy wierceniami w zębach widzę że zoom ma fajny tylko trochę głośnawo bzyczy.
To na razie tyle.Idę spać z kadyszką. :lol:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Dent napisał/a:
nie oczekujcie odemnie fachowej oceny jak tamron działa

Tak łatwo sie nie wykręcisz, jesteś chyba jedyny, który ma ten obiektyw.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Dent, już samo grzebanie obcym ludziom w gębach jest zboczonym zajęciem, ale tu:
Dent napisał/a:
Idę spać z kadyszką.
to pojechałeś ostro po bandzie.
Ale co tam, najważniejsze, że sprzęcior dotarł. Udanych kadrów i zrób sobie raz dłuższą przerwę pomiędzy wierceniem w zębach i zapodaj jakiś teścik subiektywny

Re: Maaaaaaaaaaaaaaaam
Dent napisał/a:
WOW.Właśnie 5 godzin temu mój ulubiony pacjent z usa z bolącym zębem przywiózł moją wymażoną kadyszkę z tamronem 18-250 i fgz360.
jestem lajkonikiem więc nie oczekujcie odemnie fachowej oceny jak tamron działa.
Na razie po zrobieniu kilku fotek syna pomiędzy wierceniami w zębach widzę że zoom ma fajny tylko trochę głośnawo bzyczy.
To na razie tyle.Idę spać z kadyszką. :lol:

Aaa może to wiertło bzyczy? :)
No nie dość że ma tego Tamrona to jeszcze z Kadyszką - pozazdrościć.
Ja musze poświęcić kadyszkę z "kilkoma" "gwiazdkami" na dach domku niestety więc nie pozostaje mi nic innego jak pozostanie przy starym rupieciu.

Podziel się wrazeniami między jednym wierceniem a drugim jak dasz rady oczywiście :)

moudzian jeżeli o kity chodzi to myślę że krótkiego z powodzeniem zastąpi choć pewnie będzie gorszy w kwestii abberacji bo to już można zobaczyć na tym gorszym Tamronie 18-200, pytanie jak siębędzie miał do dłuższego ale weź pod uwagę że kit kończy sie na 200 a tu jest 250 i to bez przekładki.

mam jeszcze 3 tygodnie i czeka mnie pewnie pare nieprzespanych nocy. (:

ten tamron do tanich nie należy [jak na swoją klasę], ale powala jakością [jak takiego ultra-zooma]. za zestaw k10d z dwoma kitami zapłace niecałe 3 kafelki, natomiast do zestawu z tamronem muszę już dopłacić 300zł. (: niby niewiele, ale teoretycznie będę mógł odzyskać 150$ w przypadku 2 kitów, więc tu już różnica jest większa.

Dent, podrzuć w wolnym czasie jakieś fotki, jak ten tamron współgra z kadychą.

rozumiem, że tego wolnego czasu nie masz wiele ze względu na swój fach. (; sam wiem co się dzieje, bo moi rodziciele są lekarzami i widzę jaka jest harówka, żeby zarobić konkretne pieniądze. :\ bynajmniej w Kaczystanie. ale to już poza tematem.

Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
Czołem rodacy.O mur,o mur,o mur.
Jawohl herr flig.W weekend mam zamiar zapolować na ptactwo( DZIKIE KACZKI).
Wyjaśnienie dla panów z ABW-piszę to bez poddtekstów.
Poślę coś jak coś zrobię i znajdę na forum jak to załączyć.
TYLKO POTEM PROSZę SIę ZE MNIE NIE śMIAć.DOPIERO SIę UCZę.
Pozdrawki
Dent :roll:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
muodzian napisał/a:
moi rodziciele są lekarzami i widzę jaka jest harówka, żeby zarobić konkretne pieniądze.

to ci dobre w koncu jacyś uczciwi lekarze w tym kraju sie trafili. A ja myslalem ze juz wszyscy sa kupieni.

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Witam!

Rowniez zamierzam kupic ten obiektyw (do K10D) i czekam z niecierpliwoscia na jakies fotki..

Btw. Ten Tamron to wedlug EISA najlepszy europejski obiektyw konsumencki(cokolwiek to oznacza) 07\08 wiec chyba taki tragiczny nie jest...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
muodzian napisał/a:
en tamron do tanich nie należy [jak na swoją klasę], ale powala jakością [jak takiego ultra-zooma].

swiatlem nie powala:
100mm - 5.6
200mm - 6.3
250mm - 6.3
imho jak ktos nie ma sr, bedzie mial tego tamronka jako jedyne szklo i trafi na nedzna pochmurna pogode, to za ciekawie nie bedzie;]. szukam dla kolezanki uniwersalnego szkla, ale cos mi sie wydaje ze maly kit plus jakas jasna stalka tele bedzie miala wieksza funkcjonalnosc
na plus: maly i lekki (imho) i w sumie wszedzie czytam, ze lepszy od wszystkich dostepnych 18-200 itp
pozdrawiam
kp

Skocz do: