K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
powalos napisał/a:Osłona musi być dotosowana do kąta widzenia obiektywu. Gdy będzie miała zbyt mały kąt to będzie winietować, gdy będzie zbyt "szeroka" to jej działanie będzie ograniczone.
Ale jaką ma średnicę ma gwint ? Jaka ogniskowa ? Raysfoto sprzedaje trochę osłon przeciwsłonecznych. Poszukaj także tam.lukeluke napisał/a:do starego manualnego obiektywu pentaxa
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
argawen napisał/a:Ale jaką ma średnicę ma gwint ? Jaka ogniskowa ? Raysfoto sprzedaje trochę osłon przeciwsłonecznych. Poszukaj także tam.lukeluke napisał/a:do starego manualnego obiektywu pentaxa
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Ja kupuje oryginalne Pentaksa. Miesiac polowania na ebayu i dostanie sie dedykowana do praktycznie kazdego obiektywu z serii M - mam oslony do wszystkich obiektywow ze stopki (oprocz M200/4 bo ma swoja). Montuje je sie tak samo jak dekielki - tzw clip-on hood.lukeluke napisał/a:jak z tym radza sobie liczni (mam wrazenie na tym forum) posiadacze starszych obiektywow np. M-ek ?
pozdrawiam,
dzerrry
Pozdrawiam, emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 20/2.8, N 50/1.8D, N 85/1.8D
Fajnie mieć oryginalne.dzerry napisał/a:a kupuje oryginalne Pentaksa
Myślę, że lukeluke, potrzebuje osłonkę do robienia fotek. Mając do wyboru zakup osłonki Pentaxa, wybrałbym pewnie taką. Cena pewnie byłaby wyższa. Ale to musi być w ciągłej sprzedaży. Jakbym miał miesiąc polować, to bym sobie odpuścił.dzerry napisał/a:Miesiac polowania na ebayu i dostanie sie dedykowana do praktycznie kazdego obiektywu z serii M
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Taka osłonka z tego co pamietam ma dwa gwinty - jeden służy do wkręcenia w obiektyw (gwint filtra), a drugim kontruje się osłonkę żeby się nie odkręcała. Piszę chyba, bo sam tego nie używam. Widziałem jednak ten wynalazek u bEEfa, który używa jej ze swoją 28-ką (Soligora chyba).lukeluke napisał/a:witam
do starego manualnego obiektywu pentaxa chcialbym kupic oslone przeciwsloneczna. jak rozumiem taka oslone trzeba bedzie wkrecic w gwint obiektywu, bo zadnych zatrzaskow jak w dzisiejszych obiektywach ja tam nie widze ?
w takim razie czy cos takiego to jest to ?
http://tinyurl.com/25s6rz
Sposobem mocowania, dostępnością i ceną .CytatCzym sie różni osłona Pentaxa od innych niefirmowych, za wyjątkiem napisu ?
szkło w połowie pełne
Ja mam inna do M28/2 i M50/1.4.emigrant napisał/a:Jak to jest z tym kątem obiektywu i osłony, skoro Pentax dla obiektywów serii M od 28 do 50mm zaleca tę samą osłonę prostokątną PH-S49?
Przede wszystkim mocowaniem - raz, dwa i juz. Po drugie sa prostokatne i wygladaja bardzo sexi Ja jestem kolekcjonerem-uzytkownikom i dlatego musze miec oryginalne. Ja cierpie jak nie mam oryginalnego dekielka. Ale rozumiem, ze nie kazdego to kreciargawen napisał/a:Czym sie różni osłona Pentaxa od innych niefirmowych, za wyjątkiem napisu ?
pozdrawiam,
dzerrry
To wszystko wyjaśniadzerry napisał/a:Po drugie sa prostokatne i wygladaja bardzo sexi
To takżedzerry napisał/a:Ja jestem kolekcjonerem-uzytkownikom i dlatego musze miec oryginalne. Ja cierpie jak nie mam oryginalnego dekielka
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki