mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Okulary przeciwsłoneczne
Witam,
W związku z tym, że człowiek nie jest coraz młodszy, a o wzrok należy dbać, poszukuję porządnych okularów przeciwsłonecznych. Obowiązkowo muszą być polaryzowane. Chcę żeby to były porządne okulary na lata, które zawsze przydadzą się w ostrym słońcu. Poza tym muszą być leciutkie - nie jestem okularnikiem na co dzień i po prostu okulary szybko mi zaczynają przeszkadzać. Od 10 lat mam takie proste, leciutkie plastiki Slazengera za 100 zł i jak dotąd mi wystarczały, ale zupełnie nie sprawdzają się w pewnych sytuacjach (np. od czasu do czasu wędkuję castingiem i cały czas muszę widzieć tor lotu przynęty). Jestem skłonny wydać do około 500 zł. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie, to będę wdzięczny.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Gdyby nie kryterium cenowe, bo cena raczej przekroczy 500 zł :-( , śmiało mogę polecić coś od Rudy Project (jakiś model "cywilny", bo znani są głównie z rowerowych). Ale cywilne robią też po prostu znakomite.

Przejrzałem na szybko ich stronę i to zupełnie nie mój styl. Preferuję niewielkie soczewki o kształcie prostokąta. Ale te sportowe wyglądają fajnie. Co do budżetu - nie jest sztywny, ale też nie chcę mocno przesadzać.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
To może coś od Polaroida?

Cenowo przystępne. Są dwa, trzy modele, które wyglądają ok, ale są niedostępne... Wkurzające są te sklepy internetowe. Co mi po oglądaniu zdjęć towaru, którego nawet nie można kupić ?! A odfiltrować też nie ma jak, co by wyświetlało tylko modele aktualnie na stanie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja kiedyś w jakiejś promocji kupiłem okulary firmy Brenda. Jak kilka lat później zgubiłem je w Lucernie, to płakałem i kupiłem takie same. Chociaż mam wrażenie, że te nowsze są nieco gorsze od tych starych... ale generalnie polecam.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Za Artim - mam Brendy na rower i plażowanie. W cenie powinieneś się zmieścić.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Może zerknij na Arcticę - jak na ligę wyższą budżetową to są bardzo przyzwoite. Wzornictwo zarówno klasyczne jak i sportowe.

Ghost Rider  Dołączył: 13 Lis 2012
Możesz też zerknąć na Alpinę - kupiłem kilka tygodni temu jeden z modeli na rower, rewelacyjnie siedzą na nosie. Nie wiem tylko, czy maja spolaryzowane, bowiem takich nie szukałem.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Mam Arctice i nic tylko polecic.

Rozumiem, ze piszac, ze sa "niedostepne" masz na mysli, ze juz je gdzies przymierzyles. Nierealnym dla mnie kupic okulary bez sprobowania...

ggdh napisał/a:
Mam Arctice i nic tylko polecic.

Rozumiem, ze piszac, ze sa "niedostepne" masz na mysli, ze juz je gdzies przymierzyles.

Niedostępne znaczy - po prostu ich nie ma.
Cytat

Nierealnym dla mnie kupic okulary bez sprobowania...

No i tu się zgadzam w 100%. Co prawda w sprzedaży wysyłkowej mogę zwrócić bez podania przyczyn, ale to jest bez sensu jeśli miałbym co chwilę je odsyłać. Wolę iść do sklepu, sprawdzić czy pasują i kupić na miejscu jeśli cena odpowiednia. W Internecie mogę zamówić jakby było taniej, ale po uprzednim przymierzeniu w sklepie stacjonarnym.

Rozmawiałem dzisiaj z córką znajomego, która jest optykiem w Danii. Poleca mi Ray Bany, choć jej zdaniem faktycznie dopłacamy tu sporo za samą markę. Tym niemniej soczewki jej zdaniem są jedne z najlepszych na rynku.

Interesuje mnie mniej więcej coś takiego:

Nie musi być dokładnie ten kolor, oprawa nie musi być pełna. Ale coś w tym stylu. Obecnie mam bardzo podobne, tyle że to plastiki bez polaryzacji.

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
Polecam Solano. Przez ileś lat wiernie mi służyły. Niestety przeprowadzka je zabiła. Teraz mam Arctikę i jestem również bardzo zadowolony.

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
JA swoje mam juz 2 lata (gwarancja chyba 3)- tylko sa w samochdozie i bede musial sprawdzic firme :-P - wiem ze jakas Francuska - promocje czeste sa w Fashion House w Piasecznie ja dalem ok 200 - przecena z 400.
Za to ostatnio kupujac sprzet wedkarski na Norwegie - trafilem na sporo fajnych okularow na jednej stronie - chyba tez sie skusze:
-> http://www.fishing-mart.c...acyjne-a65.html

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Galus81 napisał/a:
bede musial sprawdzic firme - wiem ze jakas Francuska

Może Julbo - klasyka okularów górskich :?:

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Na rower sprawiłem sobie okulary Goggle, model Predator - chociaż tutaj głównym kryterium była wkładka korygująca. W zestawie szkło przezroczyste, pomarańczowe i lustrzanka, niestety bez polaryzacji, która jest dostępna osobno.
Jeśli chodzi o Ray Bany - właścicielem marki (zresztą nie tylko, bo to też Prada, czy Vogue) jest Luxottica, która robi też okulary dla holenderskiego wojska a te można dostać za grosze. Nie wiem jak z polaryzacją, ale ogólnie spotkałem się z dobrymi opiniami właśnie o tych wojskowych.

Mam te holenderskie zakupione bodajże w armyworld (czy jakoś tak) za dosłownie psi grosz. Świetny design i wykonanie. To był jeden z lepszych dealów (deali?) mojego - dość długiego już - życia. ;-)

Te wojskowe są za niewielkie pieniądze na Allegro. Zapytam się o polaryzację. Choć akurat wzornictwo niespecjalnie mi pasuje. Ale na ryby mogłyby być. Tam nie muszę za dobrze wyglądać ;-)

Polaryzacji brak, zatem na rybach (dużo refleksów na wodzie) mogą się nie sprawdzić ;-)

No to odpadają.

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
mdfan, jak tylko na ryby to zobacz w wędkarskim. Mam przed sobą katalogi D.A.Ma, Yorka i Mistralla i każdym jest po kilkanaście różnych wzorów okularów z polaryzacją. Inna sprawa, że najpiękniejsze to IMO nie są.

Skocz do: