lukeluke  Dołączył: 13 Lip 2007
oslona przeciwsloneczna na starocia
witam
do starego manualnego obiektywu pentaxa chcialbym kupic oslone przeciwsloneczna. jak rozumiem taka oslone trzeba bedzie wkrecic w gwint obiektywu, bo zadnych zatrzaskow jak w dzisiejszych obiektywach ja tam nie widze ?
w takim razie czy cos takiego to jest to ?
http://tinyurl.com/25s6rz

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Osłona musi być dotosowana do kąta widzenia obiektywu. Gdy będzie miała zbyt mały kąt to będzie winietować, gdy będzie zbyt "szeroka" to jej działanie będzie ograniczone.

powalos napisał/a:
Osłona musi być dotosowana do kąta widzenia obiektywu. Gdy będzie miała zbyt mały kąt to będzie winietować, gdy będzie zbyt "szeroka" to jej działanie będzie ograniczone.

no tak, to zrozumiale. jak nie znajde takiej odpowiedniej to moge sobie ja nawet dociac. ale czy mocowanie tego, do czego dalem linka bedzie dobre ? tzn. czy wkreci sie toto w gwint. ewentualnie gdzie moge znalezc takie co sie wkreca ? jak z tym radza sobie liczni (mam wrazenie na tym forum) posiadacze starszych obiektywow np. M-ek ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
lukeluke napisał/a:
do starego manualnego obiektywu pentaxa
Ale jaką ma średnicę ma gwint ? Jaka ogniskowa ? Raysfoto sprzedaje trochę osłon przeciwsłonecznych. Poszukaj także tam.

argawen napisał/a:
lukeluke napisał/a:
do starego manualnego obiektywu pentaxa
Ale jaką ma średnicę ma gwint ? Jaka ogniskowa ? Raysfoto sprzedaje trochę osłon przeciwsłonecznych. Poszukaj także tam.

f=35mm, fi55mm. to chyba szeroki kat nie jest. taki tulipanek chyba bedzie ok ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lukeluke, żadna 35-tka Pentaksa nie ma gwintu filtra 55.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
lukeluke napisał/a:
jak z tym radza sobie liczni (mam wrazenie na tym forum) posiadacze starszych obiektywow np. M-ek ?
Ja kupuje oryginalne Pentaksa. Miesiac polowania na ebayu i dostanie sie dedykowana do praktycznie kazdego obiektywu z serii M - mam oslony do wszystkich obiektywow ze stopki (oprocz M200/4 bo ma swoja). Montuje je sie tak samo jak dekielki - tzw clip-on hood.

Kazda wkrecana bedzie pasowac o ile jest okragla i dopasowana do ogniskowej.

dz.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
powalos, dzerry, Jak to jest z tym kątem obiektywu i osłony, skoro Pentax dla obiektywów serii M od 28 do 50mm zaleca tę samą osłonę prostokątną PH-S49?
Stwierdziłem, że do mojego M50/1.4 pasuje idealnie metalowa, prostokątna, zaciskana na zewnątrz specj. pierścieniem osłona od Takumara 3.5/28 i wychodząc z takiego samego założenia chętnie ją kupiłem od Chomika.

dzerry napisał/a:
a kupuje oryginalne Pentaksa
Fajnie mieć oryginalne.
dzerry napisał/a:
Miesiac polowania na ebayu i dostanie sie dedykowana do praktycznie kazdego obiektywu z serii M
Myślę, że lukeluke, potrzebuje osłonkę do robienia fotek. Mając do wyboru zakup osłonki Pentaxa, wybrałbym pewnie taką. Cena pewnie byłaby wyższa. Ale to musi być w ciągłej sprzedaży. Jakbym miał miesiąc polować, to bym sobie odpuścił.
Czym sie różni osłona Pentaxa od innych niefirmowych, za wyjątkiem napisu ?

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Re: oslona przeciwsloneczna na starocia
lukeluke napisał/a:
witam
do starego manualnego obiektywu pentaxa chcialbym kupic oslone przeciwsloneczna. jak rozumiem taka oslone trzeba bedzie wkrecic w gwint obiektywu, bo zadnych zatrzaskow jak w dzisiejszych obiektywach ja tam nie widze ?
w takim razie czy cos takiego to jest to ?
http://tinyurl.com/25s6rz
Taka osłonka z tego co pamietam ma dwa gwinty - jeden służy do wkręcenia w obiektyw (gwint filtra), a drugim kontruje się osłonkę żeby się nie odkręcała. Piszę chyba, bo sam tego nie używam. Widziałem jednak ten wynalazek u bEEfa, który używa jej ze swoją 28-ką (Soligora chyba).

Cytat
Sposobem mocowania, dostępnością i ceną :-) .

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
emigrant napisał/a:
Jak to jest z tym kątem obiektywu i osłony, skoro Pentax dla obiektywów serii M od 28 do 50mm zaleca tę samą osłonę prostokątną PH-S49?
Ja mam inna do M28/2 i M50/1.4.

argawen napisał/a:
Przede wszystkim mocowaniem - raz, dwa i juz. Po drugie sa prostokatne i wygladaja bardzo sexi ;-) Ja jestem kolekcjonerem-uzytkownikom i dlatego musze miec oryginalne. Ja cierpie jak nie mam oryginalnego dekielka. Ale rozumiem, ze nie kazdego to kreci ;-)

Od reki mozna na ebayu dostac metalowe oslony do Takumarow 28. Mocuje je sie tak jak napisal PiotruśP.

Z tym miesiacem to tez roznie bywa:
SMC K28/3.5 i inne szerokie z serii K
http://cgi.ebay.com/penta...1QQcmdZViewItem

SMC M50/1.4 i inne
http://cgi.ebay.com/Penta...1QQcmdZViewItem

jdz.

dzerry napisał/a:
Po drugie sa prostokatne i wygladaja bardzo sexi ;-)
To wszystko wyjaśnia :mrgreen:
dzerry napisał/a:
Ja jestem kolekcjonerem-uzytkownikom i dlatego musze miec oryginalne. Ja cierpie jak nie mam oryginalnego dekielka
To także :mrgreen:

Sam chyba będę musiał poszukać oryginalnej zaślepki od strony bagnetu do Pentaxa ( zgubiłem :cry: )

Skocz do: